Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Uzsoki-ügy: emberölés miatt nyomoznak a kórházban

Miniszteri rendelet szabályozza a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását, illetve kiadását a kórházi gyógyszertárakból - mondta Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság főtitkára, egyetemi docens szerdán az MTI érdeklődésére az úgynevezett Uzsoki-ügy kapcsán.
Az Uzsoki utcai kórházban állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében a rendőrségi tájékoztatás szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

Csomós Ákos aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos elmondta: minden kórházban kijelölt szakember felel a kórházi gyógyszertárban a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek, így például a kábító fájdalomcsillapítók tárolásáért, illetve kiadásáért, azért, hogy ezek a szerek miként jutnak el az adott kórházi osztályra.

A kórházak házi előírásban szabályozzák, hogy az osztályról a betegig hogyan kerülhetnek el az adott szerek. A zárt szekrényből két ember együtt kezelheti a kábítószerek kiadását, ők lehetnek nővérek is. A kivett gyógyszereket kartonlapon kell dokumentálniuk - ismertette a főtitkár.

Az adagolást az orvos írja elő, ami kábítószerek esetében változó mennyiségű lehet. Annyit kell felírni, amennyi a fájdalmat csillapítja, de mellékhatást nem okoz - jegyezte meg.

Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven, végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta az Uzsoki utcai kórházban.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki utcai Kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket - olvasható az intézménynek az MTI Hírcentrumhoz szerdán eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban, hogy emberölés gyanúja miatt a rendőrség nyomozást indított az állítólagos morfintúladagolásos esetek miatt.

A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórháza szerdai közleményében úgy fogalmaz: meggyőződésük, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog." Az ezt célzó hivatalos vizsgálat minden lépésében támogatni kívánják az eljáró bűnüldöző szerveket - teszik hozzá - , mivel, mint írják, "érdekeltek vagyunk a valós történések objektív feltárásában és nyilvánosságra kerülésében".
"A szakmai szabályokat , illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal nem kívánunk azonosulni és egy közösségben tevékenykedni" - olvasható a közleményben.
Az intézmény hangsúlyozza, hogy a kórház egyes munkatársait hivatásuk szakszerű gyakorlásában "durván sértő gyanúsítások tisztázása után" minden lehetséges jogi és erkölcsi segítséget megadnak majd az érintetteknek. Mint írták, az Uzsoki utcai kórház vezetése és dolgozói értetlenül és megdöbbenéssel fogadták az intézmény gyógyító tevékenységét és szakmai tekintélyét "súlyosan sértő" eseményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadai: a sorkötelezettség visszaállítását készíti elő a kormány?

A sorkötelezettség visszaállítását megalapozó nyilvántartás összeállítását írja elő a honvédelmi… Tovább olvasom