Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újra indulhat a Katapult Mentorprogram

Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási szakállamtitkára a napokban szándéknyilatkozatot írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a Katapult Mentorprogram program folytatására.
A megállapodás szerint évi 60 millió forintra, azaz az eddigi összeg kétszeresére emelik a program költségvetési keretét, a résztvevő mentorok pedig visszamenőleg is megkapják ösztöndíjukat - közölte a program vezetősége vasárnap.

A hátrányos helyzetű egyetemi, főiskolai hallgatókat segítő Katapult Mentorprogramnak az idei felvételi jelentkezési időszak kellős közepén kellett leállnia, mivel a finanszírozást illetően nézeteltérés támadt a programot üzemeltető HÖOK, a Hallgatókért Alapítvány és a szaktárca között, így nem írták alá a program folytatásáról szóló szerződést. Ez azt jelenti, hogy február eleje óta sem a www.mentorhalo.hu honlapon, sem a program zöld számán, illetve központi irodájában nem tudtak felvilágosítást adni az érintett felvételizőknek az őket megillető kedvezményekről illetve lehetőségekről.

A Mentorprogram az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatósága alá tartozott, amely a programban résztvevők 2008-tól drasztikusan megnövekedett létszáma ellenére sem szánt 30 millió forintnál többet a program egész évi működtetésére, illetve a tavalyi évre vonatkozó kiemelt ösztöndíjak kifizetését is megtagadta - közölte a program korábbi vezetője. Nagy Attila szerint az esélyegyenlőségi főosztály vezetője pénzügyi visszaélésekbe is keveredett az ügyben, ezért vizsgálatot kezdeményezett Hiller István tárcavezetőnél. Borovszky Tímea ugyanakkor korábban azt mondta, hogy a programigazgató hamisan vádolta meg őt, ezért szintén vizsgálatot sürgetett.

A Katapult Mentorprogramot a szaktárca hozta létre 2005-ben azért, hogy segítse a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat felsőfokú tanulmányaik elvégzésében. A programba bekerült elsőéves hallgatókat a beilleszkedésben a velük azonos intézményben, azonos szakon tanuló felsőbb éves társuk segíti két féléven keresztül. A mentori feladatokat ellátó diákok ezért havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, a mentoráltak számára pedig gólyatáborokat, közösségi rendezvényeket szerveznek.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2009. március 08. 11:03
  „Például, erre is céloztam, 1-nél:
  2009-03-07 19:00
  Milliós pályázati források landoltak a főigazgató körébe
  Tovább dagad a csalási botrány a Hiller István vezette Oktatási Minisztériumban. A tárcától kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint nem csak Borovszky Tímeához, az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetőjéhez köthető cégek részesedtek a romaintegrációra szánt milliós nagyságrendű pályázati forrásokból. A jelenleg is tartó belső vizsgálat megszellőztetett eredményei szerint az Útravaló ösztöndíjprogram jelentős hányada a főigazgatóság munkatársainak cégeinél landolt. A hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatására előirányzott állami források egy részét két olyan cégnek utalta ki az Oktatási Minisztérium Támogatási Igazgatósága amelyeket az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság többségében roma származású munkatársai és azok rokonai hoztak létre. Az Opre Média Bt.-ben kültag a jelenleg is a minisztérium szakértőjeként tevékenykedő Kadét Ernő és Bernáth Gábor. (...)"”
 • 1. achilleus 2009. március 08. 10:58
  „Tehát, értsük jól, azért, mert egyes minisztériumi főmuffok csalásgyanús helyzetbe keveredtek Hiller főidióta úr beosztottjai közül, az egésznek a levét a korábbi mentorokkal, és a programban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekekkel itatták meg. Ennek a minisztériumnak a táján messze nem ez az egy gyanús ügy látszik kibontakozni, köszönhetően a szabaddemokrata parazitáknak, akik lárváival-nyüveivel van tele az egész struktúra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől teherautókat ellenőriznek

A teherautókat ellenőrzik hétfőtől három napon át a rendőrök az ország útjain. Az akció a TISPOL… Tovább olvasom