Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Vékony Ildikó cimbalomművészre emlékeznek

Hangversennyel emlékeznek a tavaly októberben fiatalon elhunyt cimbalomművészre, Vékony Ildikóra a fővárosi Böszörményi úti Budahegyvidéki református templomban vasárnap késő délután.
Rácz Aladár óta a cimbalom legnagyobb művésze volt -fogalmazott Vékony Ildikó kapcsán a koncert karmestere, Gémesi Géza.

Mint kifejtette, a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekarnak megadatott, hogy csaknem tíz éven keresztül rendszeresen dolgozhatott Vékony Ildikóval. Számos kortárs mű előadása mellett felejthetetlen Bach-előadások is fűződnek hozzá, például a Fúga művészete és számos concerto.

Az emlékkoncert műsorának részeként Dargay Marcell és Soós András hangokban fogalmazta meg gyászát. Soós András Lacrymae című darabjának az alcíme: "Könnyek, Ildi, könnyek...", ami emlékeztet Bartók műve, A kékszakállú vára "Könnyek, Judit, könnyek..." sorának felidézésével arra, hogy a cimbalomművész milyen elkötelezett volt a huszadik századi magyar zeneirodalom alkotásainak megszólaltatása iránt.

Soós Tristessének ősbemutatója is hallható vasárnap, Dargay Tempus imperfectumának vonószenekari változata ugyancsak ősbemutató. Ezek mellett még két átirat (az egyik Gémesi munkája) emlékeztet arra, hogy Vékony Ildikó is szinte minden értékeset kipróbált saját hangszerén, a cimbalmon.

A programban szerepel a Solti György Zeneiskola Vonószenekara, a Solti Kamarazenekar utánpótlás-együttese is.

Vékony Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát Gerencsér Ferenc növendékeként. Zenei gondolkodásmódjára nagy hatással volt Kurtág György és Rados Ferenc iskolája, valamint az Új Zenei Stúdió zeneszerzői: Jeney Zoltán, Vidovszky László, Sáry László, Dukay Barnabás, Serei Zsolt, Csapó Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyásznap: Félárbocra engedték a nemzeti lobogót

Lech Kaczynski lengyel elnök végső búcsúztatásának napján, amelyet a magyar kormány nemzeti… Tovább olvasom