Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Vagyonadó kalkulátor: eddig 420 ezer letöltés

Mintegy 420 ezren töltötték le csütörtökig a becsült forgalmi érték kalkulátort, és mintegy 10 ezren mentették el adataikat, vagyis ennyien továbbították is az adóhatósághoz - közölte az APEH csütörtökön az MTI érdeklődésére.
A vagyonadó kalkulátorral az APEH a lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához szeretne segítséget nyújtani. A kalkulátor működtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához a 2008. január 1-jét követő illetékkiszabások alapján ellenőrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzői és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A kalkulátor által megállapított úgynevezett becsült forgalmi érték nem feltétlenül azonos a tényleges forgalmi értékkel, mert lehetnek az ingatlannak olyan – a kalkulátor által figyelembe nem vett – sajátosságai is, amelyek a valós forgalmi értéket érdemben befolyásolják. Különösen a nagy alapterületű lakóingatlanok esetében lehetnek jelentős eltérések az ingatlan egyedi sajátosságai miatt, ezeknél a tényleges forgalmi érték megállapítására kizárólag egyedi értékelés lehet alkalmas - hívta fel a figyelmet az adóhatóság már a kalkulátor közzétételekor.

Ha azonban az adózó bevallásában a kalkulátor által becsült értéket tünteti fel ingatlana forgalmi értékeként, akkor az adóhatóság egy esetleges adóellenőrzés nyomán akkor sem szabhat ki rá bírságot, vagy számolhat fel késedelmi pótlékot, ha ingatlana valós forgalmi értéke magasabb a bevallásban szereplő értéknél.

A becsült forgalmi értéket akkor is ki lehet számolni, ha az adózó nem kívánja továbbítani adatait az adóhatósághoz. Ha azonban az adatokat elmenti és továbbítja, azt is vállalja, hogy az APEH a közlést követő 6. év végéig megőrzi az adatokat. Az APEH az ily módon tudomására jutott egyedi adatokat kizárólag a lakóingatlanok adóját érintő bevallási kötelezettség ellenőrzése során, az adózó magatartásának értékelésére, és a jogkövetkezmények megállapítása céljából tárolja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téves bejelentésre indult a rendőrség Kocsis Istvánhoz

Téves bejelentésre indult a rendőrség csütörtökön a Moszkva térre, ahol Kocsis István, a BKV Zrt.… Tovább olvasom