Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Újabb tag mond le az LMP választmányi tagságáról

Budapest - Januártól kilép az LMP választmányából Sallai R. Benedek - erősítette meg az MTI keddi értesülését az érintett. Sallai R. Benedek januárig ellátja a választmányi feladatait, de utána egy időre hátrébb lépve, pihenni szeretne.
A választmányi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy gyakorlatilag a párt megalakulása óta részt vesz annak munkájában, két éve tölt be tisztséget az országos választmányban, és ennél több időt egyedül Schiffer András töltött a pártvezetésben.

Kijelentette, annak érdekében, hogy a 2014-es választásokon, illetve az azokat megelőző kampányban hasznos munkát tudjon végezni a párt tagjaként, szüksége van pihenésre. Hozzátette, véleménye szerint az LMP történetében a 2014-es parlamenti választás lesz a valódi sorsfordító. Úgy fogalmazott, hogy idén az országgyűlési választásokon a politikai hátszél volt olyan, ami akár érdemi kampány nélkül is bejuttathatta volna a Parlamentbe az LMP-t, annak ellenére, hogy viszonylag kevesen ismerték őket.

Sallai R. Benedek szerint viszont 2014-ben dől el, hogy hosszú távon is politikai tényező lesz-e az ökopolitikai alternatíva Magyarországon, amelynek képviselői akár arra is alkalmasak, hogy az országot magabiztosan vezessék, vagy csak "egy múló emlék maradunk az ország történetében".

Az MTI kérdésére azt mondta, hogy addig viszont nagyon nagy kihívások előtt áll az LMP, mert a párt struktúrája rendszerezetlen és a belső szerkezet is sok megoldásra váró problémát vet fel. Megerősítette az MTI értesülését: viták vannak, de mint mondta: "ezek építőek, és a viták nem kell, hogy konfliktusok is legyenek".

Saját hátralépéséről azt mondta, hogy fajsúlyosan képviselt egy politikai véleményt, és a párt vidéki tagjainak ugyanúgy engedniük kell néhány dologból, ahogy a párt urbánus gondolkodású képviselőinek is, de az alapértékekben mindannyian továbbra is egyeznek és egyetértenek.

Megjegyezte, hogy az LMP szerkezete teljesen más, mint a többi párté, mert nincsenek erős, egyszemélyi vezetők és nincsenek fajsúlyos hangadók, akik közül hárman-négyen határoznák meg a párt irányvonalát, így a személycsere könnyebben megy, és a párt megújulási készsége is jelentősebb. Kijelentette, hogy a tagság bevonásával elkezdődött a politikai stratégiaalkotás, ami eldönti, hogy 2014-ben egy szűk kört megszólítani tudó urbánus értelmiségi párttá válnak vagy pedig egy olyan középpárttá, ami képes elérni a jelenlegi szavazóin túl a vidéket is. Meglátása szerint az LMP-nek ugyanis sokkal bővebb a valós célcsoportja annál, mint amit az idei tavaszi választásokon meg tudtak szólítani.

Leszögezte, hogy ezzel kapcsolatban viszont sok vitát kell lefolytatniuk, miközben még nem alakult ki szilárd pártstruktúrájuk, "és továbbra is dugig vagyunk olyan lelkes emberekkel, akik két éve folyamatosan ingyen kampányolnak, és pénzüket, idejüket nem kímélve hittek egy pozitív politikai változásban, amit az LMP hozhat".

Közölte, nem szabad megengedni, hogy a viták elmérgesedjenek, ezért többen is vannak, akiknek most egy kicsit hátrébb kell vonulniuk és átengedni ezeket a párbeszédeket azoknak, akik higgadt fejjel, "két év és három kampány fáradtsága nélkül" tudják ezeket lefolytatni.

Az Index múlt hét csütörtökön adta hírül, hogy Scheiring Gábor lemondott az országos választmányban betöltött tagságáról. A portál Scheiring Gábor párttársainak írt leveléből idéz, amelyben a politikus azt állítja, hogy a választmány tagsága konzervatív és baloldali tömbre szakadt. A cikk szerint Scheiring Gábor lemondását az váltotta ki, hogy a választmány konzervatívjai leszavazták Tordai Bence delegálását a stratégia-előkészítő bizottságba. Hozzáteszik: a politikus levelében úgy fogalmaz, "ez az elharapózó bandaháborúsdi az LMP végét fogja jelenteni".

A képviselő az MTI-nek akkor azt mondta, hogy lépésével az LMP belső konfliktusaira szerette volna felhívni a párt tagságának figyelmét.

A politikus akkor azt közölte, nem gondolja, hogy valóban pártszakadás fenyegetné az LMP-t, mint mondta: élesen fogalmazó levelével mindössze a problémák megoldását sürgette a vezetőktől.

Kiemelte: az LMP a jövőben biztosan ki tudja alakítani azt a megfelelő szervezeti kultúrát, amellyel megfelelően tudja képviselni az általa felvállalt értékeket.

Olvasóink írták

 • 3. CID 2010. december 14. 22:19
  „2 év munka után már pihennie kell ? Nem egy munkabíró pasas. Szerintem rúgják ki a pártból.”
 • 2. k.elvis 2010. december 14. 21:15
  „Az LMP nem párt, hanem egy üzleti vállalkozás ugyanúgy mint a néhai SZDSZ.”
 • 1. dodó 2010. december 14. 20:24
  „Fizet ez az LMP a DM-nak? Mások ("mások") fizetnek?
  A súlyuknál mintha picivel többet szerepelnének a híradásokban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszolgáltatott fiatalokat kényszerített prostitúcióra Berhidán egy bűnbanda

Veszprém - Több mint tíz hátrányos helyzetű fiatalt tartott fogva és kényszerített bűncselekmények… Tovább olvasom