Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Varga: nincs szükség a költségvetés módosítására

A leendő nemzetgazdasági miniszter szerint nincs szükség a költségvetés módosítására sem a pénztárgépekkel kapcsolatos műszaki tervekkel, sem az elektronikusútdíj-tenderrel összefüggésben.
Varga Mihály a parlament oktatási bizottságának keddi ülése után a pénztárgépek műszaki terveinek csúszása és az elektronikus útdíj bevezetése körüli bizonytalanság miatti esetleges költségvetési módosítást firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt: az első két hónapon vannak túl, és az első hónapnak vannak meg a pontos államháztartási adatai. Eszerint 0,5 százaléka teljesült az egész évre várható hiánynak, azaz semmilyen tekintetben nem indokolt a változtatás - szögezte le.
Emlékeztetett a kormány februári döntésére, amellyel a két vitatott kérdésben felgyorsítják a munkát. Az első félévben ezeknek meg kell valósulniuk, és a kijelölt miniszter szerint teljesíthetők a kapcsolódó feladatok.

A devizaadósoknak nyújtandó esetleges újabb mentőcsomagról Varga Mihály azt mondta: a korábbi lépésekkel jelentős részükön tudtak segíteni, ugyanakkor tudják, hogy az árfolyamváltozás még mindig jelentős kört érzékenyen érint, és az euró vagy a svájci frank néhány forintnyi árfolyamváltozása nagyon sokaknak megnehezíti a törlesztést. A bankszövetséggel azon dolgoznak, hogy további lehetőséget kínáljanak számukra is - jelezte. Arra a felvetésre, hogy milyen további lépésekről lehet szó, amely akár érintheti az MNB devizatartalékát, úgy válaszolt: tartalékról dönteni a kormánynak nincs jogosítványa, az jegybanki illetve monetáris tanácsi hatáskör. Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz honlap szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a múlt héten Moszkvában arról tárgyalt az állami duma alelnökével, hogy a devizatartalék egy részét rubelben tartanák, jelezte: ő nem tud ilyen tárgyalásról, információi szerint pártközi egyeztetések zajlottak.

Arról, hogy adott esetben a dollár helyett rubelben halmoznák fel a devizatartalékot vagy annak egy részét, és hogy ez nem jelentene-e problémát egy válsághelyzetben, azt mondta: minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el - közölte.

Olvasóink írták

 • 8. X_Y 2013. március 06. 16:19
  „7.csonakos 2013.03.06. 13:40
  "Varga Mihályt ha hagynák végre egy elfogadható szakember lenne ennek a tálcának az élén"

  Vakok között félszemű a király :) Hát még kuszaszemek közt :)”
 • 7. csonakos 2013. március 06. 13:40
  „Varga Mihályt ha hagynák végre egy elfogadható szakember lenne ennek a tálcának az élén! Amíg nem lehet önálló gondolata addig kár, hogy bevállalja ezt a szerepet! Neki lenne helye az "orbándiktatúra" után is a politikában szakértelmével. Nehogy baja essék, hogy az ellenzékből is van aki elismeri a szakértelmét!”
 • 6. Kraivan 2013. március 06. 12:01
  „Az árfolyamgáttal is százezreket vernek át. Miféle mentés az h 4-5 év múlva jön a biztos vég? Mert ezzel a gazdasági politikával addig tuti nem fog erősödni a forint és gazdasági fellendülés se lesz, h fizetni tudják az emberek.

  A pénzmagaslati levegőn rosszul lettek a politikusok. Hihetetlen h Ahhelyett h fizetőképessé tennék a lakosságot, azt a kevés vállalkozást -ami nem az övék- kizsigerlőknek törvényesítik és megölik azt is.
  A sok birka bezzeg tapsol hozzá.
  Végülis az együttélés egyik formája ha kiírtasz magad mellől minden nemtetszőt...”
 • 5. tzs_szeged 2013. március 05. 23:48
  „"Varga: nincs szükség a költségvetés módosítására - Hát mi a fenét csináltak hétfőn?"

  Nincs szükség rá, csak azért teszik, hogy ki ne jöjjenek a gyakorlatból.”
 • 4. alfa258 2013. március 05. 22:40
  „Rájuk nincs szükség! Menjenek a ........ be!”
 • 3. deszkás 2013. március 05. 19:51
  „Varga? Egy pókerarcú játékos.”
 • 2. roxper 2013. március 05. 16:40
  „"az árfolyamváltozás még mindig jelentős kört érzékenyen érint, és az euró vagy a svájci frank néhány forintnyi árfolyamváltozása nagyon sokaknak megnehezíti a törlesztést"

  Ők meg tesznek rá pár lapáttal, amióta megszellőztették gyuri kinevezését 20 Ft-ot gyengült a HUF az EUR-val szemben...”
 • 1. Agyalapi 2013. március 05. 14:00
  „Varga: nincs szükség a költségvetés módosítására - Hát mi a fenét csináltak hétfőn?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a KDNP hazudott az embereknek

Többek közt egymillió új munkahelyet, a magánnyugdíj-vagyon megvédését hazudta az embereknek a… Tovább olvasom