Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Újra elfogadták a kormánytisztviselőkről szóló törvényt

Újra elfogadta, kibővített formában az Országgyűlés hétfőn az államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt.
A kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti. A parlament a minősített többséget igénylő rendelkezéseket 253, az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 252 igen szavazattal fogadta el, 96, illetve 97 nem szavazat ellenében. A visszaküldött törvényt mindhárom ellenzéki frakció ellenezte. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A Ház zárószavazás előtt egy módosítócsomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; nem változtatott viszont a parlament azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket indoklás nélkül menthetik majd fel.

A köztársasági elnök álláspontja szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával. Sólyom László szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat jogviszonyának megszüntetésétől.

Az újból elfogadott törvény átnevezi a köztisztviselők egy bizonyos körét: kormánytisztviselők dolgoznának a jövőben a Miniszterelnökségnél, a minisztériumokban - beleértve a közigazgatási és a helyettes államtitkárt is - , a kormányhivatalokban, a központi hivatalokban, valamint ezen utóbbi hivatalok területi, helyi szervénél, a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervénél, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervénél, a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szerveinél, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. június 22. 15:18
  „Ha Te is akkor már ketten vagyunk ?
  Bocs nagy ziccer volt !
  Nem !
  Magyarországon 3,7 millió ember dolgozik.
  Egy része produkrív, másik része inproduktív harmadik része ,,közszolga" a szó nemes értelmében!

  Köszi ketteske !”
 • 7. dodó 2010. június 22. 11:20
  „Ha ma Mo-on bármelyik munkavállalót indoklás nélkül ki lehet rúgni (köszönhetően a szocionista-liberális koalíció ámokfutásának) és még két hónapos felmondási idő sem illeti meg őket, mivel lehet(ne) indokolni, hogy ez alól felmentsük a "köztisztviselőket"?
  Várom a vérlibsik szívhezszóló magyarázatát, melyben meggyőznek, hogy ezek a "köztisztviselők" szebbek, jobbak, különbek, vagy egyszerűen tehetségesebbek a a többi munkavállalónál! Esetleg arról is meggyőzhetnének, hogy ezek különleges emberek, azért érdemelnek különleges elbánást!”
 • 6. Falcao 2010. június 22. 09:50
  „Legalább egy kicsit a maradók megbecsülik majd magukat.
  Vége a láblógatásnak!”
 • 5. deszkás 2010. június 22. 09:42
  „SZILLÉRI! Úgy csinálsz mintha csak te dolgoztál volna ebbe a te..s országba!”
 • 4. szilléri 2010. június 22. 08:28
  „Dolgoztatok volna a Ruhagyárba, Cipőgyárba, Matávnál vagy bármely ,,termelő" üzemnél!

  A szívem szakad meg !
  Ezek a maflák húsz éve csak az aktákat tologatják.
  25% kirugás után a maradó 75 % is el tudja látni a feladatokat !
  Legalább el kezdene működni a közigazgatás.

  Szeged legnagyobb munkaadója az Önkormányzat és a SZTE !”
 • 3. deszkás 2010. június 21. 22:41
  „Rex Repasy meg kioktatja a köztársaság elnökét.Na ez a nem semmi.”
 • 2. klj_54 2010. június 21. 22:33
  „Kezd Weimar jellegű lenni...”
 • 1. sziszka1 2010. június 21. 22:26
  „érdekes önkényuralmi rendszer kezd kirajzolódni a fityesz orbán kormány intézkedéseimben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vasúti töltést mosott el az eső

Mintegy negyven méter hosszon mosta el az eső a vasúti töltést a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon, megrongálódott a töltés a Szakály-Hőgyész és Kurd közötti szakaszon is. Tovább olvasom