Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Varga: őszre megállapodhatunk az IMF-fel

Ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.
A vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra - közölte Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető miniszter csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az IMF/EU pénzügyi csomagról július 17-én kezdődött és most lezárult első egyeztetési kört a magyar főtárgyaló a tervezettnek megfelelőnek nevezte, és azt mondta, hogy mindkét fél hasznos helyzetértékelésen van túl.
Varga Mihály közölte, hogy egyetértés van a tárgyalófelek között például abban, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbség mutatkozik.

A miniszter a nézetkülönbségek között említette, hogy az IMF/EU-delegáció szerint a foglalkoztatásban magas a költségvetési szféra aránya. Erre Varga Mihály szerint az a helyes válasz, hogy a versenyszférában dolgozók létszámának növelését kell támogatni, s akkor az arányok is javulnak. A költségvetési szféra további létszámcsökkentése ugyanis nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is.

A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi álláspontját, miszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét.

A miniszter elmondta azt is, hogy az illeték MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is képviselt Európai Központi Bank kifogásolta, és a tárgyalások során ehhez közeli véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is. Varga Mihály szerint a mostani tárgyalási szünet arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, "ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni".

Olvasóink írták

 • 16. scott1 2012. július 27. 09:36
  „A "pro-ra kontra" nem is okozhat csalódást, vagy lelkiismereti válságot, csak megírtam... Tudja, a magamfajta nyakas labanc már csak ilyen. ;)
  Vihar- és szünetmentesítő által kihúzható árammentes, szép napot! :)”
 • 15. tucat 2012. július 27. 09:18
  „14. scott1 2012.07.27. 09:02
  Ne aggódjék, nem okozott csalódást nekem! De így nyugodtabb a lelkiismeretem, mert megpróbáltam... Tudja, a magamfajta, még királytalanul árva, de reménykedő fél-ázsiai már csak ilyen. ;)
  Vihar- és jégverésmentes, szép napot! :)”
 • 14. scott1 2012. július 27. 09:02
  „Látom kedves tucat, mégsem volt olyan nyugodt az az éjszaka!
  Novellát írni éjek-éjjelén egy pár soros válasz miatt, ami csak ugyanazon szövegkörnyezetre épült amiben megszólíttatott, hát tényleg nem értem... :)”
 • 13. tucat 2012. július 26. 23:18
  „A hívek, kedves Scott?
  Tudja, sosem tengett túl bennem a (magyar) közéletiség, de a Meggyesi (remélem, helyesen írtam) kormány győzelméhez hozzájárultam annak idején. Aztán, a választások győzelmi éjjelén el is csodálkoztam: üresre sepert kassza, de száznapos programok, 50 %-os közalkalmazotti béremelés, stb. Komoly önvizsgálatot tartottam akkoriban: normális voltam, amikor életemben először (s bizonnyal utoljára) elmenetem szavazni? Megnyugodtam: az voltam, csak nem tudtam eleget: átvertek. Ma már másként van ez: gyanakvó lettem.
  Tudja, én még arra is emlékszem, hogy valaki a kórházi betegágyán (tartalmilag) ezt nyilatkozta: > nyugati barátaim (igen, így, egyes szám első személyben, a birtokos szerkezet számbeli egyezésére tisztán emlékszem) támogatják a rezsimemet, és ennek ára van (amelyet megfizet az istenadta: leépítjük az immár piac nélkül maradt, raktárra termelő "szocialista" ipart és mezőgazdaságot, megnyitván az utat a nyugati tőkének (amely a világ más térségeiben ugyanezt bombákkal éri el: rombol, hogy azután nagyvonalúan újjáépíthessen...). De nem engedünk (engedek) a polgári engedetlenség semmilyen (fő helyen beleértve a taxisblokádot) formájának, kitartunk a (politikai) rendszerváltás eszméje mellett! < Igen, Antall József mondott ilyet annak idején... S aztán lett, ami lett. A kilencvenes évek közepén még reális alternatívái voltak az uniós csatlakozásnak is (politikai és katonai semlegesség, mondjuk Ausztria, vagy Svájc mintájára, esetleg velük valamiféle semleges tengelyt alkotva - nem részletezem, mert bizonyára tisztában van az elmulasztott lehetőségek részleteivel), de ezek az idők elmúltak, az ország más döntést hozott. Ez is járható út. De ha a természetjáró megtorpan a tervezett túra elején, akkor nemcsak, hogy célba nem ér, hanem cserbenhagyja a túratársait, és egyúttal le is mond a segítségükről - hogy békés, és ne katonai szellemiségű hasonlattal éljek, amely azonban sokkal jobban kifejezné az emberi természetből adódó helyzetek alternatíváit, a földii élet természetével is teljes szinkronban lévén.
  Mindegy is. Az ország és a társadalom helyzetének ismeretében azt gondolom, hogy amit a jelenlegi hatalmi elit tesz, az enyhén szólva sem szolgálja senki érdekét, legkevésbé az agyonemlegetett nemzetét. A senki viszont nemcsak én vagyok, kedves Scott1, hanem valószínűleg Ön is, de előbb-utóbb a fatális hibákat elkövető uralkodó is. Tudja, ha kitörik a trónus lába, akkor bizony felborul a trón. Azért mintha ezt a király(ság) is kezdené megérteni lassan... Csak késő ne legyen (nem a trónus miatt aggódom)!”
 • 12. scott1 2012. július 26. 21:13
  „11. tucat!

  Ebből a hitelkeretből max a 14 milliárdból felépülő debreceni stadion ha részesül... persze ha a nyugati felé kalandoznak a fiatalok, Pesten láthatják azt a 9 milliárd adóforintból meg sem épült kormányzati központ hűlt helyét, amit a kormány bérelt volna egy vállalkozótól - jobb híján. Ez a gazló placc állít méltó mementót annak a sikertörténeteknek, amely az "ellehet innen menni" jövőképet biztosította nekik. Aminek persze még tucat szám tapsolnak most is a hívek...

  Nyugodt éjszakát! :)”
 • 11. tucat 2012. július 26. 18:55
  „9. scott1 2012.07.26. 18:02
  Igen, a hitelmegállapodás most már nem halogatható, s mint mondtam, nem vitatkozom. De ezen, mármint a hitel szükségességén nem is lehet: ebből a hitelkeretből épülnek majd fel többek között azok a stadionok is, amelyek a nyugati kalandozásból hazatérő fiatal szabadcsapatok fogadóállomásai lesznek, s talán később is jól szolgálják majd a jóléttől megcsömörlő, erősen adrenalinhiányos nép testkultúráját - jobb híján.

  Nyugodt éjszakát! :)”
 • 10. scott1 2012. július 26. 18:12
  „grizly5!
  Valóban az IMF-hez az fordul aki rossz helyzetben van, de ezt magyarázd el azoknak is, akik szerint itt 2010-ig semmi probléma nem volt... Igen, nagyon sok olyan ajánlás van amit bizony fű alatt átvisz a kormány akár reformnak, akár megszorításnak hívnak!
  De azért a 25%-kal csökkentett közalkalmazotti fizetések a 16%-kal csökkentett nyugdíjak, az általános 3%-os ingatlanadó társadalomra gyakorolt hatása és a csekkadó, a tranzakciós adó, az ÁFA emelés, és az ágazati adók között ne tegyél már egyenlőségjelet!”
 • 9. scott1 2012. július 26. 18:02
  „7. tucat!
  1. Ja az IMF megállapodásra most már biztos, hogy szükség van! Csak nem mindegy milyen feltételekkel, nem véletlen, hogy az emlegetett 1,5-2 éve megkötött szerződéseket - az új szerződések hatására - szinte minden "régi" szerződő újra akarja tárgyalni... Nézd meg milyen iszonyú ára van azokban az országokban a megkötött szerződéseknek, a legtöbb ember életminőségének változásában és a kilátásaiban is jól mérhető.
  2. Teljesen felesleges nekem az Unión kívül útról írnod, mivel én egy szóval sem említettem ezt az utat, mint lehetséges alternatívát. Az alapszerződésben rögzített megállapodások be nem tartásáról is meglehetősen mosolyfakasztó ahogy írsz, ugyanis a 2004-es csatlakozásunk óta, igazából semmit sem tartottunk be belőle, néha megpróbáltak valamiféle kozmetikázott adatot beadni, de azt is visszadobták... A mostani kormány támadása demokratikus deficitével kapcsolatos uniós hisztéria sem sokkal több mint egy uniós politikai játszma, a legaktuálisabb példát a románok szolgáltatják, ezt a vak is látja... Az előző kormányzati ciklusok "demokratikusságát" visszasírni amikor rendőri vezetők megkerülésével közvetett politikai irányítással verették szét a tömeget, bírói engedélyek nélkül hallgattak le és figyeltettek meg embereket, nyíltan ellehetetlenítették az ellenzéki sajtót, a közszoléglatiság nevében nyújtott gyalázatról szintén reggelik lehetne beszélni...
  3. Felrúgva az európai liberális demokrácia alapelveit? És mindezt az IMF-fel kapcsolatban, amikor a beloruszokkal minden további nélkül szerződést kötöttek??? Én úgy tudom, hogy mindenről megállapodás született, tehát mostanra az európai liberális demokrácia alapelvei szerint élünk! Alaptörvénnyel kapcsolatos összes uniós korrekció elfogadásra került... De megértelek, hogy ezzel jössz, 1990 óta ha nem baloldali kormányunk volt mindig ez az antidemokratikus kormány szöveg jön elő...”
 • 8. grizly5 2012. július 26. 17:41
  „scott1
  Az IMF oda megy ahol rossz a helyzet! És azt állítani,hogy azért rossz a helyzet mert ott van az IMF hatalmas hazugság! Az meg,hogy hogyan fizetjük meg az árát,két oldala van,de úgyis mi fizetünk! A jelenlegi helyzetben az a rossz,hogy azok fizetnek nagyobbrészt akiknek amúgy is alig van,nem pedig azok akik tele vannak!
  Az ingatlan adó vagy a vagyon adó támogatható és egyébként is van itt,
  közalkalmazottak tömeges elbocsátása már régen folyamatban van és előkészítette a kormány,
  szociális kiadások csökkentése ezt is folyamatos az utóbbi időben,
  nyugdíj csökkentések ez évek óta stagnál vagy csökken azoknál akik nincsenek még 62 évesek,hiába dolgoztak 40 év fölött,
  tömegközlekedés leépítése MÁV ez is folyamatban van!”
 • 7. tucat 2012. július 26. 17:10
  „4. scott1 2012.07.26. 13:21
  1. Akárhogy is csűrik-csavarják egyes, populista politikai körök, a Nemzetközi Valutaalappal kötendő mielőbbi megállapodásra szüksége van az országnak. Akkor is, ha az intézet konstrukciói között "elővigyázatossági" elnevezésű nem létezik, hanem csak készenléti, ami azt jelenti, hogy a megállapodásban szereplő hitelkeret - a rögzített feltételek mellett és a meghatározott célok teljesítéséhez - felhasználható. Az "elővigyázatossági" jelző csak verbális bűvésztrükk azoknak, akikkel még mindig azt szeretnék/lehet elhitetni, hogy köszi, IMF, mi jól, sőt sokkal jobban megvagyunk nélküled, mint veled. Láthatóan nem is eredménytelen a propaganda, de ennek sajnos már most is iszonyú ára van, amely forintban, a legtöbb magyar életminőségének a változásában és a kilátásaiban is jól mérhető.
  2. Az IMF-fel nem kell megállapodást kötni, sőt, akár ebbe az irányba is lehet fordulni: valóban létezik valamilyen élet az Unión kívül is. Akkor fel lehet rúgni minden, az alapszerződésben rögzített megállapodást, nem kell betartani semmiféle etikai, jogi, gazdasági normát, lehet pusztai magyarkodni, kalandorkodni (igaz, már Augsburgig sem igen sikerül eljutni, egy dicsőséges bemutatkozás erejéig se), a szemet szemért elvet érvényesíteni, halállal büntetni, kiskölyköket kriminalizálni, bebörtönözni...; de lehet újjáépíteni az uniós szabályok alapján megkurtított mezőgazdasági feldolgozóipart is (cukorgyárak, malmok, olajütő üzemek, stb.), csak hát számolni kell a határoknak a kereskedelmi (piaci) lehetőségeket is beszűkítő, szigorított ellenőrzésével, a vízumkényszerrel, az uniós védővámok életbe lépésével, a kereskedelmi elszámolási rendszerek megnövekvő költségeivel és még sok egyébbel, ezek közt a katonai védelmi képességek fokozatos, konzekvens gyengülésével is (ami a térségben önmagában is hátborzongató az ország geopolitikai helyzete miatt), meg azzal, hogy a kieső erőforrásokat máshonnan, más szövetségi rendszerekből hogyan pótolhatjuk... El kéne már dönteni, mi a fenét akarunk. Valamit valamiért, de ennek is, annak is ára van, és mindent nem lehet.
  3. Ha ez az ország az Unió tagja akar maradni, akkor tartania kell magát a megállapodásokhoz, és nem építhet fel például olyan jogrendszert sem, amely felrúgja az európai liberális demokrácia alapelveit, helyette egy feudál-kapitalista (féljük az istent, valljuk a kereszténységet, nyaljuk az egyházat...), a saját hatalmát az évszázadokra visszatekintő szellemiséget idéző törvénykezéssel bebetonozó rezsim megszilárdítását célozza meg, ide értve nemcsak az Alaptörvénynek nevezett paktumot, hanem az annak szerves részeként megszülető sarkalatos törvényeket is, amelyek - s ehhez talán mégse kell sok magyarázat - súlyosan és rendszerszerűen sértik az Európai Unió alapnormáit, így az emberi jogokat, a szólásszabadságot (e bejegyzés ellentmondani látszik ennek, egyelőre, s egészen addig, amíg a külső fékek lassítják a hazai folyamatokat), de évszázados, minden szempontból túlhaladott és a nemzet érdekeit sem szolgáló hagyományokra szegezi ki például a család önkényesen, alapvetően egyházi dogmákra alapozott erkölcsi értékek szerint beszűkített fogalmát is... Túlzás nélkül mondom, reggelig sorolhatnám, miképpen igyekszik e kies hon hatalmi elitje felrúgni minden olyan megállapodást, amelyet annak idején, 2004-ben, oly lelkesen látott el az aláírásával, hogy végre csatlakozhasson a civilizált(abb) Európához.
  De a jelen, 3. pontnak a lényege: a szükséges megállapodás már régen (másfél éve) létrejött volna az IMF-fel, ha...

  Erről beszélt Zsozso64, kedves Scott1, nálam sokkal rövidebben és közérthetőbben. Ezért, ha lehetséges, a továbbiakban hagyjuk a számzsonglőrködést (mely szerint nálunk sokkal rosszabb gazdasági helyzetben, sokkal kilátástalanabb és nehezebben finanszírozható államadóssággal rendelkező országokkal sokkal elnézőbb az EU), mert, ahogyan a nagy dakota vezér is többször említette, nem a gazdaságunkkal van a legnagyobb baj. Ez bizony igaz, és ezért érte az országot annyi támadás a világ civilizáltabb, a liberális polgári demokrácia értékeit komolyan vevő országai és közösségei részéről, amelyekhez mi is tartoznánk szegről-végről. De még egyszer: ez nem kötelező, csak egyértelműen el kell döntenünk végre, hogy mit akarunk kezdeni magunkkal. Még mielőtt mások mondanák meg, hogy egyáltalán (még) mit akarhatunk. Az "ide a pénzt, oszt´ jó napot, semmi közöd..." hozzáállás egy kicsit gyermetegnek tűnik, ezt egy "átlagos" magyar családban sem nézik jó szemmel se a szülők, se a nagytesók, sem pedig a többi családtag.

  Csak mellesleg: a 2011. december 31-ig hatályban lévő Alkotmány véleményem szerint nemhogy "kommunista" nem volt, de a világ egyik legprogresszívabb és legrugalmasabb, legnyitottabb és legelőremutatóbb alaptörvénye volt. Éppen ez volt a baj vele. Lásd pl. Zszso64 észrevételeit...

  A felesleges viták megelőzése érdekében: a fentieket ne vitaindítónak, hanem rögeszmés kinyilatkoztatásnak tekintse a részemről.

  További szép napot és kellemes esti időtöltést kívánok!”
 • 6. scott1 2012. július 26. 16:57
  „Melyikre gondolsz kumisz? Mivel ahány ország nagyjából annyiféle fejlettségi szint!
  Jól megy? :D Attól mert munkanélküli vagyok nem fogom irigyelni a spanyolok 25%-os munkanélküliségét, a román nyugdíjak megadóztatását, az olasz ingatlanadót, a görög államcsődöt, az írek elvándorlását, mert az az IMF tárgyalásokhoz köthető és valaki tudatlanul azon örömködik, hogy az ilyen országok milyen stabilak. De legfőképpen nem irkálok olyanok, hogy ezek mennyire jó lesz az országnak. Ilyet csak egy dilettáns állít, vagy az, aki politikai tőkét akar ebből kovácsolni ebből is...”
 • 5. kumisz 2012. július 26. 16:24
  „4. scott1 2012.07.26. 13:21

  Szerinted mennyivel vagyunk külömb helyzetben az általad felsorolt országokhoz képest? Te lehet ,hogy jobban boldogulsz az átlagnál, de a többség nem!”
 • 4. scott1 2012. július 26. 13:21
  „Hát persze zsozso64!
  Ott mekkora a társadalmi idill... ahol még a keményvonalas IMF csomagokat tolták le az emberek torkán! Közalkalmazottak tömeges elbocsátása, nyugdíj csökkentések, közalkalmazotti bérek csökkentése, szociális kiadások csökkentése, tömegközlekedés leépítése, ingatlanadó... egyik jobb mint a másik, nem is tudnál dönteni melyiket válaszd ugye?
  Írország, Románia, Olaszország, Spanyolország, Görögország a folyamatosan bedőlő kormányaival, a teljes politikai anarchiájukkal... mennyi boldog ember? Napi zavargásokkal, monstre tüntetésekkel, döbbenetes méretű elvándorlással, az országot lebénító sztrájkokkal ezek az igazi biztonságos, kiszámítható, irigylésre méltó kis országok ugye?”
 • 3. csafe 2012. július 26. 12:18
  „Csak a részletekben van vélemény különbség. Csakhogy a részletekben bújik meg az ördög...”
 • 2. X_Y 2012. július 26. 11:53
  „Őszre... 2015 őszre.”
 • 1. zsozso64 2012. július 26. 11:12
  „Varga: őszre megállapodhatunk az IMF-fel...
  Ha nem zavartátok volna el Őket akkor már másfél éve meg lehetett volna velük állapodni...!
  Bár akkor nem lenne ilyen szép, nemzeti, zergetollas, vidám, biztonságos, kiszámítható,
  írigyésre méltó kis hazánk...!!!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön is országszerte várhatók felhőszakadások

Az összes megyére kiadta az első- vagy másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai… Tovább olvasom