Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Veszteséget hoz a településeknek a szemétszállítás

A Magyar Nemzet szerint részben az önkormányzatok fizethetik meg a szemétszállításban július 1-jén életbe lépő rezsicsökkentés árát.
A lap keddi száma szerint van olyan helyhatóság, amelyik emiatt saját üzemeltető céget sem bírt alapítani, mert a korábban jelentkező szakmai befektetők később elálltak a szerződéstől.

Biztosan nem lesz nyereséges eleinte a szemétszállítási tevékenység - mondta a Magyar Nemzetnek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő szerint a kormányzat intézkedései helyesek, mert így az ágazatban nem keletkezik majd extraprofit. Jelenleg a lakossági hulladékgazdálkodásban a cégek 60-70 százaléka önkormányzati tulajdonú, így ezek képesek átvenni a külföldi multik szerepét. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a települések a lerakási adó és a rezsicsökkentés kapcsán keletkező esetleges veszteségek fedezésére bármilyen kompenzációt kapnának az államtól - mondta.

Schmidt Jenő úgy látja, hogy az átalakulások miatt nem várható fennakadás a szemétszállításban. A TÖOSZ elnöke szerint egyrészt abban bíznak, hogy a termékdíjból származó bevételből az önkormányzatok a korábbiakhoz képest több juttatást kaphatnak, emellett a hatékonyságnöveléssel csökkenthetők a veszteségek. Hozzátette: a szemétszállító cégek többségénél profiltisztításra van szükség, ki kell rostálni a társaságok szerződéseit, amelyek például sportcsapatok vagy más szervezetek támogatását tartalmazzák.

Olvasóink írták

  • 2. történész 2013. június 25. 20:27
    „Mostani hír::Orbán egy régen meghalt embernek köszönte meg a rezsi csökkentési ív aláírását.Tehát ha egy név már temetőből származik....”
  • 1. tatam 2013. június 25. 08:01
    „És az Elnök úr még bele sem kalkulálta az e-útdajat! Mert, még azt is ki kell majd fizetni valakinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleannyian mennek táppénzre

Hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma, ezzel együtt majdnem ötven százalékkal… Tovább olvasom