Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Új szakaszba lép a kötelezettségszegési eljárás vízügyben

Az Európai Bizottság ismét felszólítja Magyarországot, hogy vízügyi szabályozását hozza összhangba a vonatkozó uniós szabályokkal.
Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön az Európai Bizottság Magyarországnak a vízügyi irányelv megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárásban, amely ezzel újabb szakaszba lépett.

Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy Magyarország - Hollandiával együtt - árpolitikájában a brüsszeli testület megítélése szerint jelenleg nem gondoskodik a hajózási és árvízvédelmi célú víztározókkal összefüggő környezetvédelmi és vízgazdálkodási költségek megtérüléséről, továbbá Magyarország az ipari szereplők által saját célból kitermelt talajvíz költségeit sem hajtja be.

A bizottság a levélben ismét felszólítja Magyarországot, hogy vízügyi szabályozását hozza összhangba a vonatkozó uniós szabályokkal. A vízügyi irányelv értelmében a tagállamoknak olyan árpolitikát kell kialakítaniuk, amely figyelembe veszi a víz környezetvédelmi és készletgazdálkodási költségeit, és megfelelően ösztönöz a víz hatékony felhasználására - ismerteti a bizottság.

A közleményében rámutatnak: a vízszolgáltatások költségmegtérülésének fontos szerepe van abban, hogy az irányelv elérje célját, miszerint biztosítani kell a víz jó ökológiai és kémiai állapotát, a jogszabályt pedig fontos eszköznek tartja a vízkészleteknek az emberi tevékenységek általi terhelésének csökkentésében. A testület azt is ismerteti, hogy az uniós országok bizonyos feltételek teljesülése esetén eltekinthetnek attól, hogy a költségeket beépítsék az árakba, de nem hagyhatják teljesen figyelmen kívül a költségmegtérülés elvét.

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó uniós szabályok szerint Magyarországnak most két hónapja van, hogy eleget tegyen a bizottság felszólításának, azt követően a brüsszeli testület az luxembourgi Európai Bírósághoz fordulhat, hogy érvényt szerezzen követelésének.

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2013. január 24. 18:48
    „Magyarország már két éve megkapta azt a pénzt az EU-tol amiből a hazai ivóvizet rendezni tudta volna. Matolcsy és lázár aki abból a pénzből bérelte havi nyolcszázezerét a lézerblokkolós fúl extra audit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a kormány áttekinti az adószabályokat a külföldön lévő magyar pénzek miatt

Munkacsoport alakult a külföldre kerülő magyar pénzek követhetőségének vizsgálata érdekében. Tovább olvasom