Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Visszatalál a Duna a medrébe, Bajánál még zárva az 55-ös

Közleményük szerint Mohácsnál várhatóan az éjszakai órákban, Bajánál pedig vasárnap süllyed a víz szintje a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá.
Még napokig intenzív védekezés szükséges Baranyában

Még napokig intenzív árvízi védekezésre lesz szükség Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, mert a Duna lassan apad, a vízszint továbbra is igen magas - tájékoztatta a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke szombaton az MTI-t.

Hargitai János közleményében azt írta: a folyó vízállása szombaton 14 órakor Dunaszekcsőnél 948, Mohácsnál 944 centiméter volt, ez 17, illetve 12 centiméterrel alacsonyabb az egy nappal korábbihoz képest.

Kitért rá, hogy Dunaszekcsőn szombaton is mintegy száz ember védi az árvízveszélyben érintett utcákat, figyelik a védműveket, szükség szerint erősítik a gátakat. A szivattyúk folyamatosan üzemelnek, az éjszaka folyamán a Széchenyi utcában álló egyik házat homokzsákokkal kellett védeni.

Bárban folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn, szükség esetén szivattyúznak.

Mohácson tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Ha kell, ott is szivattyúznak. Az esetleges árvízi jelenségek miatt folyamatosan figyelik a Szent János utcában beszakadt útszakaszt. Délelőtt ott vízszivárgást észleltek, de egyelőre nem kell tartani a Duna betörésétől.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, a folyón hajózási tilalom van érvényben, a mohácsi határkikötőt lezárták. Érvényes a vadászati, halászati, horgászati tilalom is, a közúti közlekedésben ugyanakkor nincs korlátozás - tette hozzá Hargitai János.

A védelmi bizottság elnöke utalt rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton ellátogatott a baranyai védekezési munkálatok helyszíneire, ahol megbeszélést folytatott védekezés és a helyreállítás feladatiról.


Továbbra is le van zárva az 55-ös számú főút Baja és Bátaszék között

Az 55-ös számú főút Baja és Bátaszék közötti szakasza továbbra is le van zárva - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kovács Andrea elmondta: az út megnyitásának egyik feltétele, hogy a gemenci erdőben élő vadállomány a vízszint jelentős csökkenésével a főútról visszavonuljon az ártérbe.

Visszatalált a Duna a medrébe. Fotó: MTI (galéria)

Tolna megyében az 55. számú főút egy szakasza jelenleg is víz alatt áll, az út teherbíró képessége nagymértékben csökkent. Az aszfalt alatti ágyazati és alépítmények átázása miatt terhelés hatására az megcsúszik, a burkolat megtörik, közlekedésre alkalmatlanná válik. Ezért az út megnyitásának másik feltétele, hogy a rétegek száradásával az út visszanyerje teherbíró képességét. A védelmi bizottság közleménye szerint Bács-Kiskun megyében az érintett Duna-szakaszokon még mindig rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben. A Duna áradása Bajánál befejeződött, az apadás megkezdődött. A vízállás szombaton 16 órakor órakor 935 centiméter volt, a folyó szerdán tetőzött 989 centiméteres vízmagassággal.

OMIT: vasárnap átvágják Bátán a nyári gátat

Vasárnap délelőtt 11 órakor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság átvágja a Báta határában található régi vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gátat. A beavatkozás hatására a belterületi részekről gyorsabban kivezethető a víz, felgyorsítva az apadást, lerövidítve ezzel a védekezés időtartamát - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-vel.

Az OMIT közleménye szerint a bátai önkormányzati nyári gát már a Duna másodfokú vízállásait sem képes kizárni. A mostani, harmadfokot meghaladó árhullám a teljes gemenci területet feltöltve érkezett a település belterülete felé. A nyári gát mögötti területekről a Duna főmedrében történő apadáshoz képest jóval kisebb ütemben tud csak visszajutni a folyóba.

Mint írták, az önkormányzat által löszből kiépített ideiglenes belterületi védmű átázása megkezdődött, ezért célszerű a nyári gát és az önkormányzati védmű közé betorlódott vízmennyiséget mihamarabb visszavezetni a Dunába. Az átvágás elsődlegesen Báta belterületének, másodlagosan a gemenci vadállomány védelmét szolgálja. A beavatkozás hatására szárazra kerülnek a vadmentő dombok, ahol az állatok megpihenhetnek és élelemhez jutnak.

Visszatalált a Duna a medrébe. Fotó: MTI (galéria)

Az OMIT kitért arra is, hogy azért csak most vágják át a nyári gátat, mert a Duna főmedrének vízszintje mostanra vált alacsonyabbá a másodrendű védvonalak közé beszorult víz szintjéhez képest, ezzel a ideiglenes védművek biztonsága tovább növekszik.

Az átvágással a bajai vízmércén tapasztalható apadással azonos ütemű vízszintcsökkenést lehet elérni - tették hozzá.

OMIT: a Duna az alsó rakpart szintje alá csökkenhet szombaton

A Duna vízszintje Budapestnél szombaton várhatóan az alsó rakpart szintje alá - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-vel.

Közleményük szerint Mohácsnál várhatóan az éjszakai órákban, Bajánál pedig vasárnap süllyed a víz szintje a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá. Hozzátették ugyanakkor, hogy továbbra is hosszan elhúzódó, lassú apadás várható.

Mint írták, az OMIT szakembereinek irányításával a védekezés továbbra is ütemezetten zajlik, és felkészítették a védekezésben részt vevő egységeket a tetőzés után várható árvízi jelenségek kezelésére. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. A védekezést minden védvonalon az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

Visszatalált a Duna a medrébe. Fotó: MTI (galéria)

A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legnagyobb szinteket.

Az Alsó-Dunán Dunaszekcsőre, Bátára és Baja belterületére koncentrálódik a figyelem védekezés szempontjából.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs véleménye szerint Budapest árvízzel érintett egyes részein továbbra is indokolt különböző területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt fakidőlésekre is számítani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: csak akkor lesz kormányváltás, ha garantált a korszakváltás

Bajnai Gordon szerint a párt nélküli szavazók megnyerése szükséges az ellenzék választási… Tovább olvasom