Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Újságírók versus sajtószabadság

Január 18-án három, január 19-én egy helyen állnak a bíróság elé magyar újságírók. A munkájukat akarták végezni.
A Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálata négy újságíró képviseletét látja el a héten, akik közfeladatot ellátó, állami cégek és egy közalapítvány ellen indítottak pert közérdekű adatok kiadásáért. Ma 10 órakor, az Index újságírója és Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) közötti per kezdődik.

Az Index.hu munkatársa a Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének gazdasági, szervezeti és jogi átvilágításról szóló jelentés nyilvánosságra hozataláért indított pert. Az MMK a jelentés egy részét a honlapján elérhetővé tette, azonban abból önkényesen kitakarástak vélhetően kényes információkat.

12 órakor a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon tárgyalják a Figyelő újságírója és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. közti ügyet. Ugyanis a Magyar Villamos Művek Zrt. titkolja, hogy kiknek és milyen összegben nyújt szponzori támogatást. Az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező, többségében állami tulajdonban lévő vállalat szerint nem tartozik a nyilvánosságra a támogatási politikája. Az elsőfokú bíróság elrendelte az adatok nyilvánosságra hozatalát, és kimondta, hogy a szponzori tevékenység is az állami vagyon használatát jelenti. Az MVM fellebbezett a döntés ellen.

Veszélyes üzem az újságírás. Nehéz az adatokhoz hozzájutni - kivéve ha a wikileaks kiszivárogtatja.
Veszélyes üzem az újságírás. Nehéz az adatokhoz hozzájutni - kivéve ha a wikileaks kiszivárogtatja. Julian Assange szabadonbocsátását követelik.

Délután 2-kor a Fővárosi Bíróságon, első fokon tárgyalják az Origo.hu újságírója–Magyar Villamos Művek Zrt. ügyet. Az Origo.hu újságírója beperelte a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság üzleti titokra hivatkozással nem osztja meg a nyilvánossággal Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait. Az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum) is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után kötöttek szerződést a CBSZ-szel. Állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében a gazdálkodás átláthatósága törvényi követelmény, az MVM azonban elutasította az adatigényléseket arra hivatkozva, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.

Egy nappal később, január 19-én, reggel, a Tatabányai Városi Bíróság előtt jelenik meg Bodoky Tamás, aki a Vértesi Erőmű Zrt. szerződéseire volt kíváncsi. A közvetett állami tulajdonú Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. A Kapolyi László tulajdonában álló System elállt a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától. Bodoky Tamás a csődeljárás alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. és a System közötti szerződéseket, az áramvásárlási megállapodásokat, és belső vizsgálati dokumentumok kiadását kérte, amelyeket üzleti titokra hivatkozással utasított el az alperes.

Olvasóink írták

 • 4. muci 2011. január 19. 08:41
  „önkényesen KITAKARÁSTAK vélhetően kényes információkat. Már megint egy figyelmetlenségből adódó elírás...”
 • 3. némakacsa 2011. január 19. 08:13
  „kedves 1-2., talán elkerülte becses figyelmét, hogy az egyébként elég pocsékul megírt hír nem az új média-cenzúra-törvényről szól. Kegyeskedjék a tárgynál maradni, ha nem esik túlságosan nehezére.”
 • 2. achilleus 2011. január 18. 18:22
  „Na, nem mondható, hogy lódítottam volna. Nincs hozzászólás ugyanis. :o(
  Ezen viszont csodálkozom.”
 • 1. achilleus 2011. január 18. 18:20
  „Az alcím súlyosan félreérthető ebben a kontextusban.
  Még nem olvastam el a hozzászólásokat, de ha egy is arra utal, hogy perbe fogtak újságírókat az úkj médiatörvénnyel összefüggésben, akkor a DM súlyosan megtévesztette őket. Elküldöm, aztán nézzük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárra elkészül az egészségügyi cselekvési terv

Februárban hozza nyilvánosságra az egészségügyért felelős államtitkárság az egészségügyi rendszer… Tovább olvasom