Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Továbbra is kap fizetést Hunvald

Továbbra is jár az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármesternek az alapilletménye az önkormányzattól; a VII. kerületi képviselő-testület pénteki ülésén ugyanis 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett elutasította azt a fideszes indítványt, hogy a polgármester alapilletményének kifizetését függesszék fel, költségátalányát pedig vonják meg.
Az indítvány ellen szavazók elsősorban a jogszabályi háttér hiányosságával indokolták döntésüket. Mint mondták, nem tudni, ki jogosult megszüntetni, felfüggeszteni a kifizetést. A képviselők ugyanilyen arányban utasították el azt a fideszes módosító indítványt is, hogy a testület kérje fel Hunvald Györgyöt a mandátumáról való lemondásra.

A polgármester költségátalányával kapcsolatban Gergely József MSZP-s alpolgármester emlékeztetett: Hunvald György saját kezűleg írt nyilatkozatában már korábban kifejezte, hogy a részére megállapított költségátalányt nem kívánja felvenni, és kérte, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás jogerős befejezéséig ez az összeg az önkormányzat által nyitott letéti számlára kerüljön.

Gergely József közölte: a polgármester jelenleg nettó 300 ezer forintos illetményt kap, mást nem.

A testület pénteki ülésén elsőként Gergely József három részből álló határozati javaslatáról szavazott. A képviselők 11 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett elutasították az indítvány azon pontját, amely szerint Hunvald György illetményének szüneteltetéséről, illetve megszüntetéséről jogszabályi háttér hiányában nem áll módjában dönteni jelenleg a testületnek.

Azt a pontot azonban elfogadták, amely rögzíti: addig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik róla, Hunvald György költségátalánya letéti számlára kerül. Ugyancsak támogatták a javaslat azon részét, amely szerint ha az Országgyűlés törvényt alkot az ügyben, azután az alpolgármesternek annak megfelelő előterjesztést kell készítenie a testület számára.

Ezután utasították el a Fidesz indítványát, illetve egy másik frakció kezdeményezését arról, hogy az alapilletményt is letétbe folyósítsák.

Az indítványok vitájában Gergely József többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben két parlamenti frakció, az MSZP és a Fidesz is nyújtott be egy-egy javaslatot az Országgyűlésnek, és ha ezek közül valamelyiket elfogadja majd a Ház, akkor az erzsébetvárosi testület azt végrehajtja.

Vattamány Zsolt, a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője a vitában úgy fogalmazott, "önök ezt a problémát nem akarják megoldani (...), körmük szakadtáig harcolnak Hunvald György juttatásaiért".

Bán Imre MSZP-s frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy VII. kerületi önkormányzati képviselőként Deutsch Tamás (Fidesz) nem járt be egy éven keresztül a testületi ülésekre.

Hahn György MSZP-s képviselő arról érdeklődött, mi a helyzet Gál György juttatásával, aki VII. kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselőként került ugyancsak előzetes letartóztatásba.

Azzal kapcsolatban, hogy Lamperth Mónika MSZP-elnökhelyettes szerint nem jár fizetés Hunvald Györgynek, Gergely József a szavazások után újságíróknak azt mondta: "Lamperth Mónika nyilván segítő szándékkal mondta el véleményét. Mint volt miniszter nagyon jól tudja, hogy egy határozatnak jogszabályon kell alapulnia. Azt a jogszabályhelyet nem jelölte meg, ami alapján kellene". Hozzátette: Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter három hete nem válaszol arra a kérdésre, kinek van intézkedési joga az ügyben.

Az MTI azon kérdésére, hogy ha megérkezik Draskovics Tibortól a válasz arra, ki függesztheti fel az illetményt, ezt megteszik-e, azt mondta: természetesen, amennyiben ez a testület feladata, napirendre veszik.

Vattamány Zsolt újságíróknak úgy fogalmazott, "ez az egész egy komédia". A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az IRM leírta, hogy nem jár az előzetes letartóztatásban lévő polgármesternek fizetés.

Az MTI kérdésére elmondta, ő nem látta azt a papírt, amelyben Hunvald György lemondott a költségátalányáról.

Vattamány Zsolt szeptember 20-án azt közölte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, amelyeket bűnszervezetben követett el. Ezekért a bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2009. november 08. 00:02
  „Lumpenmóni hülyébb, mint a s...ggem.
  "Háj, ájem lumpenmónika."

  Drasztikustibi meg nókomment, ahogy az egész rohadt ország is. Majd ha engem lecsuknak 30 évre, akkor a munkáltatóm, az áfacurükk bété biztos nyomja a fizetésemet a számlámra. Ja, hogy az nem adóforintokból megy, nem más faxával verjük a csalánt? Hát igen...”
 • 3. web 2009. november 06. 19:37
  „"Továbbra is jár az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármesternek az alapilletménye az önkormányzattól; a VII. kerületi képviselő-testület pénteki ülésén ugyanis 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett elutasította azt a fideszes indítványt, hogy a polgármester alapilletményének kifizetését függesszék fel, költségátalányát pedig vonják meg."
  Vajon miért kell őt ennyire védeni?

  ezek szerint akár 20 évig is kaphatja a fizetését, majd gyűjtünk neki........”
 • 2. klj_54 2009. november 06. 13:29
  „A fidesz pedig törvényt sértene, csakhogy jó színben tűnjön fel a választók előtt!”
 • 1. gedeon 2009. november 06. 12:23
  „Politikusként lophatsz, csalhatsz, hazudhatsz és ha bele is buksz, továbbra is megkapod a béred!
  A mezei állampolgárok meg majd megszakadnak egész hónapban és megkapják a minimálbért. Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát a dajka szurkálója

Önként feladta magát péntek délelőtt az a 39 éves férfi, aki többször megszúrta dajkaként dolgozó… Tovább olvasom