Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Űrnagyhatalom lehetne Magyarország

Jelenleg alig tucatnyi hazai cég érdekelt az űriparban, ám számuk a többszörösére növekedne, ha Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válna - hangsúlyozta Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) igazgatója az MTI-nek abból az alkalomból, hogy Budapesten tartja éves konferenciáját az űriparban érdekelt európai kis- és középvállalatokat tömörítő nemzetközi szervezet, az SME4SPACE.
Ismertetése szerint a konferencián főleg a közép-európai régió ESA-tagsággal még nem rendelkező országai képviseltetik magukat. Jelen lesznek a viszonylag új tagsággal rendelkező Csehország szakemberei is.

"A fő cél az európai űripari együttműködésbe történő integrálódás. Azért tartunk ilyen konferenciát, mert az ESA-tagság hiánya az összes ország iparát hátrányosan érinti. Nagyon érdekesek lesznek a keddi konferencián a cseh előadások is. Csehország most lépett be, így nyilván szó esik majd arról, hogy az első évben miképpen szerepelt a cseh ipar, menyire váltotta be a tagság a hozzáfűzött reményeket. Ez nekünk is nagy tanulság lehet" - mondta.

Both Előd, aki előadásában a hazai űripari cégek szerepéről és lehetőségeiről kíván beszélni, kifejtette: alig tucatnyi azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek tudományos együttműködés keretében fel tudtak juttatni valamilyen eszközt a világűrbe. A lehetőségeket taglalva a MŰI igazgatója elmondta, hogy előttük nyitva áll az EU VII. kutatás-fejlesztési keretprogramja, ahol vannak kifejezetten űrkutatási jellegű pályázatok. Másrészt Magyarország az EUMETSAT, az európai űrmeteorológiai szervezet teljes jogú tagja, ennél fogva a magyarországi kis- és középvállalatok indulhatnak a meghirdetett tendereken.

"Bármilyen beszállítói munkát kell végezni a szervezetnek, arra a magyar cégek is pályázhatnak" - emelte ki.

A harmadik nagy lehetőség az ESA-együttműködés, ám a hazai cégek - mivel Magyarország az Európai Űrügynökségnek csupán együttműködő állama - nem vehetnek részt közvetlenül az ipari tendereken. "Ez a legnagyobb hátrány, ami minket ér, mert nem vagyunk az ESA tagja. A tudományos kísérletek hátán azért be tudunk jutni: ha egy tudományos kísérletet elfogadnak az ESA-nál, és annak van egy ipari beszállítója, vele szerződést lehet kötni" - magyarázta Both Előd.

Mint mondta, a teljes jogú tagsághoz politikai döntés szüksége. "A tagság akkorra várható, amikor a döntéshozók elhiszik, hogy megéri megháromszorozni a mostani évi 2 millió eurós ESA-hozzájárulásunkat. Ez különböző szerződések formájában jönne vissza a hazai az űriparba" - hangsúlyozta. Mint hozzátette, ha Magyarország az ESA teljes jogú tagjává válna, akár 30-50 cég is labdába "rúghatna", mert nagyon széles az általuk elvégzendő munkák lehetséges profilja. Eddig a magyar cégek szinte kizárólag elektronikai feladatokat vállaltak: áramkört terveztek, fedélzeti számítógép hardverjét és szoftverjét készítették el. Magyarország szállította a fedélzeti számítógépet az üstökösök kutatására tervezett Rosetta-űrszondához is. Felsorolásában Both Előd kitért a Miskolcon kifejlesztett űrkemencére, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének Pille sugárdózismérőjére, valamint arra, hogy a kutatóintézet szállítja a fedélzeti egységet a készülő Merkur-űrszondához.

Jövőre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén végzendő kísérlethez két magyar cég készít berendezéseket. Az egyik egy elektromágneses mérőműszer, amely geofizikai méréseket hajt majd végre, a másik pedig fedélzeti adatgyűjtő.

"Az elektromágneses hullámokat és az elektromágneses környezetet mérik. A kísérlet azért különösen érdekes, mert azokat a változásokat próbálják megfigyelni, amelyeket a Föld magnetoszférájában (a Földet körülvevő mágneses mezőben) okoz az, hogy egy nagyon nagy méretű fémtárgy, nevezetesen az űrállomás nagy sebességgel mozog. Ha egy ekkora fémtestet mozgatunk egy mágneses térben, az különböző elektromágneses jelenségeket kelt. Kis, néhány száz kilogrammos műholdak nem nagyon zavarják meg a magnetoszférát, a több száz tonnás űrállomás már komolyabb változásokat okozhat, ott már érdekes torzulások léphetnek fel. Ez egy ilyen szempontból nagyon érdekes kísérlet" - hangsúlyozta Both Előd.

Olvasóink írták

 • 9. KolompárRómeó 2009. november 09. 20:12
  „7. hozzászólás antikos 2009.11.09. 16:35

  Ez bizonyítja, hogy a magyar cégjog rendkívül fejlett és előremutató. Amúgy én is kacérkodtam annak idején, hogy a TEÁOR-ok közé felveszem :D
  Semmivel sem kevesebbet, vagy többet mondó, mint pl. "Egyéb, nem évelő növény termesztése" vagy "Vegyes gazdálkodás", esetleg "Folyadék szállítására szolgáló közmű építése " :D”
 • 8. KolompárRómeó 2009. november 09. 19:44
  „Ebben az esetben mindenki aranyfoggal születhetne. Hamár a Délmagyar okos címeit nézzük...”
 • 7. antikos 2009. november 09. 16:35
  „Ez véresen komoly! Tavaly amikor a cégünket alapítottuk véletlenül, az űrszállítás, űrutazás TEOÁR kódot is beleraktuk. Az ügyvéd jelezte: "Kedves Antal Úr Önök most ugye viccelnek!" Kitöröltük. De már akkor tudtuk mély gondolatainkban, hogy irány az űr!!! Ma azonnal beadom módosításra:)”
 • 6. TUTI 2009. november 09. 16:26
  „Húzzatok bele...mar csak egy kicsi kell és itt a kommunizmus! :)
  De tényleg! :D”
 • 5. mirjam 2009. november 09. 16:15
  „HA-HA-HA”
 • 4. klj_54 2009. november 09. 15:49
  „Attól tartok, hogy űr csak a cikkíró fejében van!
  Amiről a cikk szól annyira elvont, hogy a szerzőnek gőze sem nagyon van az írásának a tárgyáról.
  Mondjuk az űr és a kvantumfizika valóban elvont az átlag halandónak.”
 • 3. CID 2009. november 09. 15:40
  „Amennyi fekete lyuk itt van, minden bizonnyal.”
 • 2. igazságkereső 2009. november 09. 15:37
  „Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő a cikk címe! Azonban egyenlőre jó lenne, ha hazánk egyenlőre itt a földön lenn, 10 millió 300 ezer ember sorsát tudná megfelelően karbantartani, nem elszegényíteni! Ha ezt sikerült 100 %-ban megvalósítani, akkor el lehet kezdeni beszélgetni, fantáziálni az űrnagyhatalom frázisáról.Egyenlőre a mi országunk még polgárai jelentős, az állam által előidézett problémákat sem tudja, vagy nem akarja megoldani, akkor miért ábrándozunk mi "űrnagyhatalom"-ról??!!”
 • 1. comet 2009. november 09. 15:36
  „"Űrnagyhatalom lehetne Magyarország"
  ne lacifacázzunk, építsünk űrhajót, azt irány a mars. Hisz a Szíriuszról jöttünk volna vagy mifene.
  Verjünk oda a világnak, hadd lássák mi az a magyar virtus...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter jogi lépéseket tesz

Szijjártó Péter a sorozatos valótlan állítások miatt jogi lépéseket tesz - közölte Havasi Bertalan,… Tovább olvasom