Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége, kreativitása nyomán újultak meg az ódon ólomüveg ablakok, de az ország több templomán, iskoláján, intézményén is otthagyta a kéznyomát.

Nem csoda, hogy a művész élete álmát látta megvalósulni akkor, amikor tíz éve feleségével együtt a Szent Márton-hegy közelségében vett telket. Az üvegművészeti műteremig a hozzá tartozó galériával együtt azonban még hosszú út vezetett. Többek között például olyan pénzügyi marketingterv, amelyben többen fantáziát láttak, így szívesen támogatták a művész-tulajdonos elképzelését.

Szó szerint „megszólaltak" az üvegek: köszöntötték a minap azokat, akik ellátogattak az újonnan megnyílt szépséges, ugyanakkor egyedi Hefter-galériába. A Ferenczy-díjas üvegművész az elmúlt egy évben szinte kizárólag a galéria tervezésével, kialakításával, az építkezés irányításával volt elfoglalva. Itt szeretne majdan kurzusokat vezetni, alkotóműhelyeket létrehozni amellett, hogy maga is itt dolgozik.

– Különleges az üvegben rejlő lehetőség és ez ebben a rendkívüli természeti környezetben az arborétum mellett csak megsokszorozódhat – vélekedett Hefter László. – Élményeink, a bennünket érő impulzusok nem csupán egyetlen tárgyban, az üvegben köszönnek vissza. A fény az üveg menyasszonya, így ezt a fajta bensőséges viszonyt csak az üveg-fény játéka képes visszaadni. A fénnyel nemcsak a tárgyak, mi magunk is gazdagodunk, egyszerűen örömtelibbé válunk. Mindenki előtt nyitva az ajtónk, szeretném, ha sokan megnéznék a galériát és akár kedvet kapnának az üvegművészethez, az alkotáshoz.

A projekt az unió társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg. Az Avop-pályázat sikere 13 és fél millió forint támogatást jelentett, a többit saját erőből és a szponzorok segítségével állták.
Az már az alkotó végtelen szerénységéről árulkodik, hogy nem, vagy csak keveset említ az elmúlt év megpróbáltatásaiból, pedig bizonyára abból is akadna bőven. A mindig csendes Hefter Lászlón azonban a megnyitón mindenki észrevehette a megkönnyebbült örömöt, azt a fajta boldogságot, amely csak különleges, igazán nagy munka után járhat az alkotónak.

A közel 300 négyzetméter alapterületű komplexumban egy üvegművészeti műterem és a hozzá kapcsolódó galéria kapott helyet. A szponzorok közül akadt, aki barterben Hefter-munkát kért, a művész persze örömmel teljesíti a kérést. A megnyitón magától Hefter Lászlótól hallottuk: „A galéria összefogásból és jó szándékból épült, a művészetért, a tudományért, az ember jobbik feléért. Egy kulturális beruházás, amely arra hivatott, hogy az ember jobbik felét erősítse egy olyan időszakban, amikor erre nagy szükség van. Ez az egyetlen esélyünk a jobb, a közösségibb életre."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom