Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Vörösiszap-katasztrófa - Vádemelést javasol a rendőrség

Az iratismertetés november 23-án lesz, akkor a gyanúsítottak és a sértettek képviselői betekinthetnek az összes nyomozási iratba.
Befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek - tájékoztatott a sértettek egy csoportjának a jogi képviselője kedden.

Magyar György elmondta: a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek. Az ügyészség kompetenciája az, hogy döntsön a javaslatról, arról, hogy vádat emel-e az ügyben.

Az iratismertetés november 23-án lesz, akkor a gyanúsítottak és a sértettek képviselői betekinthetnek az összes nyomozási iratba, ekkor derül ki, pontosan hány gyanúsítottról van szó. Az ügyvéd szerint több mint tíz ember érintett.

Mint elmondta, a sértettek, akiket ők képviselnek, több tucatnyian vannak. Nekik vagy a hozzátartozójuk halt meg, vagy ők maguk súlyosan megsérültek. Az ügyvédi iroda indítványára a bíróság több százmillió forint értékben zárolta a gyanúsítottak vagyonát. A gyanúsítottak elmarasztalása esetén ez az összeg a sértettek polgári jogi igényének a kielégítésére szolgálhat - tette hozzá Magyar György.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2011. november 16. 08:26
    „Ugyan mi ez a felhajtás. Senki sem lesz hibás csak az állam bácsi és az adakozok, pengetnek.

    Az elhunytalaknak meg részvétem!

    Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
    A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés! 367 embert küldenek el a közmédiától

A 367 főből 49-en korábban már bejelentették, hogy távozni kívánnak, jelentős részük pedig nyugdíjba vonul. Tovább olvasom