Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Véget ért az őszi érettségi

Pénteken ért véget az őszi érettségi időszak - összesen 14 ezer diák tette próbára a tudását, ebből több mint 1800-an választották az emelt szintű vizsgát valamelyik tantárgyból.
Az érettségizők összesen 46 tárgyból tettek emelt szintű, 101 tárgyból pedig középszintű vizsgát - közölte a kormányszóvivő. A vizsgák finanszírozására összesen 80 millió forintot költött a szaktárca.

Az írásbeli vizsgák október 17-től november 15-ig tartottak, a szóbeli vizsgák pedig emelt szinten november 12. és 17. között, közép szinten november 20. és 28. között zajlottak. A vizsgázók több mint fele előrehozott érettségit tett - ezt olyan tárgyból tehetik meg a diákok, amelyből már korábban befejezték középiskolai tanulmányaikat. Ez a vizsgafajta könnyebbséget jelent a fiataloknak, hisz így kevesebb tárgyból kell megméretniük magukat a tavaszi "rendes" érettségi időszakban - mondta Budai Bernadett.

Kiegészítő vizsgát körülbelül ezren tettek - erre azoknak van szükségük, akiknek olyan tantárgyból kell bizonyítaniuk tudásukat a felsőoktatási intézmények felé, amelyből eredetileg nem érettségiztek le. (A mostani rendszerben ugyanis az érettségik kiváltják az egyetemi, főiskolai vizsgákat.) Az őszi érettségi időszakban a diákok emellett javító- és szintemelő vizsgát is tehettek.

Idén arra is volt lehetőség, hogy a vizsgatárgyakból idegen nyelven maturáljanak a diákok. Középszintű földrajz érettségit például angol, francia, horvát, német, olasz és spanyol nyelven is tettek. A diákok összesen 21 nyelvből vizsgáztak, köztük bolgár, lengyel, eszperantó, finn, héber, japán és latin nyelvekből is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 1,1 milliárd a bajba jutott önkormányzatoknak

Újabb támogatást kapnak az önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe került önkormányzatok. Gyenesei… Tovább olvasom