Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tyúkketrecek: Melyik lesz előbb, a tojás vagy a válasz?

A több mint 10 tagállamnak, köztük Magyarországnak is 2 hónapja van, hogy válaszoljon az EU-nak a tojótyúkok nem megfelelő tartási körülményei miatt.
Két hónap áll rendelkezésére Magyarországnak és további több mint tíz tagállamnak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárására, amit a tojótyúkok nem megfelelő tartási körülményei miatt indított a testület - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatokkal segítette a tojástermelőket, hogy kicserélhessék a ketreceket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett azért - olvasható a tájékoztatóban -, hogy a termelőknek sikerüljön az átállás. A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát. Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét.
Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak.

Az EU 1999 óta hatályos irányelve előírja, hogy tojótyúkokat – a 350-nél több tyúkot tartó telepeken - csak nagyobb, komfortosabb ketrecekben lehet tartani. Az új év első napjától 500 helyett minimum 750 négyzetcentiméter életteret kell biztosítani egyenként a tyúkok számára, és ülőrúddal is el kell látni a ketreceket. Az unió 2011 december 31-ig adott türelmi időt az átállásra.

Tekintettel a globális gazdasági helyzetre, illetve arra, hogy még mindig közel 50 millió tojót tartanak hagyományos ketrecben az unió területén, az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek újabb 7 hónap türelmi időt adtak a termelőknek az átállásra.

A 2012. július 31-ig rendelkezésre álló időben a régi ketrecekben termelt tojást csak a tagállamon belül, illetve csak ipari felhasználásra – porításra, létojás- és tésztagyártásra - adhatják el a gazdák.

Nemcsak Magyarország, hanem számos más tagállam – így Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország – sem tudott megfelelni maradéktalanul az uniós irányelv követelményeinek - tartalmazza a VM összegzése.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. bambinaXX 2012. január 29. 16:13
  „70, 71 - egyetértek, van is ilyen kezdeményezés, hogy a rászorulók elvethető magvakat, naposcsibéket, kiskacsát kapnak és próbálnak gazdálkodni falvakban. sikeres program volt! a panelt azért írtam, mert lakásokban ez nemgoldott.. de valóban: szükség lenne információra, hogy a környező településeken hol lehet beszerezni házi tojást, kapirgálós tyúkot- ami már le van vágva.. nekem furcsa lenne ha lakótelepi lakásban vágnák le* (de lehet csak nagyon városi vagyok). Én is szívesen vennék ilyet, csak nem tudom hol lehet!!?
  *régebben volt cikk, hogy a cserepesen egy utcai kútnál vágták a disznót, mert ott volt ingyen víz.. ezt azért ne vezessük be. sztem.”
 • 71. nagypappa 2012. január 29. 03:40
  „70. RobinGood 2012.01.28. 19:28

  Így van, erre utaltam a 61. hozzászólásomban, mikor a tojás árát a fagylalt és a lángos árával összehasonlítottam, megemlítve a 8,50 Ft-os Áfa tartalmat.
  Égetően sürgős a fiatalok megtanítása a gazdálkodásra. Ami egy nagyon összetett dolog, évek kellenek míg annak minden csínját bínját elsajátítják.
  El tudom képzelni ennek a falugazdászok által szervezett tanfolyamok szervezésével.
  Pl. ingyenes állatorvosi tanácsadással.
  Lépni kell mert az élelmiszer az egyik legnagyobb kincs, nagy baj, hogy az egész ország ellátása a nagyüzemekre hárul, ezzel kiszolgáltatokká válik a vásárlóközönség.”
 • 70. RobinGood 2012. január 28. 19:28
  „69. nagypappa 2012.01.28. 17:02
  Ott a pont. A panelben élők is megtehetik, hogy keresnek a közelben egy megbízható, hagyománytisztelő gazdálkodót, akitől be tudják szerezni az alapvető élelmiszereik egy részét. Még a pestiek is járnak néha vidéken, vagy van olyan ismerősük, aki igen. A tojás pedig nem drága, hanem szégyenletesen olcsó, ahhoz képest, hogy mibe kerül a benzin, a cigaretta, a pálinka, a buszjegy, a gáz, a mesterember, stb.”
 • 69. nagypappa 2012. január 28. 17:02
  „68. bambinaXX 2012.01.28. 16:02

  Elolvastam az írásom és nem találtam említést a panelban élőkre.
  Arra utaltam, hogy fel kellene már emelni a fenekünket és tenni valamit a boldogulásunkért.
  Elég a panaszkodásból! Gondoskodjunk a saját ellátásunkról.
  Kinek kinek lehetőségei szerint.
  Az idősek ha nem adják át a gazdálkodás tudományát a fiataloknak, akkor egy kocát nem tudnak megfialtatni, egy disznót nem lesznek képesek feldolgozni.
  Qrumpli a kopasz nyakút levágni.”
 • 68. bambinaXX 2012. január 28. 16:02
  „64, 65! :))))))

  nagypappa! egyetértek, csak városban, panelban a haszonállattartás nehézkes.. :) de valóban: a háztájinak nagyobb megbecsültsége kell legyen.”
 • 67. qrumpli 2012. január 28. 15:17
  „Szóval vannak olyan tyúkok ezexerint akik szabadlábon védekezhetnek.
  Kössz a tippet "árpádsávos " sálat kapott a kopasz nyakú.
  Most meg elkezdett kukorékoni.
  Tényleg nem értem.”
 • 66. gyuribá 2012. január 28. 15:00
  „Az igazi tojás a kapirgálós, szabadba szaladgáló, a földre szétszórt ilyen-olyan zöldség-gyümölcs héját is csipegető tyúkok terméke. Az igazi baromfi húsa is ezeknél az igazi! Attól tartok, hogy az unió nehogy belekössön abba, hogy a baromfik túl szabadon élnek, össze-vissza kapirgálhatnak itt a magyar -még talán létező- tanyákon, falusi udvarokban. Be kell őket zárni, majd ők megmondják onnan az irodákból, hogy mennyi n2 jár nekik, mit ehetnek, ihatnak, mikor mennyit tojhatnak. Mi lesz még....? A disznóvágást, a töpörtősütést, a véres hurkát is betiltják?”
 • 65. szandokán 2012. január 28. 13:00
  „És minden héten el kell őket vinni egyszer Plázázni”
 • 64. Queenmargareth 2012. január 28. 11:01
  „62. qrumpli 2012.01.28. 04:52 a kopasznyakúra tegyél sálat, mert megfázik!!!Tél van EMBER!:)))))))”
 • 63. keletaru 2012. január 28. 10:22
  „Az a HÍRES Unió azért nem agódik itt mennyit fizetnek az élő munkáért az embereknek ! Régi antant hatalmak elégé érdekes módon használják MAGYARORSZÁGOT GYARMATNAK . Mint látszik teljessen leépíteték a mezőgazdaságunk , persze voltak fent segítők is mert nélkülük nem jöhetett volna létre eme sikeres leépítés ... Üdv Kuci”
 • 62. qrumpli 2012. január 28. 04:52
  „Ezt ugye megmondták a tyúkoknak is!
  Mióta ez van a kopasz nyakú folyton csak kárál.
  Mi lesz még itt?
  Ez mán tényleg baromság a köbön.”
 • 61. nagypappa 2012. január 28. 04:16
  „klj-54 2012.01.27. 17:57
  Sajnos a mi földrajzi környezetünk ugye kontinentális, tehát itt bizony kő keményen fűteni kell rájuk, mert ha nem teszem, akkor a tojás helyett a belső hőfejlesztésre fordítja az energiáit.

  Itt nagyon mellé trafáltál... a csirkékre valóban kell fűteni a tyúkokra nem. Pont a legnagyobb baj a nagyüzemi tyúktartásnál az önhő csökkentése.

  Nem értem én ezt a siránkozást a tojással kapcsolatban: a termelő a jelenlegi gazdasági környezetben nem tud gazdaságosan termelni, abbahagyja a termelést. Majd, ha a termelés gazdaságos lesz újra termelni fog.
  Aki úgy gondolja, hogy drága a tojás, tartson tyúkot. Rájön, hogy olcsóbb megvenni mint megtermelni.
  Én még emlékszem (mert idős vagyok) valamikor a 70-es években a lángossütők voltak a meggazdagodás jelképei. Akkor a lángos 1 azaz EGY Ft, a fagylalt 50 fillér, egy forint, a dinnye kg-ja 1 Ft volt.
  És a tojás? Nyáron 70 fillér 1 Ft között télen meg 2,20 2,40.
  Ma egy 40.- Ft-os tojásnál csupán az ÁFA 8,5 Ft.
  Tetszik, nem tetszik újra be kell rendezkedni az önellátásra.
  Olyan kevés az állatállomány, hogy az állatorvosok a kutya és a macska gyógyításából egészítik ki a jövedelmüket. A kutyatáp boltok forgalma a többszöröse a gazdasági takarmányt forgalmazóknál. AZ árak meg baromfi tápok esetében 130-150 Ft kg a kutyatápok 200-1.000 Ft közt vannak.
  Annyira nincs szegénység, ha mégis inkább kutyát macskát tartanak.
  A nyúltatás gyakorlatilag hobbi szintre süllyedt, valamikor a jelentős export bevételt jelentett. Annak tartása, különösen nyári időkben, nagyon olcsó volt. Csak azzal sok a munka... takarítás, füvet, szénát kaszálni.
  Drága a tej? Silány a minősége? Még sem tartanak az emberek tehenet, kecskét. Legeltetéssel nagyon olcsón lehetne jó minőségű friss tejhez jutni.
  Egyszerűbb a segélyt várni.”
 • 60. sevenof9 2012. január 28. 03:19
  „egy varosi puhanynak egyszer adtam egy karton tojatot. A gyerekei megkerdeztek,mi ez a furcsa iz. Tanyazamat ..... A varosi ember eljutott oda,hogy muanyagot eszi.”
 • 59. pann 2012. január 27. 20:54
  „Itt sokan jönnek ezzel a "szegény hajléktalan" dumával, miért nem fogadtok be egyet-egyet, megszűnne a hajléktalanság. És egyébként a tyúkok nem tehetnek arról hogy világra jönnek, ha már mi ki- felhasználjuk őket mind életükben mind haláluk után akkor már biztosítsunk nekik olyan életminőséget amiben legalább jól érzik magukat.”
 • 58. RobinGood 2012. január 27. 20:35
  „Sajnos a magyar népnek felnőtt egy olyan generációja, amely haszonállatot legfeljebb feldolgozva, a hipermarketek hűtőjében látott és emiatt puszta haszontárgyként tekint ezekre az élőlényekre mindenféle érzelmi kötődés nélkül. A kommentelők jó része több százezer forintos laptopon, többezer ft-os internetelőfizetéssel azon kesereg, hogy mi lesz, ha tíz ft-tal felmegy a tojás ára.
  Ennek okozója az a nagyipari lobbi, amelyik olcsó, de embertelen technológiával tönkretette a falusi háztáji gazdaságokat és a legeltető állattartást, munkahelyek tízezreit tönkretéve. Az állatok zárt, be nem látható ,,lágerekbe" kerültek, ahol a tartási körülmények az átlagember számára ellenőrizhetetlenek. Ez a lobbi próbálja most meg kijátszani a 12 éve végrehajtandó előírásokat és mintegy hungarikumként beállítani azokat a kegyetlen állatgyárakat, amelyek láttán gazdálkodó nagyszüleink megfordulnának sírjukban.”
 • 57. macs 2012. január 27. 19:48
  „Szóval:
  "A hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatokkal segítette a tojástermelőket, hogy kicserélhessék a ketreceket.
  A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát. Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét.
  Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak."
  Akkor mi a probléma? Akik akartak lépni, kaptak támogatást, aki elaludt, hát...”
 • 56. DMagóg 2012. január 27. 19:48
  „59. Mignon 2012.01.27. 19:31!

  Én kiállok melletted! Akarod?”
 • 55. DMagóg 2012. január 27. 19:41
  „56. Mignon 2012.01.27. 19:03!
  Bocsánat, hogy a cikk helyett hozzád szóltam! Hiba volt!
  "Vagy a "tyukketrecek" neked egy magas tema...?"
  Nem, alacsony! Van annál magasabb is. Ám ne akarj a fellegekbe törni! Szeretünk Mignon!”
 • 54. Queenmargareth 2012. január 27. 19:33
  „sosem írsz hiába csak az állandó nagyzolásodon akadnak ki.”
 • 53. Queenmargareth 2012. január 27. 19:11
  „kedves Mignon, már annyian kérték, miért folytatod?”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgárőrök segítségét kérik a kihűléses halálesetek megelőzéséhez

A rendőrség a polgárőrök segítségét kéri a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében Tovább olvasom