Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Wittner Mária képviseli a parlamentben a Hajdú-Bét károsultjait

A fideszes képviselő ígéretet tett, hogy minden lehetséges eszközzel kiáll a károsultak mellett.
A Hajdú-Bét és a Novofarm Rt. által megkárosított baromfitenyésztők felkérték Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, hogy a parlamentben képviselje az ügyüket - közölte Ónodiné Demeter Éva gazdálkodó, a károsult családok képviselője szerdán.

A közlemény szerint Wittner Mária elfogadta a felkérést, és ígéretet tett arra, hogy minden lehetséges eszközzel kiáll a károsultak mellett.

A Hajdú-Bét csődje közvetve megközelítőleg 500 magyar családot érintett, káruk meghaladta a 2 milliárd forintot - emlékeztet a közlemény.

A debreceni központú Hajdú-Bét, egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója 1998-ban, az orosz válság miatt került a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban olyan súlyosan érintette a vállalatot, hogy nem tudott fizetni a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. A beszállítók együttes kára elérte a 10 milliárd forintot, a kistermelőké pedig mintegy 200 millió forintra rúg.

A közlemény felidézi, hogy ügyüket a károsultak 2003 végén tárták a nyilvánosság elé, 2004 januárjában pedig demonstrációt tartottak a Hajdú-Bét budapesti székháza előtt, és éhségsztrájkot szerveztek a Wallis mint volt tulajdonos meggyőzése érdekében.

A kormány április végi döntése alapján a szaktárca május 7-én tárgyalóasztalhoz ült a Hajdú-Bét károsultjaival. A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan a nyár elején megkezdődik a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása - közölte korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A szaktárca kedden bejelentette, hogy az elmúlt napok során jelentősen megnövekedett a Hajdú-Bét ügy kapcsán a bejelentések és a panaszok száma, ezért külön levelezési címet hoztak létre az érintetteknek (hajdubetÓvm.gov.hu).

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. május 15. 20:18
    „Mariska nénit miért nem ápolják már?
    Borzasztó dolog az amikor valakin a demencia jelei már látszanak, de pártérdek a szerepeltetése :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: Magyarország kijött a recesszióból, a Jobbik szerint csak propaganda szintjén

Giró-Szász András szerint ennek fenntartásához az kell, hogy a következő negyedévben is folytatódjon… Tovább olvasom