Csongrád és környéke

2015.10.27. 20:42

Uborkaügy: tiltott szert foglalt le a hatóság

Csanytelek - Uborkában nem használható növényvédő szert talált a NÉBIH annál a csanyteleki termelőnél, akinek áruját nemrég visszahívták az üzletekből.

Bakos András

Acefát hatóanyagú készítményt talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amikor a csanyteleki [namelink name="Pigniczki Péter"] kertészetében ellenőrzést tartott. A szert a hatóság lefoglalta – erről tájékoztatta lapunkat a NÉBIH.


Ennek azért van jelentősége, mert a termelő kígyóuborkája egy Tolna megyei kereskedő raktárában tartott ellenőrzésnél fönnakadt a rostán (Csanyteleki gazdáé a hánytató uborka, 2015. október 19.). Nem egy rosszullét miatt, hanem az éves növényvédőszermaradék-ellenőrzési terv alapján vizsgálták a tolnai raktárt. Az ott vett mintában Magyarországon nem engedélyezett rovarölő szer hatóanyagait találták, acefátot és metamidofoszt. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyaszt az ilyen ételből, rosszullét, hányás jelentkezhet – tájékoztatott a hatóság.


A kifogásolt tételt visszahívták a kereskedelemből. A NÉBIH – és nyomában az egész magyar sajtó – közölte a kereskedő és a termelő nevét is, valamint egy szegedi szövetkezetét, amelyről a kereskedő azt állította, onnan került hozzá az uborka. Utóbb azonban ezt a cégnevet törölték a közleményből, mert – mint a NÉBIH kérdésünkre közölte – a Szegeden tartott ellenőrzésnél megbizonyosodtak arról, hogy a szövetkezetnek még sincs köze az áruhoz.


Az érintett csanyteleki termelő azt üzente, nem nyilatkozik az ügyben, amíg hivatalos iratot nem kap a hatóságtól. A helybeliek sajnálják, ami vele történt. Felelősséggel dolgozó profinak tartják, aki több évtizede ezzel foglalkozik. Hallottunk helyben olyan véleményt is, hogy a hatóság „túl nagy farkaalját kerít" ennek az ügynek, hiszen senki sem lett beteg, pedig sokan ették ezt az uborkát.


Megkérdeztük a NÉBIH- től, mi történt a raktárban lezajlott ellenőrzés óta, és miért tették közzé az érintettek nevét, még mielőtt befejeződött volna a vizsgálat. A hatóság közölte, hogy miután megállapították, kié az uborka, helyszíni ellenőrzést tartottak a csanyteleki telephelyen, ahol ismét mintát vettek. Ez alkalommal foglalták le a már említett acefát hatóanyagú készítményt. „Az analitikai vizsgálat a termelőnél vett mintákban is kimutatta a nem engedélyezett hatóanyagot" – közölte a hatóság.


Azt, hogy nyilvánosságra hozzák a neveket, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008-as törvény és egy minisztériumi rendelet alapján döntötték el. Ezek a jogszabályok előírják, hogy az ilyen vizsgálatok eredményeit, ha a szermaradvány meghaladja az engedélyezett határértéket, „a termelő, illetve az ellenőrzött személy nevével vagy cégnevével és lakcímével vagy székhelyével együtt közzé kell tenni".


A NÉBIH szerint fontos szempont, hogy akiket érint egy ilyen információ, a lehető leghamarabb tájékozódhassanak. „Jelen helyzet annál is súlyosabb, mivel az ügyben szereplő konkrét hatóanyag eleve nincs és nem is volt uborkatermesztésben engedélyezve, következésképpen bomlásdinamikája sem ismert."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!