Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Vadai: a sorkötelezettség visszaállítását készíti elő a kormány?

A sorkötelezettség visszaállítását megalapozó nyilvántartás összeállítását írja elő a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről szóló sarkalatos törvény tervezete a Demokratikus Koalíció (DK) szerint.
Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár, független képviselő a parlamentnek a múlt héten benyújtott kormányjavaslatot értékelve szerdán sajtótájékoztatón elmondta: 2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítaná a magyarországi férfiak előzetes egészségi alkalmasságát - hangsúlyozta a DK alelnöke, megjegyezve: hasonló nyilvántartást a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezetnek, és "2011-ig nem is érezte senki a szükségét".

"Mi az oka annak, hogy a kormány január 1-jétől visszaállítja azt a honvédelmi intézményrendszert, ami a sorkatonaság idején működött? Miért akarja Orbán Viktor ezzel is vegzálni az állampolgárokat?" - tette fel a kérdést Vadai Ágnes. Arra is rákérdezett, miért szerepel a törvény mellékletében a szolgálat lehetséges formájaként a tartalékos, a hivatásos, a szerződéses, az önkéntes tartalékos és a hadköteles kategóriákat megelőzve a sorkatona.

"Nagyon remélem, hogy csak tévedésből, mert ha nem (...), akkor a sorkötelezettség újbóli bevezetését készítik elő, ami valódi katasztrófa lesz a Magyar Honvédségre és a magyar állampolgárokra nézve is" - fogalmazott.

A volt honvédelmi államtitkár szerint az egyébként is aggályos listázás ráadásul feltehetően nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is vonatkozna. Ez támasztja alá véleménye szerint, hogy miközben a javaslat hadkötelesként tekint minden, a hadkötelezettség bevezetését követően magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfira, ugyanakkor "más hadkötelesekkel" és "potenciális hadkötelesekkel" is számol, ám nem határozza meg pontosan, hogy kik tartoznak ebbe a körbe.

Vadai Ágnes úgy véli, az előzetes alkalmasságról szóló nyilvántartás mellett a sorkötelezettség visszaállítására utal az is, hogy Pósán László fideszes képviselő az alaptörvény vitájában felvetette: ellentmondás van a honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között, mivel az előbbi teljesítéséhez kiképzésre van szükség. Ugyancsak jelzésértékűnek nevezte, hogy a honvédelmi tárca államtitkára az a Simicskó István, aki korábban nemmel szavazott a sorkatonai szolgálat eltörlésére.

Olvasóink írták

 • 2. Jozsoci 2011. november 23. 16:46
  „Szerintem meg csak hivatásos, erre nem gyorstalpalón kiképzett emberek lehetnek képesek a haza védelmére. Csakhogy szerencsétlen apáinknak, nagyapáinknak, dédapáinknak az Isonzónál, meg a Donkanyarban kellett "védeni a hazát" és életükkel fizetni <moderálva>. Az én nagybátyáim is mind odavesztek a "hazáért"!”
 • 1. jozko 2011. november 23. 16:27
  „Rémlik valami ilyesmi:
  A haza védelme minden állampolgár kötelessége.

  Valamilyen formában erre készen kell állni!

  A sorkatonai szolgálatot, a hadsereget, a honvédségi vagyon megszüntetni, felszámolni , elkótyavetyélni
  abban a formájában, ahogyan tették, több volt, mint bűn!

  Kis túlzással élve az országunkat egy bézbólütős, tökös különítmény elfoglalhatná!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekrény dőlt az iskolásokra

Rádőlt a szekrény hét diákra szerdán egy kőbányai iskolában - közölte Sass Oszkár, a Budapesti… Tovább olvasom