Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Túl sok a H1N1 vakcina

Magyarországra az egészségügyi hatóságok által megrendelt és már leszállított négymillió H1N1 vakcinán túl csak akkor gyárt oltóanyagot az Omninvest, ha erre szükség lesz - írta a szerdai Világgazdaság.
A napilap körképet készített arról, hogy a világ számos kormánya próbálja módosítani a gyógyszergyárakkal kötött szerződéseit, illetve túladna a már leszállított H1N1 vakcinák egy részén, mivel óriási tételben maradt a nyakukon a fel nem használt oltóanyag.

A napilapnak az Omninvest kommunikációs vezetője azt mondta, az egészségügyi hatóság négymillió oltóanyagot rendelt meg tőlük, amit le is szállítottak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől. További kétmillió egység legyártásáról is született szóbeli egyezség, de erre csak szükség esetén kerül sor - tette hozzá.

Az Omninvestnél jelenleg állnak a gyártósorok, karbantartást végeznek és készülnek a jövő évi szezonális influenza-oltóanyag és a H1N1 esetleges mutációja elleni vakcina előállítására.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2010. január 13. 14:28
  „majd kihaltok, nekünk úgy is jó :)”
 • 7. aranka2 2010. január 13. 13:59
  „Nem tévedés, dodónak és dblacinak igaza van.
  Tény, hogy Magyarországon az erősen felfelé kozmetikázott (ti. eddig nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja) adatok szerint is 60 ember halála hozható összefüggésbe az újinfluenzával. Az ország lakossága 10 millió. Lengyelországban, ahol EGYÁLTALÁN NINCS oltás, a halottak száma ugyanebben az időintervallumban 120, és a lengyel lakosság 36 millió. Nos, akkor miért is ez a hisztériakeltés, ami nálunk megy?
  Tisztességes országban Falus már rég vádlott lenne rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt.”
 • 6. dodó 2010. január 13. 12:40
  „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megvizsgálja, hogy megfelelően kezelték-e az újinfluenza-járványt, miután néhány politikus azzal vádolta meg őket, a gyógyszergyárak nyomására felnagyították a veszélyeket, írja a Reuters. És akkor mi lesz, ha igaz? A gyógyszerhatalom már bezsebelte az ezer milliárdokat.

  Legutóbb az Európa Tanács kritizálta a járványkezelés módját, és emlegette a gyógyszergyártók esetleges befolyását.”
 • 5. dblaci 2010. január 13. 10:02
  „Korrupció, rémhírterjesztés, gondatlanság!

  Akik ebben a gyilkos kampányban részt vettek, újságírokat is beleértve, súlyosan megfizetnek ezért!

  Vesszen a hazaáruló kormány!

  Éljen a Jobbik!”
 • 4. Krampampuli 2010. január 13. 09:35
  „Na végre, hogy leírják! Falus úr erre mit lép? Tényleg geza az nem lehet, hogy Falus Ferenc maga Flexi... :-)”
 • 3. geza 2010. január 13. 08:31
  „Nem nagyon írogatják, hogy vmelyik iskola/óvoda-ban ugye mindenkit leoltottak, és most derült ki hogy többen az oltottak közül H1N1-esek...Lehet hogy nem ért semmit az oltóanyag? Vagy csak átcímkézték a korábbi madárifluenza oltóanyagot?

  Flexi retteghet, már az oltás se véd meg....”
 • 2. Roxy08 2010. január 13. 07:49
  „MO teljesítette a rátát. Nagy küzdelmet vívott ezért, de megtette. Ezért olvastunk napi híreket a betegség negatív alakulásáról. Megfélemlítették azokat is, akik hezitáltak.
  Jó lenne tudni, kinek/kiknek a zsebeit gazdagította ez az undorító kampány. Szétszórták a morzsát, sokan "felcsipegették". ÜZLET!”
 • 1. efje 2010. január 13. 06:39
  „Hír: : Hadat üzent a H1N1-oltásnak egy német orvos
  (Kategória: Hirek)
  Küldte: postaimre
  2010, január 08. péntek-11:31´06"

  Mi köze a H1N1-világjárvány kihirdetéséhez a betegség elleni vakcinát gyártó cégeknek? Erra a kérdésre keresi a választ egy német orvos, korábbi parlamenti képviselő, Wolfgang Wodarg. Szerinte az Egészségügyi Világszervezet indokolatlanul gyorsan hirdette meg a világjárványt és bár erre utaló bizonyítékai homályosak, szerinte ebben benne lehetett a gyógyszergyártók keze. Magyarországon eddig 58 ember halt meg H1N1-megbetegedéssel összefüggésben.

  Az évszázad egyik legnagyobb orvosi botrányáról beszélt Wolfgang Wodarg, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Bizottság) egészségügyi bizottságának elnöke decemberben a német Tagesspiegel című napilapnak adott interjúban. Az orvos szerint tavaly tavasszal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalapozott bizonyítékok nélkül jelentette be az újinfluenza világjárvánnyá dagadását.

  A bejelentés és a vele járó kötelezettségek szerinte sok országban kényszerhelyzetbe hozták a politikusokat, akiknek azonnal reagálniuk kellett. Ez egyebek mellett azt jelentette, hogy gyorsan szerződést kötöttek az újinfluenza elleni vakcinát gyártó cégekkel, amivel lényegében vállalták a felelősséget a védekezésért - mondta az orvos a Pharma Times című független gyógyszerész magazinnak. "Az oltóanyagok gyártói hatalmas nyereséggel számolhattak anélkül, hogy bármilyen pénzügyi kockázatot kellett volna vállalniuk. Annyi volt csupán a dolguk, hogy megvárják, amíg a WHO kimondja a pandémia szót" - mondta a lapnak Wodarg.
  "Az első áprilisban jelentetett mexikói megbetegedések után a WHO nagyon gyorsan, júniusban világjárvány-riadót fújt" - állítja a német orvos. "Nagyon csodálkoztam, amikor 4-500 megbetegedés után máris járványhelyzetet jelentettek, miközben valójában egy teljesen normális lefolyású influenzáról van szó. Április óta nagyon szkeptikusan figyelem, mi történik" - mondta az [origo]-nak Wodarg.
  Szerinte a WHO akkor sem volt megfelelő bizonyítékok birtokában, amikor nyáron a legmagasabb pandémiás fokozatba sorolta a H1N1-járványt. Mint mondta, mindezek miatt mostanra nagyon megrendült a bizalma a WHO-ban: "Nagyon felfújták az egészet" - állította az [origo]-nak.
  Megfigyelte az influenzát
  Wolfgang Wodarg korábban a német parlamentben a Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője volt, orvos és járványügyi specialista, fő területe a tüdő- és környezetbántalmi betegségek. Mint az [origo]-nak mondta, az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején egy kis német régióban kialakított egy influenza megfigyelő rendszert, ahol éveken át gyűjtött és elemzett adatokat a lakosság influenza előtti és közbeni egészségügyi állapotáról.
  Az Európa Tanács a német orvos indítványára foglalkozni kezdett a gyógyszergyártó cégek és az újinfluenza-kampány kapcsolatával. A tanács a jogállamiság elvét, az emberi jogokat és az alapvető szabadság- és emberi jogokat védelmező kormányközi szervezet, melynek 47 tagállama van, köztük Magyarország. Wodarg szerint a tanács azt tervezi, hogy vitát indít a problémáról és felállít egy vizsgálóbizottságot is. A vizsgálat arra terjed ki, hogy milyen hatást gyakoroltak a vakcinagyártásban érdekelt cégek a kutatókra, kormányzati szervekre és a WHO-ra. Január 28-án meghallgatást tartanak a problémáról Strasbourgban - mondta Wodarg, amin rajta kívül, a tervek szerint a bizottság, a WHO, és a gyógyszeripar képviselői is részt vesznek. Arról még nincs döntés, hogy az ülés nyilvános lesz-e.
  "A legfőbb cél az, hogy a gyógyszercégeknek semmilyen körülmények között ne engedjék meg, hogy befolyásuk lehessen a pandémiás vészhelyzetekre" - mondta az orvos a Pharma Times-nak. Nem megengedhető, hogy a járványt egy olyan szervezet kiáltsa ki, amelyre befolyást gyakorol a gyógyszeripar - mondta az [origo]-nak Wodarg, aki azt állította, információi szerint a WHO-nál dolgoznak vagy dolgoztak olyan munkatársak, akik részt vettek a világjárvány kommunikációjában, miközben elkötelezettségeik voltak a gyógyszeripar felé, bár ennél konkrétabb bizonyítékot nem tudott mondani.
  Wodarg az [origo]-nak azt mondta, "egyértelmű botrány", az újinluenza világjárvány kihirdetésének módja. "Ha tudományos alapon kezelnék az újinfluenzát, akkor szükség lenne például olyan számokra, amelyek alapján össze lehetne vetni az újinfluenzát a hagyományos influenzával. Ilyenek viszont nincsenek" - jelentette ki.
  Összehasonlíthatatlanság
  Az [origo] egy korábbi cikkében írt arról, hogy miért nem léteznek ilyen statisztikák. A szezonális influenzához köthető haláleseteket azért nem tartják számon, mert sokan a szövődményekbe halnak bele - mondta az [origo]-nak Ritoók Emese, az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának munkatársa. Mivel a halálozási okot nyilvántartó regiszterek világszerte megbízhatatlanok, a kétféle influenzában elhunytak számát nincs értelme összehasonlítani - jelentette ki Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője.
  Mint az [origo]-nak mondta, a H1N1 gyakran támad meg fiatalokat. "Bár a halálesetek számát nem lehet összevetni, lényeges különbség a H1N1 és a szezonális influenza között, hogy az újinfluenza főleg a 60 év alatti korosztályból szedi áldozatait, sok terhes nőt is megtámad a betegség és nagy a fertőzőképessége. Kb. 25-30 százalékban más betegségben nem szenvedő áldozatai vannak, és sok esetben elsődleges, közvetlen következmény, a vérzéses tüdőgyulladás a halál oka" - mondta Pusztai az újinfluenzáról. Ezzel szemben a szezonális influenzában főleg krónikus betegségben szenvedő és idős emberek halnak meg, valamely másodlagos bakteriális szövődményben (erről bővebben itt olvashat).
  "Testi sértés"
  Az újinfluenza kevesebb megbetegedést okoz, mint tavaly ilyenkor a hagyományos influenza - jelentette ki Wodarg. Azt mondta, kijelentését a Robert Koch Institut és az Arbeitsgemeinschaft Influenza statisztikáira alapozza. "Világos számomra, hogy a számok több mindentől függenek, egyebek mellett a felmérés intenzitásától és minőségétől. Az esetleges hibák mindenesetre csak a feltételezésemet erősítenék" - mondta.
  Az újinfluenzáról naponta megjelenő, rémisztő híreket azzal kommentálta, hogy rengeteg újinfluenza-tesztet végeznek világszerte, és nagy mintában több megbetegedést is fognak találni. Ugyanakkor szerinte sok esetben nem egyértelmű, hogy a H1N1-fertőzött ember az influenza következményeiben vagy a felerősödő alapbetegségben halt-e meg.
  Wodarg szerint nem tesztelték elég hosszan az oltóanyagokat, így emberek millióit tették ki annak a veszélynek, hogy nem elég alaposan ellenőrzött vakcinával oltották be őket. "Amellett, hogy a vakcinagyártók Európa-szerte emberek millióival szemben követtek el testi sértést - mert jogi értelemben ez annak minősül - eurómilliárdokat dobálnak ki az ablakon" - mondta. A német orvos az [origo]-nak azt mondta, kijelentéseit saját eredményeire és farmakológusok véleményére alapozza, de hogy pontosan mire gondol, azt nem fejtette ki.
  Magyarországon eddig 58, a H1N1-vírussal összefüggésbe hozható haláleset történt. Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön azt mondta, hogy a magyar lakosságnak eddig 26-30 százalékát oltották be. Mint mondta, a megbetegedések száma ugyan nem éri el a járványküszöböt - lecsengőben van az első járványhullám -, de Falus szerint január-februárban és áprilisban ismét a megbetegedések számának növekedésére kell számítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 5-én értékel Orbán Viktor

Február 5-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - értesült a Magyar Nemzet. Tovább olvasom