Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Véget ér az alkotmányjavaslat részletes vitája

Az Országgyűlés jövő heti egy napos ülésén a kormánypárti alaptörvény-javaslat részletes vitájának befejezésével folytatja alkotmányozó munkáját.
A képviselők hétfőn reggeltől - a megszokott interpellációs blokk előtt - szólhatnak utoljára a készülő alaptörvény tervezetéhez, amennyiben ahhoz a későbbiekben nem érkeznek további módosító indítványok.

A pénteken kezdődött részletes vitához hasonlóan a hét első napján is terítékre kerülhet az a kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslat, amely 15 tagúra növelné az Alkotmánybíróság (Ab) létszámát, és amely költségvetési kérdésekben csak akkor jogosítaná fel ismét teljes körű döntésre a testületet, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken.

A honatyák emellett hétfőn is kifejthetik véleményüket például a gyermekek után járó szavazati jog és a vármegye elnevezés elvetéséről, továbbá arról is, hogy az igennel szavazó képviselők neve mégse szerepeljen az alaptörvény végén.

Az alkotmányozás előzetes menetrendje alapján a parlament alkotmányügyi bizottsága április 6-án és 7-én ül össze utoljára, amennyiben ekkor nem születnek újabb módosító javaslatok, akkor a határozathozatalok előtt már csak Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnökének előterjesztői zárszavára kerül sor.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Az alkotmányozás parlamenti szakaszának kezdetén két javaslatról nyílt meg az általános vita, a képviselők a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország Alaptörvénye címet viselő előterjesztéshez, és a független Szili Katalin, A Magyar Köztársaság Alkotmánya néven tett javaslatához szólhattak. A kormánypártoknak és az ellenzéknek erre egyaránt összesen 20-20 óra állt rendelkezésre, ám az MSZP és az LMP nem vesz részt a vitában.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. április 03. 22:59
  „Íme az MSZP-s verzió :

  http://www.mno.hu/upload/docfiles/1104/petreteialkotmany.pdf

  Olvasni és utána véleményt mondani!”
 • 5. queenmargareth 2011. április 03. 19:46
  „nos, minden leírva többször....az 56-os beszédek atyja. azt fogja mondani, 2/3-al nyert azt tesz amit akar és azt teszi, diktatúra, egypártrendszer, népirtás csöndben, úgyis belehal, aki nem bírja.
  És érdekes, mikor azt írják mszp=mszmp, nem úgy néz ki most a helyzetráadásul a családtagok, rokonok és a múlt ügynökeinek leszármazottai ott röhögnek a Parlamentben, már, ha bemennek.”
 • 4. Léni 2011. április 03. 15:51
  „Ezek teljesen úgy viselkednek, minha valóban a "nép nevében a nép részére", nem pedig
  a saját hatalmuk bebetonozására készülne ez a tákolmány!
  Ezeket ha szembeköpik, azt kommunikálják: esett az eső!”
 • 3. történész 2011. április 03. 15:25
  „Ez az alkotmány vitája egy nagy semmi.Orbán megmondó emberei lefestettek egy képet,hogy mit fognak tenni a magyarsággal.Bízom benne, rövid életű lesz a maga vallási vad diktatórikus elemeivel együtt.”
 • 2. zoltanszabo 2011. április 03. 10:43
  „Ez az alkotmány--nem a magyar nép alkotmánya!
  Ez csak a fityesz és bandája álltal összecsapott valami. Hiába küldtük vissza a 12 pontos kérdő ívet--amit ott javasolt a többség-- ov. nagyívben le@rta !
  Sajnos a két nézet / ov. és a nép / NEM TALÁLKOZIK .”
 • 1. DMagóg 2011. április 03. 10:02
  „Ez egy Brainstorming (ötletroham), nem alkotmányozás, nem is alaptörvény. Persze, a történelemkönyvekben helye lesz, a minősítés meg elhalványul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset történt Lakihegyen - több sérült

Közúti balesetben életveszélyesen megsérült Lakihegyen egy autó utasa, a vezető és egy másik… Tovább olvasom