Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Visszaállítaná az 1945 előtti nemzeti zászlót a Jobbik

A Jobbik alkotmánymódosításban kezdeményezi a koronás címert ábrázoló nemzeti zászló újbóli használatát, továbbá arra kéri a kormányt, hogy az 1920-1945 közötti állapotokhoz hasonlóan minden tanintézménybe függesszék ki a "Horthy-korszak nemzeti imáját, a Magyar Hiszekegyet".
Pörzse Sándor, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a nemzeti zászlóról a "kommunista rezsim" által levett Szent Korona a Kárpát-medencei magyarság összetartozását szimbolizálja.

Hozzátette: a Jobbik által kezdeményezett változtatás a fenti "identitásépítő" feladata mellett a magyar zászló más hasonló trikolóroktól való megkülönböztetését is szolgálná.

A párt által benyújtott alkotmánymódosítás szerint a "Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll. A zászló közepén a Magyar Köztársaság címere foglal helyet". Az indoklás szerint a "nemzeti jelképekben az ezeréves államiság jelenik meg, amit legösszetettebben a címerpajzson szereplő Szent Korona fejez ki".

A javaslat benyújtója ezért indokolatlannak tartja, hogy a magyar zászlót jelenleg is a "diktatúra 1950-es évei során hozott törvény" alapján kell megjeleníteni, holott szerinte a címer fontosságát az alkotmány is tartalmazza, amit korábban az Alkotmánybíróság is megerősített.

A "Magyar Hiszekegy" iskolai kifüggesztésére vonatkozó országgyűlési határozati javaslat indoklása szerint a trianoni szerződés következményeivel kapcsolatos mű megírására a Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája és a Védő Ligák Szövetsége írt ki pályázatot 1920-ban.

A "revíziós jelmondat" szövege ez alapján: "Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:/ Hiszek egy isteni örök igazságban,/ Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen".

Pörzse Sándor szerint a Horthy-korszakban alig volt hivatalos rendezvény, ünnepség, ahol nem hangzott el a "Magyar Hiszekegy", amely "iskolai füzetek és tankönyvek borítóján, közintézmények falára, ajtajaira erősített, domborított, vagy zománcozott fémtáblákon, napi és hetilapok oldalain került mindenki szeme elé".

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. Priscilla_ 2010. július 31. 15:28
  „70. hozzászólás horvathi 2010.07.27. 13:38
  Hiszek egy Istenben,
  de abban abszolút nem, hogy azért, mert ezt az imát minden nap elmondatják velünk, attól "hazafiasabbak" leszünk. Volt egy pár "hazafias" osztálytársam, hát, elég rémisztőek. Másrészt, miért akarnánk minden nap elmondatni egy keresztény imát olyanokkal, akik esetleg ateisták, vagy ne adj´ Isten, nem keresztények? Ugyanis a Jobbik hiába kőkeresztény, akkor is tekintettel kell lennie az összes magyar állampolgárra, így a muszlimokra, ateistákra és zsidókra is (akik minden bizonnyal nem fogják ezt elmondani). És én hiába vagyok hívő, én sem szívesen imádkoznám el ezt minden reggel. Azért, mert én Istenben hiszek, nem pedig ilyen összezagyvált feltámadásokban, meg hasonlókban. Magyarország meghalt talán? Én nem tudok róla. Mert ha nem, miért kell feltámadnia? Az tény, hogy a legnagyobb részét elvették, de attól még létezik és ÉL! Egyetértek azzal, aki azt mondta, dolgozni kell, hogy gazdaságilag előrébb jussunk. Nem pedig ilyen ostoba módon játszani a "nagymagyart". Németországban megdobálják a neonácikat. Nem "nagynémetkedik" senki,csak dolgoznak. És ott tartanak, ahol. Itt meg csak a kiabálás megy. Hogy is mondta egy nagyon nagy költő? "Mit ér epedő kebel e romok ormán?/Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?" éééééééés: "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül." (gy. k. : Kölcsey Ferenc: Huszt). Mi lenne, ha inkább ezt írnák ki mindenhová?
  A zászló mindegy, az felőlem mehet.
  Egy tagja a lebutított (????) liberális ifjúságnak”
 • 72. horvathi 2010. július 28. 04:21
  „71. 3évesférfi:

  <moderálva> annyit te is tudhatnál történelemből, hogy a hazafias nevelésnek és annak az "eredményxnek", amelyre te utaltál a valóságban semmi köze sincs egymáshoz.”
 • 71. 3évesférfi 2010. július 27. 21:31
  „70: Annak a fajta "hazafias" nevelésnek már meglett az eredménye, nem kérünk belőle mégegyszer, köszönjük.”
 • 70. horvathi 2010. július 27. 13:38
  „39. vuk:

  Jelenleg is van néhány ország, akinek a nemzeti zászlója hasonló szinkombinációban szerepel, tőlük egyértelműen jól megkülönböztetné a magyar a Szent Koronás címer. A piros-fehér-zöld zászlót már ma is a legtöbben a Szent Koronás címerrel együttes formában használják. Nagyon helyes és jó gondolat.

  A Magyar Hiszekegy (szerzője Papp-Váry Elemeréné, szül. Sziklay Szeréna, az aradi Knézic Károly honvédtábornok leszármazottja) pedig az ifjúság hazafias nevelésének egy nagyon jó kisegítő eszköze lenne. A mai félretájékoztatott ifjúságot nem szabad hagynunk elveszni a nemzet számára.”
 • 69. koszone 2010. július 27. 12:21
  „Szatyi

  Sajnos igaz:)))) !!”
 • 68. szatyi 2010. július 27. 12:18
  „67. hozzászólás koszone 2010.07.27. 11:22

  Csak azt ne! Eddig is az volt a baj, hogy valaki mindig meg akarta mondani a tutit!”
 • 67. koszone 2010. július 27. 11:22
  „Azzal semmi gond hogy valaki hazafias érzelmű!
  Csak könyörgöm egyszer mondja már meg valaki ki a magyar,olyan szívesen meghallgatnám !”
 • 66. koszone 2010. július 27. 11:09
  „Léni!

  Nekem te vagy a kedvencem !
  Véletlen nem brezsnyev léninek hívnak ? :))))))
  Imádom a hozzá szólásaidat,mindegy csak szidjál valakit aki 99%-ban a jobb oldal !
  Biztos csak én látom így,nem akarlak megsérteni,de hát elmúlt az úttörők becsülete,"elkurtátok" és ezt nem én mondtam hanem a vezér!:))))))”
 • 65. Léni 2010. július 27. 10:55
  „58. suhym! Csakhogy a Jobbik a jobboldalról jött! Nincs itt semmi összemosva!”
 • 64. unknown 2010. július 27. 08:36
  „Ha Pörzse most csak a zászló ügyét javasolta volna, azt mondanám rá, hogy egyetértek. Miért is ne? Így is furcsa az a keveredés, hogy a "zászló" és "lobogó" fogalmai használatában keveredés, zavar van. A zászlókon valójában már most is alkotmányosan használjuk a koronás címert, de a lobogón nem. Kár, hogy Pörzse ide kapcsolta a valóban már nem támogatandó régi hiszek egy...-et.”
 • 63. szentgyuri 2010. július 27. 06:14
  „Támogatom a Jobbik javaslatát, amennyiben ettől egy csapásra megszűnik a cigánybűnézés, és egymillió munkahely teremtődik. :-)))))”
 • 62. jozko 2010. július 27. 00:02
  „60-Terka:
  Egy Istenben hiszek!
  Nem hiszek a feltámadásban! Persze az ingyen lenne-annyit is érne!
  Hiszek abban, hogy kemény, következetes és fáradságos munkával hazánkat talpra lehet állítani, meg lehet erősíteni!
  Hiszem, hogy megerősödhetünk annyira, hogy ne diktáljanak nekünk, hanem tárgyaljanak velünk!
  Ehhez dolgozni kell, kevés a Hiszekegyet skandálni!
  Régi-új zászló?! Fenn az ernyő, nincsen kas! Remélem, ismered e közmondás tartalmát!
  "Bolse gyélo´, menyse szlóv´!" Ez egy a szovjet pionyéroktól idézett mondás! Nem a forrása, a tartalma a lényeg:
  Magyarul-nagyvonalúan_így hangzik: Kezed járjon, ne a szád!
  Én ehhez tartom magamat. Ez ha nem is feltámadással, de megújulással, növekedéssel járhat!
  Ha mind így akarjuk!”
 • 61. meska 2010. július 26. 23:49
  „De egyetértünk Terka, de má teli van a fal, oszt sémmi sé változott. Birodalmi! 65 himnuszéneklés ide, zászlólobogtatás oda, én nem zülleszteném le a magyar gyerekek történelmi tudását az amerikai gyereké szintjére...;)”
 • 60. terka 2010. július 26. 23:40
  „"Hiszek egy Istenben,
  Hiszek egy hazában,
  Hiszek Magyarország feltámadásában!"

  Van olyan ember az országban, aki ezzel nem ért egyet?”
 • 59. jozko 2010. július 26. 23:13
  „54-: 3évesférfi:
  Ennyi?”
 • 58. .suhym. 2010. július 26. 22:55
  „45. Logaritmus!

  Nem a jobboldalrol, hanem a jobbiktol jon. A ketto nem ugyanaz, ne mosd ossze!”
 • 57. 3évesférfi 2010. július 26. 22:37
  „56: Annak egyrészt nyilván ez a módja, másrészt meg nem annyira egyértelmű, ki van ebben az országabn elbutítva.”
 • 56. k.elvis 2010. július 26. 22:24
  „Egyetértek a Jobbikkal.Vissza kell téríteni a helyes útra az elbutított, liberális ifjúságot.”
 • 55. olmosnyomdasz 2010. július 26. 22:14
  „Jó! Fel a címert, így a sok süket, amikor gyülekezik, nem fogja az olasz lobogót hordozni!
  Hiszekegy, bizony, minden reggel elmondták, mert kötelező volt. Azzal fejezték be, "Csonka magyarország nem ország, Nagy Magyarország, Menyország!" Azután felnőttek, és elpusztultak a fronton, meg a táborokban. Jó lenne hinni, hogy a menyországba kerültek.
  Ezek a mai hisztérikusok, megélhetési szittyák, nem tudom mit érdemelnek?”
 • 54. 3évesférfi 2010. július 26. 22:01
  „Ez aztán a konstruktív javaslat! Mindjárt sokkal jobb lenne az országnak, ha ez a fontos probléma megoldásra kerülne. Így tovább, idióták!”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus ütközés: 1 halott, 8 sérült a 42-es úton

Egy ember meghalt, nyolc megsérült, amikor két mikrobusz és egy autóbusz ütközött egymásnak hétfő reggel a 42-es számú főúton. Tovább olvasom