Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Törvényjavaslat az EVA adózásról

A kormány döntése szerint december 20-ig kell bejelenteni a vállalkozóknak, ha jövőre már az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint kívánnak adózni.
László Csaba pénzügyminiszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében az evát választók bruttó árbevétele nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

- A törvényjavaslat szerint az evát választóknak a korábbi időszakban felhalmozott likvid, azaz a házi pénztárban, illetve bankszámlán lévő vagyona után kell 20 százalékos adót fizetni, három év alatt egyenlő részletekben - mondta László Csaba, hozzátéve, hogy nem kell az adót megfizetni a tárgyi eszközökben, immateriális javakban felhalmozott vagyon után.

- A kormány számításai szerint az eva bevezetése mintegy félmillió vállalkozás megerősödéséhez teremt átlátható egyszerű adózási viszonyokat - mondta a pénzügyminiszter.

Megerősítette, hogy a költségvetés bevételi számait nem veszélyezteti az eva bevezetése, mivel érdemi adóbevétel-kiesésre nem számítanak.

A vállalkozás bruttó árbevételének 15 százalékát kitevő eva kiváltja az áfát, a cégautó adót, illetve egyéni vállalkozóknál a vállalkozói szját, valamint a vállalkozói osztalékalap után fizetendő szját. Gazdasági társaságnál az áfán és a cégautó adón kívül a társasági adó, illetve az osztalék utáni szja helyett kell evát fizetni.

Az új adónem alanya lehet valamennyi, az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, illetve a társasági adó hatálya alá tartozó adózók közül a kkt.-k, a bt.-k, a kft.-k, a szövetkezetek, az erdőbirtokossági társulások, valamint a végrehajtói, ügyvédi, szabadalmi ügyvivői irodák.

Feltétel, hogy a magánszemély és közeli hozzátartozója tulajdoni érdekeltségébe tartozó vállalkozások közül csak egy választhatja az evát.

László Csaba ismertetése szerint az evát választó társaságnak legalább két éve kell változatlan formában tevékenykednie, és nem folytathatnak jövedéki tevékenységet, vagy pénzügyi szolgáltatást.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy további egyszerűsítésként a helyi iparűzési adó alapja lehet az eva adóalapjának 50 százaléka.

Hozzátette, hogy a biztosított vállalkozó járulékát a minimálbér alapján fizeti, és csökken az egészségügyi hozzájárulás mértéke.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karikó Teréz – operaénekes, szoprán

Tovább olvasom