Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Trafik-ügy: feljelentést tett az Együtt2014-PM, a DK a legfőbb ügyészhez fordul, Lázár betiltaná a dohányzást

A trafikokban árusítható termékek körének bővítését viszont továbbra sem támogatja az Országos Kereskedelmi Szövetség. A DK a pályázati eredmények megsemmisítését kéri.
Gyulay Zsolt: a pályáztatás megfelelt a törvényeknek

A dohány-kiskereskedelmi koncesszió pályázati rendszer világos feltételeket szabott a kiírásban, a pályáztatás mindenben megfelel a törvényeknek, július elsejétől pedig beindul a nemzeti dohányboltok új rendszere - mondta Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hétfőn.

Kifejtette: már a törvény megalkotásakor, a pályázat kiírásakor látszott, sokan nem érdekeltek abban, hogy július 1-jével felálljon az új rendszer. Az 5000 nyertes mellett 10 000 vesztes van, és a döntések indulatot kavartak - jegyezte meg.

Senki sem ígérte, hogy minden régi trafikos nyertes lesz, a pályázati kiírás tiszta volt, mindenki számára elérhető, a tenderen pedig bárki indulhatott - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Elmondta, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő a beérkezett anyagokat bírálatra, a döntést a bíráló bizottságok hozták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül.

A bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. A döntést hatvan nap alatt hozták meg, ami komoly feladatot jelentett, és a nyertes 5400 névben "sok mindenkit fel lehet fedezni, főleg ha kifejezetten az a szándék, hogy hergeljék a veszteseket".

A pályázatértékelésében a legnagyobb az üzleti terv súlya volt, 50 százalékos. Ezeket is egy bíráló bizottság pontozta a meghatározott szempontrendszerek szerint - mondta Gyulay Zsolt.

Magyarországon korábban mintegy 200 olyan trafik működött, amely kifejezetten dohánytermékeket árusított, és mintegy 700-ra tehető a dohányt és alkoholt árusító kiskereskedelmi egységek száma. Ehhez képest most a dohánykiskereskedők szövetségének adatai szerint 1400 tagjukból 499-en nyertek koncessziós jogokat. Eddig a dohánykiskereskedelem 75-80 százaléka multinacionális cégeknél, benzinkutaknál volt, most 100 százalékban átkerül családi vállalkozások kezébe, és ez az érdeksérelem fő oka - tette hozzá.

Az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. Úgy vélte: várhatóan nagy lesz az érdeklődés, és a helyszínek nagy részében elkel a koncesszió. Hozzátette, hogy később derül ki, hogy hol kell élni a mozgóárusítás lehetőségével.

A termékkör bővítése és a 10 százalékos fix árrés mellett mindenhol megéri dohányboltot nyitni - hangsúlyozta Gyulay Zsolt.

Fidesz: senkinek nincs joga alaptalanul vádaskodni

A Fidesz szóvivője szerint senkinek nincs joga alaptalanul vádaskodni a trafikpályázatok eredménye ügyében.

Mindenkinek jogában áll kételkedni, vizsgálódni, és joga van arra is, hogy ne értsen egyet a trafiktörvénnyel - amely állami monopóliummá nyilvánította a dohánytermékek kiskereskedelmét -, arra viszont senkinek nincs joga, hogy alaptalanul vádoljon meg embereket - mondta Zsigó Róbert hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint jobb lenne, ha a szocialisták a saját dolgukkal foglalkoznának, tisztáznák "azokat az ügyeket, amelyek az alvilággal való kapcsolatukból erednek", és nem vádolnának meg tisztességes embereket, akik nyílt, törvényes pályázaton nyerték el a trafiküzemeltetést.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint tíz százalékra emelkedik a dohány-kiskereskedők árrése, a Fidesz szóvivője azt mondta: támogatják, hogy ha valaki tisztességgel dolgozik, akkor tevékenységét nyereségesen folytathassa.

LMP: a Kádár-korszak véglegesen megérkezett Magyarországra

Az LMP véleménye szerint a kiskereskedelmi dohánykoncessziók elosztása megmutatja, hogy a "Kádár-korszak immár véglegesen elérkezett Magyarországra".

Az ellenzéki párt politikusa, Ertsey Katalin független képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, úgy látszik, elmúlt az a korszak, amikor "azt mondta Orbán Viktor, hogy ne mi kapjuk a legtöbbet", immár a leggátlástalanabb módokon a "fideszes haverok kapják a legtöbbet".

Schiffer András azzal folytatta, hogy elsőként kikérik az összes koncessziós pályázat anyagát és azok értékeléseit. Emellett levélben fordulnak a legfőbb ügyészhez annak érdekében, hogy az ügyészség indítson keresetet a koncessziós szerződések megsemmisítésének érdekében.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta, a sajtóban megjelentek szerint alapos a gyanú arra, hogy a döntéshozók jogosulatlan személyek adtak ki információkat a pályázatokról. Az LMP ezért hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt tesz feljelentést ismeretlen személy ellen.

Végül közölte: két törvényjavaslatot is benyújtanak az ügyben. Egyfelől büntetnék a bennfentes információkkal való kereskedelmet, másfelől pedig az eredményhirdetéssel egy időben kötelezően nyilvánosságra hozatnák a közjavakról szóló kiírásokra beérkezett teljes pályázati dokumentációt és azok értékelését.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit.

Az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul a pályázatok ügyében

Az MSZP levélben fordult a legfőbb ügyészhez a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében - jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila. A szocialisták pártelnök-frakcióvezetője emellett három kérdést tett fel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának.

A politikus azt mondta, hogy miután a kiszivárgott információk alapján "fideszes képviselők döntöttek" a trafikpályázatokról, ami kimeríti a hivatallal visszaélés és befolyással való üzérkedés tényállását. A pártelnök-frakcióvezető véleménye szerint ezért a legfőbb ügyész akár hivatalból is vizsgálatot indíthat az ügyben. Hozzátette: a ha Polt Péter ezt nem tette meg, akkor arra kérik, hogy a levelet tekintse ismeretlen tettes ellen tett feljelentésnek.

Emellett írásban megkeresték Gyulai Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, akinek három kérdést tettek fel. Kik voltak a bírálóbizottság tagjai, kik delegálták őket és milyen szakmai ismeretekkel rendelkeztek - ismertette az első kérdést. Gyulai Zsolt kapott-e "politikai iránymutatást" a pályázatok elbírálásához és ha igen, akkor ez kiktől és milyen formában érkezett - folytatta a másodikkal. Az MSZP arra is kíváncsi, hogy nyilvánosságra kívánják-e hozni a pályázatok bírálati lapjait - ismertette az utolsót.

Mesterházy Attila azt mondta, most már három oka is van a pályázatok eredménytelenné nyilvánításának. Egyfelől megváltoztak a pályázati feltételek, hiszen most már tíz, illetve a legutóbbi hírek szerint 12 százalékosra akarják emelni az árrést. Emellett nincsen jogorvoslat, pedig a bíráló bizottság tagjai "szubjektív alapon döntöttek" - jelentette ki. Harmadik indokként említette, hogy az újsághírek szerint "zavaros körülmények között, a bűncselekmény gyanúját is felvető módon történt az elbírálás".

Az MSZP azt követeli, hogy érvénytelenítsék a pályázatok végeredményét és készüljön egy átlátható kiírás, amelyikbe a szakma is bele tud szólni és amelyik biztosítja a korábban is dohányforgalmazással foglalkozó családok megélhetését.

A szocialista frakció azt kérte, hogy azok vihessék tovább ezt az üzletet, akik eddig is csinálták, ne pedig "a fideszes haverok, rokonok". Úgy tűnik, azt garantálták, hogy a fideszesek mindenképpen lehetőséghez jussanak - reagált egy kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábbi szavaira.

Lázár János a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a pályázati eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva úgy fogalmazott: nem tudja garantálni, hogy "minden trafik szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között vannak, akik "korábban a Fideszre szavaztak".

Közérdekű adatigénylés a pályázatok nyilvánosságra hozataláért

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte hétfőn több szervezet, valamint hírportál, köztük a Transparency International (TI) Magyarország - közölte a jogvédő szervezet az MTI-vel.

Közleményük szerint az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

A TI Magyarország álláspontja szerint a trafiktörvény megalkotása, valamint a pályázatok lebonyolítása során felmerült problémák súlyos korrupciós lehetőséget mutattak. A jogvédő szervezet szerint a trafiktörvény azt bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű, mert javarészt kormány közeli érdekcsoportok kapták meg a biztos bevételt jelentő lehetőségeket. Hozzáteszik, a koncepciót és magát a törvényjavaslatot "az akkori frakcióvezető barátja" készítette, akinek "üzleti érdeke fűződik az új szabályozáshoz".

A pályázatok és mellékletei, valamint a bírálat menete és dokumentumai nem nyilvánosak, így nem lehet megállapítani, hogy az elbírálás korrekt volt-e - fűzik hozzá.

A TI Magyarország szerint a trafiktörténet az úgynevezett state capture tipikus példája, amikor közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérelnek, centralizált, jól kidolgozott rendszerben. Kifejtik: a konstrukció lényege, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket.

A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország a múlt héten mutatta be Londonban a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében tett antikorrupciós vállalásait. A jogvédő szervezetnél úgy vélik, a nemzetközi közösség előtt bemutatott kormányzati akcióterv intézkedései messze nem alkalmasak az ilyen típusú visszaélések megfékezésére.

Lázár: a kormány célja, hogy nehezebben lehessen hozzájutni a cigarettához

A kormány célja 2010 óta az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, és nehezebben lehessen hozzájutni a dohánytermékekhez - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető fideszes Lázár János hétfőn. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányfő 10 helyett 12 százalékos árrést szeretne a dohány-kiskereskedőknek. Nincs bizonyíték arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki.

Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kormány három éve dolgozik azért, hogy megnehezítse a dohánytermékekhez való hozzájutást, illetve hogy minél kevesebb helyen lehessen cigarettázni.

Jelezte, ez személyes elkötelezettsége is, az általa vezetett Hódmezővásárhely volt az első város, ahol az intézményekben és a közterületeken megszüntették a cigarettázást, s ha rajta múlna, teljesen megtiltaná azt az országban, miután a dohányzás évente 35 ezer ember halálát okozza. A teljes tilalom azonban egyelőre illúzió, mivel hárommillióan dohányoznak - fűzte hozzá.

A fideszes politikus szerint mindazonáltal az eddigi tiltások eredményesek voltak, de "a budaörsi nagy bevásárlóközpontokban" a 18 éven aluli fiatalok ma is minden gond nélkül hozzájutnak cigarettához és alkoholhoz. A kormány ezen is változtatni szeretne - hangsúlyozta, hozzátéve: ez nyilvánvalóan érdeksérelmeket okoz a dohánygyártóknak, mivel ezáltal kevesebb cigaretta fog fogyni.

Kiemelte, hogy a trafiktörvényt - amely állami monopóliummá nyilvánította a dohánytermékek kiskereskedelmét - engedélyeztették az Európai Bizottsággal, amely nem emelt kifogást a koncessziós rendszerrel szemben.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki Lázár János az eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva. Úgy fogalmazott: bár nem nézte meg a nyertesek listáját, nem tudja garantálni, hogy "minden trafikjogosultság szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között van, aki "valaha már a Fideszre szavazott".

Jelezte: állnak a vizsgálatok elé, de ha a vádak alaptalannak bizonyulnak, felelniük kell azoknak, akik megfogalmazták őket.

Arra a kérdésre, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatnák-e, úgy válaszolt, mivel a Párbeszéd Magyarországért feljelentés tett az ügyben, szerinte előbb meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét.
A hvg.hu pénteken - fideszes forrásokra hivatkozva - írt arról: a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Lázár János azt mondta, reméli, hogy ha büntetőeljárás indul, a szerkesztőség nyilvánosságra hozza információforrása kilétét.

Beszélt arról, úgy látja, a dohánygyártók egy része azt szeretné elérni, hogy a trafikok ne tudják megkezdeni működésüket július 1-jén.

Lázár János azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett - Ausztriához hasonlóan - tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Az államtitkár - aki egy a parlament előtt lévő javaslatban tízszázalékos árrést szorgalmazott - azt mondta, kéri a Fidesz-frakciót, hogy fontolja meg a kormányfő javaslatát.

Arra a felvetésre, hogy miért csak a trafikpályázatok eredményhirdetése után javasolta a garantált árrést, Lázár János azt mondta: már februárban beszélt erről egy interjúban, és ezt kérték a kiskereskedők is.

Kérdésre válaszolva közölte: ez szabályozási kérdés, de szerinte nem okozza majd a cigarettaárak emelkedését a garantált árrés bevezetése, és a feketekereskedelem bővülésére sem számít.

Kitért arra is, az állam teljesíti ellátási kötelezettségét, így a legkisebb településeken is biztosítani fogják, hogy mozgóboltokból vehessenek cigarettát az emberek.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról beszélt: a kabinet célja a fiatalok egészségének védelme. Ugyanis - folytatta - nemzetközi felmérések szerint a 13 és 15 év közötti fiatalok 45 százaléka kipróbálta már a cigarettázást, és jelentős részük sosem találkozott még azzal, hogy nem szolgálják ki. A kormány másik célja a trafiktörvénnyel, hogy magyar családi vállalkozásokat segítsen a multinacionális üzletláncok helyett - mondta.

DK: semmisítsék meg a pályázatok eredményét!

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy semmisítsék meg a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok eredményét – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László.

A független képviselő hozzátette: közérdekű adatkéréssel élnek fordulnak az illetékes miniszterhez, akitől azt kérik, hogy tegye közzé, milyen körülmények között, milyen szempontok alapján döntöttek a pályázatokról.
Ha szükség van rá, akár bírósághoz is fordulnak az ügyben - mondta.

Varju László szerint a sajtóban megjelent hírek alapján egyértelmű, hogy az "illegitim kormány illegitim döntése született meg", amikor "kisemmiztek" több ezer családot és olyanoknak adtak lehetőséget, akik korábban nem foglalkoztak dohánykereskedéssel. Miután látszik, hogy minden fideszesnek maga felé hajlik a keze, így értelmezhetővé válik az is, hogy helyben döntöttek a pályázatok elbírálásáról - tette hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit.

MSZP: Tatabányán fideszes családtagok nyithatnak üzletet

Tatabányán a képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének lánya négy trafik pályázatát nyerte el kereskedői múlt nélkül, a helyi kulturális központ ügyvezetőjének eddig könyvtárosként dolgozó felesége pedig két üzletet nyithat - közölte az MSZP Komárom megyei elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Lukács Zoltán, aki a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese is, elmondta, "nem tudjuk véletlennek tekinteni azt, hogy több száz pályázó közül a fideszes politikusok vagy családtagjaik kaptak lehetőséget trafikot nyitni". Kijelentette, ha igaznak bizonyul, hogy pártfórumokon döntöttek a pályázatokról, akkor az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul, mert az ügy vezető politikusokat érintő bűncselekmény.

Úgy fogalmazott, a trafikügyben Tatabányán is látszik a "Fidesz ujjlenyomata".

Hozzátette: a településen 300 helyett két hónap múlva már csak 36 üzletben lehet cigarettát venni, az üzleteket összesen 18 tulajdonos birtokolja.
Lukács Zoltán szerint a dohánytermékek forgalma Tatabányán hatmilliárd forint egy évben, így egy üzletre évente 17 millió forint forgalom esik, ha a parlament elfogadja Lázár János államtitkárnak az árrést négyről tíz százalékra emelő javaslatát.

A politikus számítása szerint a tatabányai képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének családja közel hetvenmillió forintos garantált haszonhoz juthat, ha a törvény megszületik. Az eddig könyvtárosként dolgozó, a Vértes Agora kulturális központ ügyvezetőjének felesége is 34 millió forintos haszonra számíthat, ami körülbelül 30 évi bére - mondta Lukács Zoltán, majd hozzátette, hogy kereskedelmi lehetőséget kapott az oroszlányi fideszes alpolgármester és egy dorogi fideszes képviselő édesanyja is.

Támogatja a dohánytermékek árrésének emelését az OKSZ

Támogatja a dohánytermékek árrésének 10 százalékra történő emelését az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a trafikokban árusítható termékek körének bővítését viszont továbbra sem - közölte a szervezet hétfőn, a trafiktörvény módosítására a múlt héten benyújtott kormánypárti javaslat kapcsán.

A szövetség közleménye szerint az árrés szabályozását már korábban is kezdeményezték, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy a dohányárusítás költségeit nem tartalmazza a fogyasztói ár. Jelenleg 3-5 százalék között mozog az árrés, mivel a fogyasztói árat a gyártó határozza meg és azt le is szorítja. A 10 százalékos javaslat megegyezik az OKSZ korábbi indítványával - hangsúlyozta a szervezet.

Az emelkedő árrés a fogyasztói ár emelkedését is maga után vonja, de ennek mértéke attól is függ, hogy a gyártók az új rendszer megtakarításaival hogyan számolnak. Ráfordításaik eleve kisebbek lesznek, miután tizedannyi helyre kell kiszállítaniuk a dohánytermékeket, másrészt tilos lesz az eladóhelyek külön javadalmazása, például a reklámköltség révén - mutatott rá a kereskedelmi szövetség.

Az OKSZ támogatja azt is, hogy a fiatalkorúak kiszolgálása tilos legyen a dohányértékesítő helyen, bármilyen terméket is vásárolnának. A törvény legfontosabb célját, a fiatalkorúak védelmét ez szolgálja a legcélszerűbben - közölték.

Továbbra is fenntartja viszont kifogásait a szövetség a dohányértékesítő helyeken árusítható termékkör kiszélesítésével szemben.

A jelenlegi feltételek szerint a trafikok a dohánytermékek mellett árusíthatnak majd szerencsejáték-sorsjegyet, szeszesitalt, kávét, energiaitalt, ásványvizet, üdítőt és napilapot. Ez nagy gond lehet a hagyományos, elsősorban kis élelmiszerüzleteknek, mert ha a közelükben dohánybolt nyílik, az tőlük von el vásárlót - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy termékkör bővítését az ezzel kapcsolatos döntés előkészítése során ezért kifogásolta az OKSZ.

A kereskedelmi szövetség új javaslata az, hogy a trafikok a jelenleg meghatározott hét termék közül egy időben legfeljebb három cikkcsoportot árusíthassanak a dohányáru mellett, választásuk szerint. Az OKSZ szerint a kis tőkeerejű, kisvállalkozó dohányértékesítőknek ennél szélesebb kínálatára valószínűleg egyébként sem lesz pénzügyi fedezetük, a versenytárs kisboltok nagyszámú tönkremenetelét viszont ezzel meg lehetne akadályozni. Az új árrésszabály már nem indokolja a túlzottan széles termékkör engedélyezését - közölte a szervezet.

Mivel a koncessziós pályázatok benyújtásakor a termékkör bővítését alternatív üzleti tervvel kellett figyelembe venni, a pályázókat az OKSZ szerint javaslatuk elfogadásával érdemi hátrány nem éri.

Trafik-ügy: feljelentést tett az engedélyek elosztása miatt az Együtt2014-PM

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a dohány kiskereskedelmi koncessziók odaítélése kimeríti a hivatallal való visszaélés fogalmát. A szervezet ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Karácsony Gergely, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, több portál is megírta: a Fidesz választókerületi elnökei és a fideszes önkormányzati testületek is foglalkoztak az üggyel és "valójában ők döntöttek arról, hogy ki kaphat koncessziót". A független képviselő hangsúlyozta: a portálok fideszes forrásokra hivatkoznak.

A PM politikusa szerint hivatallal való visszaélés történt, "mert a pályázatot politikai alapon befolyásolták, annak érdekében, hogy a Fidesz országos kampányhálózatát erősítsék".

Felszólította a kormányzatot és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy vonják vissza a pályázatot és írjanak ki újat.

A rendőrség dolga a nyomozás, a magyar jogrend működése felett őrködő képviselőknek pedig az a kötelességük, hogy feljelentést tegyenek az ügyben - válaszolta ara a kérdésre, hogy feljelentését csak a sajtóinformációkra alapozta-e.

Egy szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz kommunikációs igazgatója szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikpályázatok ügyében.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. X_Y 2013. május 01. 14:35
  „59. skid 2013.04.30. 08:00

  "Az MSZP szavazók nagy része végelgyengülésben kihal."

  Ez inkább a FIDESZ szavazókra igaz: a szavazóinak átlagéletkora 60+. Nézd meg a rezsicsökkentési ívek között tolongó nyugdíjas tömeget, a birkameneteken "hömpölygő" nursing home ápoltakat...”
 • 65. ceruza2012 2013. április 30. 19:00
  „Anmari51
  Egyszerű megoldás: egy másik néven regisztrálni.
  Indok: nagyon kevesen használják a hozzászólásoknál a keresztnevüket, a vezetéknevüket vagy mindkettőt egyszerre. Egy keresztnév és egy évszám azonban kisebb-nagyobb kavart is okozhat, mivel mint mondottam, nagyon kellemetlen a barátnőmnek állandóan azt mondogatnia arra kérdésre, hogy "Te írtad az Anmari51 kommentet?", hogy "Nem, nem én voltam, azok nem az én gondolataim, nem az én véleményem." Egy idő után te is unnád az állandó magyarázkodást.
  Vannak, akik nem értenek veled egyet a véleményedet illetően. Ezért az összes Annamáriának és főleg az 51 éves vagy az 51-ben született hasonló nevűeknek állandóan magyarázkodniuk kell.

  Légy szíves regisztrálj egy másik megoldással, például a teljes vezetékneveddel és keresztneveddel+ évszámoddal , vagy egy olyannal, amely nem teszi lehetővé, hogy másoknak kellemetlensége adódjon a félreértés miatt. Regisztrálni egy felhasználónak ugyanazon az email címen úgy tudom, kétszer is lehet, más-más nick néven.

  Köszi a segítséget, én ezzel az ügyet le szeretném zárni és remélem, sikerül megoldani közösen a problémát.
  Notebook 2012.”
 • 64. gretzki 2013. április 30. 12:13
  „http://www.hir24.hu/belfold/2013/04/30/pillanatok-alatt-dontott-a-fidesz-korlatoztak-a-kozpenzek-ellenorzeset/~~fokusz”
 • 63. zoolii 2013. április 30. 11:11
  „A Zuschlag, meg a Hagyó, kiscserkész volt ezekhez képpest! Az meg ugyebár külön vicces, hogy az Mszp ahhoz a polthoz fordul, aki főügyészként is az egyik legfőbb fideszes pártkatona, és igen nagy érdeme volt abban, hogy az első fidesz kormány gazdasági bűneit elkenje!”
 • 62. Anmari51 2013. április 30. 10:41
  „30. ceruza2012! Szívesen teljesíteném kérésed már több alkalommal szerettem volna megváltoztatni a nick nevem, de annál tovább nem jutottam, hogy megadtam a kért adatokat és az új nick nevet nem fogadta el a regisztrációs rendszer. Bár úgy gondolom és nagyon remélem így is van, nem szoktam sértegetni, kioktatni senkit és nem írok minden cikkhez kommentet, mert nem minden cikk témájához értek. Több cikket olvasok, mint amennyihez véleményt is írok, a fórumozók véleményét jóval nagyobb arányban olvasom el, tanulságos sokat lehet derülni a véleményeken. Van bőven köztük olyan is amit stílusa miatt nem is értem, miért jelenhet meg! Engem egyetlen egy alkalommal moderáltak ki a cikk íróját idézett szó miatt amit egyébként karakterrel helyettesítettem, Őt idéztem. A változtatással eredetileg az lett volna a szándékom, hogy ne vegyék ki, ne archiválják azokat a cikkeket amikhez írtam véleményt, mert ezt a tényt többször tapasztaltam. Nevezetesen az én kommentemet követően kiemelték a, archiválták a cikket. Legutóbb a Gazdasági rovatban megjelenő Cofidis-ről szóló cikkhez írt véleményem után. Egyébként a változtatás joga ha Nektek sikerül fordítva is megvalósulhat, Ti miért nem teszitek meg? Nem gondolnám, hogy az általam írt kommentek miatt bárkinek is szégyenkeznie, magyarázkodnia kéne, ugyanis nem szoktam hangosan csúnyán beszélni/írni sem. Átlag értelmes embernek tartom magam a véleményem kulturált stílusban írom itt is le, nem szoktam cikizni, felcímkézni senkit a politikusainkat sem! De ha nagyon ragaszkodsz hozzá és le írod a megoldás gyakorlati részét is állok elébe kérésednek. Nem vagyok informatikus zseni, de olyan régóta dolgozom PC-n, hogy Magyarországon még csak a kutatásban és a minisztériumokban volt számítógép. a háztartások szűk szegmensében meg a komondor 64 volt, akinek volt. Üdv. Annamária”
 • 61. gretzki 2013. április 30. 08:51
  „57. kvendi 2013.04.30. 07:51

  Én sem dohányzom, de engem "speciel" rohadtul bosszant ez a pofátlan, bicskanyitogató módszer, ahogy lezongorázták ezt az egészet.”
 • 60. DMagóg 2013. április 30. 08:17
  „59.skid 2013.04.30. 08:00: "A fiataloknak más kell már. (hála istennek)"
  Az MSZP szavazók nagy része végelgyengülésben kihal.
  Bármely szavazónak ez a sorsa! Még a Tied is!
  "Nem vagyunk mi jók, de ők sokkal rosszabbak!" szemlélet helyett a fiataloknak más kell már. (Hála Istennek.)
  Az ilyen szemléletű szavazók nagy része is végelgyengülésben kihal.”
 • 59. skid 2013. április 30. 08:00
  „55: Teljesen igazad van. A fiataloknak más kell már. (hála istennek)
  Az MSZP szavazók nagy része végelgyengülésben kihal.”
 • 58. DMagóg 2013. április 30. 07:55
  „Valaki magyarázza már el, hogy mitől Nemzeti egy dohánybolt? (S, sok minden más?)

  Szükség lenne néhány szükségdiktálta Nemzeti Vizeldére is, na jó, Nemzeti Illemhelyre (NI)!
  Fizetnénk is -hatósági árat és árrést- és nem esne csorba nemzeti büszkeségünkön, mert jelenleg igen, ha ilyen alattomos szándékkal akarunk belopakodni bármely Nemzeti közintézményünkbe!
  A Nemzeti Illemhely Nonprofit Zrt. kiírhatná a kocessziós pályázatot a nemzeti illemhely(ek) müködtetésére, nem matatnánk a kakiban, hogy kik nyerték. Ja, hogy ez már büdös, a másik meg csak bűzlik, de nagyon!”
 • 57. kvendi 2013. április 30. 07:51
  „Speciel nekem tök mindegy, hogy ki vagy kik uralják a dohány kereskedelmet, mert nem dohányzom...!”
 • 56. joy 2013. április 30. 07:47
  „Trafik ügy= korrupció, csalás.
  Egy régi trafikos "újságolta".
  Nagyapja, apja után üzemelteti a külvárosi trafikot, immár vagy 70 éve a család tulajdona, saját házukban. Ő is pályázott, de nem nyert. Aki "licenszet" kapott -14 másik, hasonló üzlet tulajdonosa-, már elküldte slapaját, aki közölte, hogy tőlük bérelheti a jogot!
  Eddig rendkívül jó dohánybolt volt, ezernyi, különleges kellékével a szívás rítusainak, nem csak Nikotexmunkást+bélyeget árultak, még az átkozott korbanban sem! Épp-hogy megéltek belőle, és a kiskertből. Fia örökölte volna, bár még tanul- ki tudja meddig bírja fizetni? Ha veszik a bolt, a gyerek sem tud tovább tanulni, nem éesz miből megélnie majd családjának sem. Vénségére elveszít mindent, azt, amit még a rákosisták sem vettek el tőle, elveszi Orbán lázáras bandája!

  Ez is el fog tűnni, mint annyi más, ami még úgy-ahogy működött.
  :o(((”
 • 55. Olajfa14 2013. április 30. 07:21
  „Lassan kimúlik a rezsim. Lehet, hogy 2014-ben még nyernek, de 2015, 2016-ra összeomlik az egész vircsaft. Ennek politikai ás gazdasűági oldalai is vannak. Jönnek a fiatalok, a felsőoktatásban, a középiskolákban már ott van az új generáció, akiknek nem kellenek a mostani pártok...”
 • 54. Olajfa14 2013. április 30. 07:12
  „A dohányzás káros az egészségre, ebben nincs vita. Teljesen logikus, ha a dohányboltokat ezentúl megbízható emberek kezébe adják. Mégse jusson hozzá mindenki olyan túl könnyen az évente tízezrek halálában bűnös cigarettához. És, mint kormányközeli forrásokból megtudtuk, itt nem áll meg a dolog. Amíg a bűnös Gyurcsány-Bajnai időkben a kommunisták nem törődtek a nép koleszterinszintjével, s ezzel újabb tízezrek életét tették tönkre, ma a népéért felelősséget érző Orbán Viktor úgy döntött, hogy monopolizálja a szalonna-disznósajt-virsli forgalmazását.
  E koleszterintől csöpögő dolgokat ezentúl csak az arra kijelölt boltokban lehet megvenni. Az eddigi üzleteket köszönettel kisajátítják és az igazoltan nemzeti érzelmű henteseknek, valamit fideszes családtagoknak utalják ki. Az ügyletre rálátó forrásaink ugyanakkor cáfolták azokat a kettős mércére utaló megjegyzéseket, amelyek szerint (moderálva) a rövidkarajos pultnál?
  Arról is hírt kaptunk, hogy az elmúlt hetekben több fiatal honleány lába megbicsaklott, nem egy bokája kimarjult a túl magas cipősarok miatt. Ezért a cipőboltokat ezentúl csak fideszes tagkönyvvel rendelkezők üzemeltethetik, hogy úrrá legyünk a jövendő szülőanyák efféle a baleseteinek. Az eddigi cipőbolt tulajdonosok meg így jártak - fogalmazott forrásunk.
  Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell! (Népszava )”
 • 53. hastala 2013. április 30. 07:09
  „Én azért szerveznék Lázárnak 1 hét tanulmányi kirándulás mondjuk egy zala megyei kisfaluba. Ahol azért küzdenek minden nap az emberek hogy ne haljanak éhen..Ezeknek semmi sem szent?”
 • 52. roxper 2013. április 30. 07:06
  „http://hvg.hu/itthon/20130430_trafikmutyi_Szekszard_fideszes_kepviselo

  Zseniális, tulképpen elmondhatjuk, hogy blokkolós tegnap sem mondott igazat...”
 • 51. X_Y 2013. április 30. 06:15
  „41. gretzki 2013.04.29. 21:15

  A kormányt ezután csak a kormány ellenőrizheti. Ez kb. olyan mintha a bíróságon az ügyész képviselné egyben a védelmet is...”
 • 50. tzs_szeged 2013. április 30. 05:35
  „"Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett - Ausztriához hasonlóan - tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek."

  Orbán azt akarja, hogy 2 százalékkal több adót fizessenek az emberek a Fidesznek. Ennyi.”
 • 49. techMon 2013. április 30. 01:21
  „K?váncs vagyok, vajon lessz e valami a feljelentésből !”
 • 48. valakiszegedről 2013. április 30. 00:45
  „Ebgondolat
  Van egy jó hírem (vagy nem) : nem kell leszoknod!
  Ugye nem mondod komolyan, hogy ebben a városban július 1. után nem lehet a mutyisokon kívül mástól is cigarettát beszerezni?”
 • 47. grafika88 2013. április 29. 21:58
  „Független bíróság?? Független nyomozás? Független rendőrség ???????”
66 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: nőtt Orbán előnye Bajnaival szemben

A válaszadók többsége szerint a két politikai szereplő közül inkább Orbán Viktor képes a… Tovább olvasom