Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Varga: a rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé

Benyújtotta a kormány a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek hétfőn.
Benyújtotta a kormány a 2014-es költségvetés tervezetét - ÖSSZEFOGLALÓ

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek hétfőn; ebben 2 százalék körüli növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, és 2,4 százalékos inflációval számolnak. Varga Mihály a rezsicsökkentés költségvetésének nevezte a büdzsét, Kövér László azt emelte ki, hogy a jövő évi tervezet már a növekedésről szól, az MSZP homokra épített kártyavárnak, a Jobbik pedig a megszorítások büdzséjének nevezte a dokumentumot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn sajtótájékoztatón adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az előterjesztést. A miniszter elmondta: nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig jelentős tartalék fedezheti, a 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap mellett egy 120 milliárd forintos további biztonsági tartalék.

Kövér László azt emelte ki, a jövő évi költségvetés már arról szól, hogy Magyarország növekedési pályára álljon. Hangsúlyozta: 2013-hoz viszonyítva jelentős, 10 százalékkal több forrás jut az egészségügyre, 12 százalékkal nagyobb összegek állnak rendelkezésre a közoktatásra, és 3 százalékkal több közbiztonságra.

A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a háztartások fogyasztásának 1,9 százalékos bővülésével és 2 százalékos reálkereset-emelkedéssel számolt a 2014-es költségvetés tervezésekor, a nyugdíjakat pedig 2,4 százalékkal - az infláció mértékével - emelik az idei 5,2 százalékos növekedés után.

A rezsicsökkentés 2014-ben is folytatódik; az idei ezzel kapcsolatos intézkedéseknek - beleértve az év végi, további, 11,1 százalékos rezsicsökkentést - köszönhetően 2014-ben átlagosan mintegy 100 ezer forintot tudnak megspórolni a magyar családok. A családi adókedvezmény kiterjesztésével az ideihez képest 53 milliárddal marad több a családok zsebében, a diákhitelt érintő változtatások pedig 4 milliárd forint tehercsökkentést jelentenek - ismertette. A kormány megteremti a lehetőségét a hús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére is, ugyanakkor ennek részleteiről még nem született kormánydöntés.

A jövő évi költségvetés 15 958,373 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 883,127 milliárd forint kiadási főösszeggel és 924,753 milliárd forint hiánnyal számol, 30 629,1 milliárd forintos GDP mellett. Az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 77,4 százalékról.

A 2014. december 31-ére tervezett adósságot 296,90 forint/euró, 240,6 forint/svájci frank és 225,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolta a kormány.

Az MSZP-s Józsa István úgy nyilatkozott, hogy "homokra épített kártyavár" lehet a jövő évi költségvetés, ha a kormány 2 százalékos növekedéssel számol.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel tájékoztatóján pedig azt mondta: a jövő évi költségvetés a megszorítások büdzséje, amely "a kudarcot kódolja magában" és esélyt sem ad a gazdaság növekedésének beindítására.

Varga átadta a költségvetési javaslatot Kövérnek. Fotó: MTI (galéria)


A jóléti kiadások teszik ki az előirányzat 60 százalékát

Jövőre is a jóléti kiadások teszik ki a 2014-es büdzsé teljes előirányzatának csaknem 60 százalékát, az állam működésére és a gazdasági funkciókra egyaránt 15-16 százalék jut, adósságkezelésre pedig valamivel több mint 8 százalék - derült ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból, amelyet hétfőn nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek.

Egészségügyi kiadásokra 1347,6 milliárd forintot különít el jövőre a kormány. Ez az összeg az idei előirányzatot 206 milliárd forinttal, a tavalyi teljesítést 142 milliárddal haladja meg. A büdzsében ötmilliárd forint jut a többletkapacitások finanszírozására, többet kapnak a háziorvosok és az Országos Mentőszolgálat is. A gyógyító-megelőző ellátásokon belül a háziorvosi ellátásra 101 milliárd forint jut, szemben az idei 87 milliárddal. Védőnői szolgáltatásra, anya-, gyermek- és ifjúságvédelemre nagyjából 20 milliárd forint jut. Gyógyszertámogatásra jövőre nagyjából ugyanakkora összeget - 222 milliárd forintot - szán az állam, a folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyógyszergyártói és forgalmazói befizetések és egyéb gyógyszerforgalmazással kapcsolatos bevételekre 49 milliárd forintot terveztek jövőre, szemben az idei 40 milliárddal.

Oktatásra 1686,5 milliárd forintot szánnak 2014-re, az idei 1525 milliárd, illetve a tavalyi 1447,5 milliárd forint után. A tervezet mintegy 160 ezer pedagógus számára, összesen 153,4 milliárd forint többletkiadást javasol a köznevelési ágazatba beépíteni, figyelemmel a 2014/2015 tanév indításától tovább növelt bérek jövő évi kifizetésének forrására is. A köznevelés területén feladatellátásra összesen mintegy 485 milliárd forintot különítettek el. Az egyetemek-főiskolák bevételei oldalán 283,6 milliárd forint szerepel, a támogatási soron 136,7 milliárd forint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiadási előirányzata 20 százalékkal nőhet az ideihez képest: 78,8 milliárd forint lehet a 2013-as 65,2 milliárd forint után. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiadása 594,2 milliárd forint lehet a 2013. évi 574,4 milliárd forinttal szemben. A tárcához tartozó területek jövő évi költségvetése 238,8 milliárd forintra emelkedik az idei 214,6 milliárd forintról. Az uniós fejlesztésekre pedig 1959,1 milliárd forint a kiadási előirányzat, ami jelentős növekedés az idei 1436,9 milliárd forintról.

Az állam védelmi funkciói fokozatosan csökkenő részt "hasítanak ki" a kiadásokból: a jövő évre tervezett 220 milliárd forint az összes kiadás 1,4 százalékát jelenti, az idei 1,5 százalék és a tavalyi 1,6 százalék után.

A gazdasági funkciók közül a közlekedési és távközlési tevékenységek és szolgáltatások emésztik fel a legtöbb állami pénzt: közúti közlekedésre 359 milliárd forint, vasúti közlekedésre pedig 259 milliárd forint jut majd. Ezek az összegek a teljes kiadási előirányzat 2,3, illetve 1,7 százalékát teszik ki. Tavaly és az idén is hasonló arányban részesedett e két közlekedési ág a büdzséből.

Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot. A pártok és alapítványaik támogatása nem változik az ideihez képest.

A kulturális büdzsében jövőre 2,4 milliárd forint többlettámogatás szerepel az ideihez képest. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára hétfőn az MTI-nek példaként említette a Magyar Állami Operaházat, amely a tervek szerint 1,1 milliárd forinttal kap többet 2014-ben. A plusztámogatást az idén megnyílt Erkel Színház jövő évi működési költségeire kapja a dalszínház. 300 millió forinttal emelkedik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, 500 millió forinttal pedig a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása.

A honvédelmi tárca 2014-ben csaknem ugyanakkora összegből gazdálkodhat, mint az idén, a kiadásokra több mint 241 milliárd forintot terveztek be, ami az előre jelzett GDP csaknem 0,8 százaléka.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervezett jövő évi kiadási, bevételi és támogatási főösszegei is magasabbak az ideieknél, a jövő évi kiadások mintegy 47,7 milliárd forinttal lehetnek magasabbak az ideinél: a tervezet szerint 422,9 milliárd forintot költhet jövőre a minisztérium.

Varga: a rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé

A rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé, mivel azon olyan intézkedéseket vezetnek át, amelyek könnyebbé teszik az emberek mindennapi megélhetését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, mielőtt átadta a jövő évi költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének

Varga Mihály kiemelte: a rezsicsökkentés 2014-ben is folytatódik; az idei ezzel kapcsolatos intézkedéseknek - beleértve az év végi, további, 11,1 százalékos rezsicsökkentést - köszönhetően 2014-ben átlagosan mintegy 100 ezer forintot tudnak megspórolni a magyar családok. A családi adókedvezmény kiterjesztésével az ideihez képest 53 milliárddal marad több a családok zsebében, a diákhitelt érintő változtatások pedig 4 milliárd forint tehercsökkentést jelentenek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke érkezik az Országház Delegációs termébe, ahol a miniszter sajtótájékoztató keretében átadta a 2014-es költségvetési t
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke érkezik az Országház Delegációs termébe, ahol a miniszter sajtótájékoztató keretében átadta a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


2 százalék körüli növekedéssel számol a kormány

Benyújtotta a kormány a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek hétfőn.

Ebben a kabinet kiegyensúlyozott, stabil növekedési pályával, 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, fegyelmezett gazdálkodású államháztartással, 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfő délután az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

A büdzsé megteremti a húsáfa csökkentésének elvi lehetőségét

A jövő évi költségvetés megteremti a lehetőségét a hús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére, ugyanakkor ennek részleteiről még nem született kormánydöntés - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva hétfőn Budapesten, miután átadta a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek.

Varga Mihály kifejtette: az adótörvények módosítását két héten belül nyújtják be az Országgyűlésnek, jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta.

Elmondta: a hús áfájának csökkentésére megvan az elvi lehetőség a költségvetésben, de még nincs döntés arról, hogy milyen keretben és mekkora csökkentés legyen. Az adótörvények módosításáról szerdán tárgyal a kormány - fűzte hozzá Varga Mihály.

A 2014-es költségvetési törvényjavaslat az Országházben, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének 2013. szeptember 30-án. MTI Fotó: Koszticsák
A 2014-es költségvetési törvényjavaslat az Országházben, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének 2013. szeptember 30-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány a fogyasztás 1,9 százalékos bővülésével és 2 százalékos reálkereset emelkedéssel számol

A kormány a fogyasztás 1,9 százalékos bővülésével és 2 százalékos reálkereset emelkedéssel számolt a 2014-es költségvetés tervezésekor - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten.

A kormány hétfőn nyújtotta be a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Varga Mihály elmondta: A nyugdíjakat 2,4 százalékkal - az infláció mértékével - emelik az idei 5,2 százalékos növekedés után.

Szólt arról is, hogy a gyed extra január elsején indul, és az újonnan gyedet igénylők vehetik majd igénybe, azért mert a 2,9 százalékos hiánycélt tartani kell, Magyarország nem akar visszakerülni a túlzottdeficit-eljárás alá.

A jövő évi hiány 924,753 milliárd forint

A jövő évi költségvetés 15 958,373 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 883,127 milliárd forint kiadási főösszeggel és 924,753 milliárd forint hiánnyal számol, 30 629,1 milliárd forintos GDP mellett - derül ki az Országgyűlés elé hétfőn benyújtott dokumentumból.

Az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 77,4 százalékról.

A 2014. december 31-ére tervezett adósságot 296,90 forint/euró, 240,6 forint/svájci frank és 225,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolta a kormány.

Több mint húszmilliárd a Nemzeti Olimpiai Központra

A kormány által hétfőn benyújtott jövő évi költségvetési javaslat szerint az állam 20,3 milliárd forinttal támogatja 2014-ben a Nemzeti Olimpiai Központ beruházását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) biztosított összegek között a sporttevékenység támogatása fejezet alatt található felsorolásból kiderül, hogy a nemzeti stadionfejlesztési program megvalósítására a következő évben összesen 12 milliárd forint jut, míg a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására, valamint a sportszövetségek adósságának rendezésére 11 milliárd.

A győri multifunkcionális aréna beruházásnak támogatására 4,9 milliárd forintot, míg a székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésére 4,5 milliárdot biztosít a költségvetési javaslat.

Az Országgyűlés elé benyújtott dokumentumból kiderül, hogy a diósgyőri futballaréna fejlesztéséhez 1,75 milliárd forinttal, a debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójához pedig 1,8 milliárd forinttal járul hozzá 2014-ben az állam.

Egyaránt 3-3 milliárd forint jut majd a tornaterem-építési programra, illetve a tanuszoda-fejlesztési programra.

A javaslat a 16 kiemelt sportág létesítményfejlesztéseire emellett 4 milliárd forintot szán.

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó fejlesztésekre 1,5 milliárd forint szerepel a tervezetben.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) átveszi a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Parlament Delegációs termében 2013. szeptember 30-án. MTI Fotó: K
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) átveszi a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Parlament Delegációs termében 2013. szeptember 30-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

VM: mintegy 48 milliárddal nő a kiadási előirányzat

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervezett jövő évi kiadási, bevételi és támogatási főösszegei is magasabbak az ideieknél - derül ki a hétfőn közzétett 2014-es központi költségvetésből, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

A tárca jövő évi kiadása mintegy 47,7 milliárd forinttal lehet több az ideinél: a terv szerint ugyanis a 2013-as 375,2 milliárd forinttal szemben 422,9 milliárd forintot költhet jövőre a minisztérium.

A VM bevételi előirányzata 2014-ben 214,8 milliárd forintot tesz ki, az idén ez 181,96 milliárd forint volt. A minisztériumi célok megvalósításának támogatására 2014-ben 208,1 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben az idei 193,27 milliárd forinttal.

NFM: 20 milliárddal növekvő kiadási előirányzat

A jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiadása 594,217 milliárd forint lehet a 2013. évi 574,355 milliárd forinttal szemben.

A tárcához tartozó területek jövő évi támogatása az előirányzat alapján 238,798 milliárd forint lehet az idei 214,588 milliárd forint után.

Ugyanakkor az NFM bevételi előirányzata 86,822 milliárd forintot tartalmaz jövőre, ami csökkenés az idei 172,419 milliárd forintról.

Áfából, szja-ból több, jövedéki adóból kevesebb bevételre számít a kormány

A kormány általános forgalmi adóból (áfa) 1,5 százalékkal magasabb, személyi jövedelemadóból (szja) pedig 3 százalékkal több bevételre számít jövőre, a jövedéki adóbevételek ugyanakkor 1,6 százalékkal csökkenhetnek a most benyújtott 2014-es költségvetés szerint.

Az Országgyűlés honlapján hétfőn megjelent javaslat alapján áfából háromezer milliárd forintot, szja-ból 1550 milliárd forintot, jövedéki adóból 931,9 milliárd forintot, társasági adóból pedig 358,8 milliárd forintot vár a kormány jövőre.

Az idei költségvetéshez képest 2014-ben 47 milliárd forinttal többet tervez a kormány az áfabevételekből. Az szja-nál a tervezett növekmény 48 milliárd forint, a társasági adóbevételeknél pedig 38 milliárd.

A törvényjavaslat szerint ugyanakkor a jövedéki adókból származó bevételek 15,2 milliárd forinttal csökkenhetnek jövőre.

Varga átadta a költségvetési javaslatot Kövérnek. Fotó: MTI (galéria)


Több pénz jut a Miniszterelnökségnek és a Kossuth tér átalakítására

Csaknem kilencmilliárd forinttal nő a Miniszterelnökség költségvetése, míg az Országgyűlés Hivatala, a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Alkotmánybíróság az ideivel nagyjából megegyező összegből gazdálkodhat jövőre a büdzsé hétfőn benyújtott javaslata alapján. Az Országház előtti Kossuth Lajos tér átalakítására az idei tíz után jövőre több mint 17 milliárd forintot biztosíthatnak.

A Miniszterelnökség és intézményeinek költségvetési támogatása az idei 25-ről csaknem 34 milliárd forintra emelkedik. Ez egyebek mellett annak tudható be, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá tartozik a 3,1 milliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Külgazdasági Hivatal, továbbá a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a Nemzeti Örökség Intézete és a Veritas Intézet is, amelyek egyenként 300 millió forint körüli támogatást kapnak.

Több pénzből, 4 milliárd 800 millió helyett 6,5 milliárd forintból gazdálkodhat majd a miniszterelnökségi hivatal, ahol dologi kiadásokra és személyi juttatásokra is az ideinél többet fordíthatnak. Az Információs Hivatal egymilliárddal többet, mintegy 11 milliárd forintot kap.

Az ideivel megegyező összeget, félmilliárd forintot, szánnak kormányfői protokollra, kormányzati kommunikációra (1,7 milliárdot) és konzultációkra (1,6 milliárdot) is.

Az idei büdzsében még nem szerepelt az egyesült államokbeli Friends of Hungary Alapítvány támogatása - amelyre mintegy 600 milliót adhatnak jövőre a Miniszterelnökség költségvetéséből - és a 2015-ös milánói világkiállításon való részvétel előkészítése 555 millió forintból.

A szintén ebben a fejezetben szereplő Stipendium Hungaricum elnevezésű új felsőoktatási ösztöndíjprogram kétmilliárd forintos támogatást kap.

Az Országgyűlés Hivatala jövőre is mintegy 21 milliárd forintból gazdálkodhat, az Országgyűlési Őrség működésére pedig ismét több mint kétmilliárd jut.

Növekszik viszont a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára szánt összeg: nagyjából tízmilliárdról 17,4 milliárd forintra.

A Köztársasági Elnöki Hivatal és az ombudsmani hivatal költségvetése is százmillió forinttal nő: előbbi 2 milliárd 120 millióra, utóbbi 1 milliárd 238 millióra. Az Alkotmánybíróság jövőre 1 milliárd 790 millió forintból gazdálkodhat, ez lényegében megegyezik idei költségvetésével.

Jelentős növekedés az EU-fejlesztéseknél

Az uniós fejlesztésekre a jövő évi költségvetés 1959,083 milliárd forint kiadási előirányzatot tartalmaz, ami jelentős növekedés az idei 1436,857 milliárd forintról.

A támogatás az uniós fejlesztések esetében 2014-ben 412,940 milliárd forint lehet az idei 151,164 milliárd forintról - derül ki a hétfőn benyújtott törvényjavaslatból.

Az uniós fejlesztésekhez kapcsolódó bevételek jövőre 1546,143 milliárd forintot tesznek ki az idei 1285,692 milliárd forint után.

Varga átadta a költségvetési javaslatot Kövérnek. Fotó: MTI (galéria)


A rendőrség és az önkormányzatok is több forráshoz jutnak

A rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a helyi önkormányzatok támogatásai is nőnek a 2014-es költségvetés hétfőn benyújtott tervezete szerint. A javaslat szerint ugyanakkor egymilliárd forinttal kevesebb jutna a Terrorelhárítási Központnak.

A belügyi tárca az előző évihez képest 16 milliárd 693 millió forinttal több forráshoz jut, a tervezet a minisztériumnál 420 milliárd 506 millió forintot tüntet fel. Növelik egyebek mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat keretét, erre az idei 3,5 milliárddal szemben 3,9 milliárd forint jut. A büntetés-végrehajtás 2 milliárd 279 millió forinttal kapna többet, mint 2013-ban; míg a rendőrség az idei 231 milliárd 244 millió forint helyett 240 milliárd 067 millió forintból gazdálkodhatna.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatra 2,3 milliárd forinttal több juthat, így a szervezet 17 milliárd 674 millió forintból gazdálkodhatna, míg az Alkotmányvédelmi Hivatal támogatását 90 millió forinttal emelnék.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál a tervezet 51 milliárd 488 millió forinttal számol, ez 36 millió forinttal kevesebb az ideinél, a vízügyi igazgatóságok pedig lényegében ugyanannyi forrásból gazdálkodhatnak.

A Terrorelhárítási Központ előirányzata a 2013. évi 13 milliárd 410 millió forintról 12 milliárd 357 millióra csökken. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jövőre 1,9 milliárd forinttal több támogatáshoz juthat, a tervezet az intézménynél 8 milliárd 257 millió forinttal kalkulál. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ támogatása változatlan, 196 millió forint.

A büdzsétervezet 350 millió forinttal növeli az Országos Polgárőr Szövetség és 180 millió forinttal az önkéntes tűzoltóegyesületek támogatását.

Új sorként jelenik meg a Belügyminisztériumnál a kiemelt közbiztonsági feladatok tétele, ennél 2 milliárd forintos összeg szerepel. Ugyancsak új az e-közmű üzemeltetése, fenntartása, fejlesztése, amelyre 266 millió forintot jeleznek. Örökségvédelmi feladatok címen 240 millió, a Magyar Rendvédelmi Karra 50 millió, a nemzeti bűnmegelőzési stratégia feladatrendszerének támogatására 200 millió, a belügyi alapokra pedig összesen 1,2 milliárd forint előirányzatot tüntettek fel.

Jelentősen, több mint 67 milliárd forinttal emelték a helyi önkormányzatok támogatásait, ennél a fejezetnél 703 milliárd 587 millió forint szerepel. Ezen belül a helyi önkormányzatok működésének általános támogatását 6 milliárd, a települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatását több mint 50 milliárd, a kulturális feladatainak támogatását pedig csaknem 1 milliárd forinttal növelték. A helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatot csaknem 30 milliárd forinttal növelték, míg a kiegészítő támogatásokét 6 milliárd forinttal csökkennek.

NGM: 20 százalékkal növekvő kiadási előirányzat

A jövő évi központi költségvetés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiadási előirányzata 20 százalékkal nőhet az ideihez képest: 78,821 milliárd forint lehet a 2013-as 65,158 milliárd forint után.

Az NGM tervezett bevételei 10,532 milliárd forintot érhetnek el az idei 9,618 milliárd után - derül ki az Országgyűlés elé hétfőn benyújtott dokumentumból. A tárca 68,289 milliárd forint támogatásra számíthat az ez évi 55,540 milliárdot követően.

Varga átadta a költségvetési javaslatot Kövérnek. Fotó: MTI (galéria)


Tízmilliárd forint a választásokra, hatmilliárd a kampányköltségekre

Tízmilliárd forintot különítene el a kormány a jövő évi választások előkészítésére a költségvetésben, a pártok és a jelöltek kampányköltségeire pedig hatmilliárdot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyújtotta be a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek.

E szerint a pártok és alapítványaik támogatása nem változik az ideihez képest: jövőre ismét 3,8 milliárd forintot kapnak. A Fidesz továbbra is hozzávetőleg egymilliárd, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a KDNP pedig 233 millió forinthoz juthat hozzá (a parlamenten kívüli MDF 43 millió forintra számíthat), és változatlan marad a pártalapítványok összesen 1 milliárd 260 millió forint juttatása is.

Az Országgyűlés júniusban szabályozta újra a parlamenti választási kampány finanszírozását. Ennek értelmében az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval.

A költségvetési javaslat erre a célra összesen 6 milliárd forintot irányoz elő.

A szabályozás szerint a jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően nem számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

A minden választókerületben jelöltet állító pártok 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448, a választókerületek felében induló pártok 299, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok 149 millió forintot kapnak. A közös listát állító pártok egynek számítanak, a támogatás elosztásáról nekik kell megállapodniuk.

A költségvetési törvényjavaslat a Nemzeti Választási Irodának 11,5 milliárd forintot biztosít, ebből tízmilliárdot szánnak a 2014-es választások (az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választás) előkészítésére.

A választási iroda hatáskörébe tartoznak egyebek mellett a választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos szervezési feladatok, a választópolgárok, jelöltek és jelölőszervezetek tájékoztatása, a választási bizottságok működési feltételeinek biztosítása és a választási honlap működtetése.

Az államadósság csökkenésével számol a kormány

Az államadósság csökkenésével számol a kormány jövőre: az idén, év végén várható 77,4 százalékos államadósság-mutató 76,9 százalékra csökkenhet 2014-ben - derül ki a jövő évi költségvetésből, amelyet a kabinet hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek.

A törvényjavaslat szerint az államháztartás két alrendszere és a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek 2014. december 31-ére tervezett adóssága - 296,9 forintos euró, 240,6 forintos svájci frank és 225,0 forintos amerikai dollár árfolyam mellett - az államháztartás központi alrendszerében 22 976,7 milliárd forint, az államháztartás önkormányzati alrendszerében 456,0 milliárd forint, a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezeteknél 163,4 milliárd forint.

A kormány az államadósság csökkenését várja: az idei 77,4 százalékról 76,9 százalékra csökkenhet a mutató, így a kormány eleget tesz az alaptörvényben meghatározott követelménynek, azaz az államadósság-mutató csökkentésének - olvasható a javaslatban.

Varga átadta a költségvetési javaslatot Kövérnek. Fotó: MTI (galéria)


A jövő évi büdzsé megalapozásához 19 jogszabályt módosít a kormány

Benyújtotta a kormány a 2014. évi központi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést az Országgyűlésnek hétfőn, a javaslat 19 jogszabályt módosít.

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak a költségvetés benyújtása mellett elő kell terjesztenie azokat a törvényjavaslatokat is, amelyek az abban foglaltak megalapozásához szükségesek.

A benyújtott előterjesztés módosítja egyebek mellett az államháztartás szabályozásával összefüggő és a központi költségvetéssel összefüggő egyes törvényeket.

Hajlékonyabbak lesznek az önkormányzatok adósságrendezési szabályai, a gépjárműadó ellenőrzésekor a NAV a személyes adatokhoz is hozzájuthat az önkormányzatoknál, a hulladéklerakási járulék a jövőben nem a szaktárcát, hanem a központi költségvetést illeti - egyebek mellett ezek a szabályok is szerepelnek a törvényjavaslatban.

A jogszabálycsomag a helyi önkormányzatok adósságrendezését szabályozó, még 1996-ban hozott törvény módosításával indul. Ez megengedi, hogy az önkormányzat és a hitelezői az adósságrendezés bármely szakaszában megállapodhassanak egymással. Ennek megfelelően hitelt is bármikor felvehetnek az önkormányzatok, a hitelezőik kifizetésére. Erre azonban külön szabályok vonatkoznak.

Kiegészítésképpen került be a szövegbe az a megkötés, hogy a zálogjoggal biztosított követelés tulajdonosa - az adósságrendezési eljárás megindulásától - nem gyakorolhatja a zálogjogát. (A vállalkozások csődeljárásaiban a jelzálogjoggal biztosított követelés kielégítése megelőzi az ilyennel nem bíró követelést. Az önkormányzati csődnél viszont a zálogjoggal rendelkező hitelező egy szintre kerül az azzal nem bíróval.)

Az egyezség során az önkormányzatnak az állammal szembeni tartozása - például az adó- és járuléktartozás - megfelezhető. Ehhez azonban az államháztartásért felelős - jelenleg a nemzetgazdasági - miniszter engedélye szükséges.

Az új szabályokat azokban az adósságrendezési eljárásokban is alkalmazni kell, amelyeknél a bíróság még nem hagyta jóvá a vagyonfelosztási javaslatot.

A gazdasági stabilitási törvény már 2011 óta korlátozza az önkormányzatok hitelfelvételét. Az egyik szabály szerint az önkormányzatnak a hitel miatti - tárgyévi - összes fizetési kötelezettsége (a hitel futamidejének végéig) egyik évben sem haladja meg az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 50 százalékát, de ehhez is kell a kormány hozzájárulása. Kivételes, vagy pedig az önkormányzat működését veszélyeztető esetben a kormány eltekinthet az 50 százalékos aránytól.

A módosítás ugyanezeket a feltételeket szabja a kormány hozzájárulásához akkor, ha az önkormányzatnak azért kell hitelt felvennie, mert jogerős bírósági ítéletbe foglalt fizetési kötelezettségét kell teljesítenie.

Az államháztartási törvény módosítása meghatározza a jogellenesen igénybe vett, illetve felhasznált költségvetési támogatás visszafizetésekor alkalmazandó késedelmi kamatot. Ez a késedelemmel érintett félév első napján érvényes jegybanki alapkamat kétszerese.

Ugyancsak az államháztartási törvény engedi meg jelenleg is az adóhatóságnak azt, hogy az önkormányzatok által beszedett gépjárműadó dokumentumaiba - ellenőrzési céllal - betekinthessen. Így hozzájuthat az adótitkokhoz is, de nem férhet hozzá a személyes adatokhoz. A módosítás törli a személyes adatokhoz való hozzáférés tilalmát.

Az idei költségvetést megalapozó, tavalyi törvénycsomag módosította úgy az államháztartási törvényt, hogy az állami szférában a kincstár által működtetett központi bérszámfejtés működjön 2014 első napjától. A mostani módosítás ezt egy évvel eltolja.

A szociális törvény módosítása bevezeti a kiemelt ápolási díjat, amely annak jár, aki a legsúlyosabb egészségi állapotú hozzátartozóját ápolja. Ez a díj az ápolási alapdíj 180 százaléka.

A tavalyi dohánykereskedelmi törvény írta elő azt, hogy "a dohánytermék-kiskereskedelem szervezésének előmozdítására, a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázat kiírásának, elbírálásának, a koncessziós szerződés megkötésének előkészítésére, valamint a megkötött koncessziós szerződés ellenőrzésére a miniszter 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot alapít". A mostani kiegészítés a miniszter kötelezettségévé teszi az említett zrt. működési célú támogatását.

Ugyancsak ez a törvény egészül ki a koncessziós díjak beszedési szabályával. Ez az illetékes miniszter feladata, de a zrt.-vel szedeti be, majd utalja azt tovább. A nettó koncessziós díjat a kincstár, az áfát pedig az adóhatóság kapja. A késedelmi pótlék, a kártérítés és a kötbér viszont a minisztérium saját bevétele lesz.

A hulladéktörvény módosítása megváltoztatja a lerakási járulék feletti rendelkezést. Ez jelenleg a környezetvédelemért felelős minisztériumot illeti, a jövőben a központi költségvetés kapja.

Amennyiben a hulladékelszállítást az önkormányzat nem tudja biztosítani, akkor egy másik hulladékszállítót kell kijelölni - erről az idén nyáron elfogadott, a vészhelyzetről szóló törvény, és a végrehajtási rendelete intézkedik. Jelenleg ilyenkor a kijelölt szemétszállítót - közszolgáltatót - a lerakási járulékból kell kifizetni. A jövőben ez a központi költségvetés dolga.

Olvasóink írták

 • 17. border 2013. október 01. 20:52
  „8x menj ezekbe az országokba a rezsicsökkentőkkel együtt, akkor majd megtudod!!!”
 • 16. airwaves 2013. október 01. 20:45
  „Ha 10% csökkenés 100 ezer forint, akkor az átlag rezsi évi 1 milla!!!
  De jól megy a magyarnak...
  Ki mer itt még sírni?”
 • 15. pirosmanci 2013. október 01. 19:44
  „Ha nem tudsz észérvvel kontrázni, legalább ne röfögj ilyen sunyi aljassággal (6., 2013.09.30. 23:32), Pista! Megismétlem a kérdést: az oroszok rezsicsökkentett áron adják el nekünk a gázt?”
 • 14. agytröszt 2013. október 01. 16:20
  „Milyen összegű rezsire vetítik ezt a 100 ezer forintos megtakarítást? Biztosan nem az én havi 800 forint körüli vill. és gázszámla csökkenésére gondolnak. Esetleg a szomszédvár fűtött medencéjéről elhíresült (volt) városvezetőjére gondolhattak.”
 • 13. X_Y 2013. október 01. 15:14
  „Mennyi is az MVM "haszonkulcsa"? 250% ?”
 • 12. pog 2013. október 01. 10:36
  „elindult a választási hadjárat, most oszt kapunk információkat, csak már akár a szemét szállítási számlán is látható, hogy nem ,hogy csökkent Makón ha nem nőt..az egész csak az újra választáshoz kell...”
 • 11. mivan? 2013. október 01. 09:15
  „A rezsicsökkentés jó dolog. Minden nap elmondani a rezsicsökkentést nem jó dolog. Egy rezsicsökkentéses dumával akarnak választást nyerni? Ha ennyi elég hozzá akkor jól van.....”
 • 10. furioso 2013. október 01. 06:07
  „A rezsicsökkentés szajkózása = Fidesz választási kampány, propaganda közpénzen.
  A levét meg majd később szervírozzák, s isszuk meg.”
 • 9. csonakos 2013. október 01. 05:48
  „8. x 2013.09.30. 23:32
  Neked ez Európa! Akkor nem értem mi a francért hivatkozol, idézel a németektől szinte állandóan! Majd ha ezektől az általad fölsorolt országoktól idézgetsz!:)”
 • 8. x 2013. szeptember 30. 23:32
  „5. border "... Európai fizetést adjatok ..."
  - Ukrajnai, szerbiai, romániai, bulgáriai fizetések európaiak, többek között. Melyikre gondoltál pontosan?”
 • 7. tom_peris 2013. szeptember 30. 21:48
  „És mi lenne ha soha egyetlen sajto orgánom nem írná le a rezsicsökkentés szót...
  talán akkor nyugtunk lenne egy kicsit ettől a propagandától?”
 • 6. kontrapista 2013. szeptember 30. 21:40
  „3.pirosmalac
  A Rosgas standard-köbméterenkénti ára a beregszászi mérőállomáson 0,31 dollár.Lehet tovább számolni !”
 • 5. border 2013. szeptember 30. 19:58
  „Munkahelyeket, meg Európai fizetést adjatok akkor nem kell rezsicsökkentés, mert ezzel is csak TI jártok jól!!!!”
 • 4. hangman 2013. szeptember 30. 19:39
  „Nem szabad elmélyedni az ilyen cikkekben, mert röhöghetnékem támad, 2%-os növekedést jósolnak! :D
  De miből, a híres közmunkából?”
 • 3. pirosmanci 2013. szeptember 30. 18:28
  „Tessék mondani, az oroszok rezsicsökkentett áron adják el a gázt? Ki fizeti ki? Miből? Hogyan?”
 • 2. pirosmanci 2013. szeptember 30. 18:25
  „Három évig nyögtük a 27 %-os áfát, most meg idelöknek nekünk egy cupákot! Micsoda álszent bagázs! Tényleg hülyének nézik az embert! "Oszt jó napot!"”
 • 1. Qllancs 2013. szeptember 30. 16:19
  „Varga úr ! ez már megint KAMU szöveg !!! Kis fogyasztók..kis rezsicsökkentés ! A nagyoknál..millárdoséknál..meg lesz a 100 ezer ft TÖBBSZÖR IS !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: Windisch Lászlót jelölte Orbán Viktor MNB-alelnöknek

Orbán Viktor miniszterelnök Windisch Lászlót jelölte a MNB új, harmadik alelnökének - közölte Rogán… Tovább olvasom