Csongrád és környéke

2016.06.28. 15:00

Gyomirtózás miatt fáj a csongrádiak feje

Csongrád - A csongrádi Körös-torokban az egyik tulajdonos gyomirtóval tartja rendben a kertjét. Szerinte ez szabályos. A lé a szomszédok területére is átmegy, ennek ők nem örülnek. Szerintük nem is lenne szabad vegyszert használni az ártéren.

Králik Emese

– Két-három éve vettük a nyaralót, de a probléma állítólag évtizedek azóta tapasztalható, mióta a szomszédnak megvan a hétvégi háza – panaszolta [namelink name="Csillagvári Gusztáv"]. A csongrádi Körös-torokban egy férfi rendszeresen gyomirtózza a saját portáját, mondják a környékbeliek. Szerintük ezt egyrészt nem is lenne szabad csinálni, hiszen minden anyag leszivárog a talajba, és így a folyóba, mérgezi az élővilágot. Másrészt a szél viszi a büdös vegyi anyagot, ezt a szomszédok növényei, illetve az állatok is megsínylik.


– Nem is csinál belőle titkot, délben, fényes nappal permetez. Azt mondja, szabad, papírja van róla. Egy alkalommal rengeteg madártetemet találtunk, arra gondoltunk, felcsipegették a vegyszeres magokat, növényeket. Akinél gyerek van, állandóan aggódik, nehogy a kicsi megfogjon valami mérgező dolgot, a kutyákat se szívesen engedjük szaglászni. Most már a végtelenségig így marad? – fogalmazott a panaszos férfi és a felesége. Egy idősebb nő azt mondta: más országokban nem fordulhatna elő, hogy valaki mérget használjon egy folyó mellett, madarak élőhelyén.

 

Nem lehet véletlen, hogy a szomszéd felőli oldalon pusztulnak a virágok, állítja Csillagvári Gusztáv. Fotó: Králik Emese

Nem lehet véletlen, hogy a szomszéd felőli oldalon pusztulnak a virágok, állítja Csillagvári Gusztáv.

Fotó: Králik Emese

A szomszéd először azt mondta, elárulja a nevét, később meggondolta magát, és kijelentette: szerinte semmi gond azzal, amit csinál. Hozzátette: a porta az övé, ott azt csinál, amit akar. Állítja, hogy Szegeden kikérte különböző hivatalok álláspontját, azok sem kifogásolták a gyomirtózást. Őt legalább annyira zavarja a környező grilltűzhelyek füstje, mint a többieket az ő permetezése, védekezett.


A Körös-torok tulajdonosait és bérlőit képviselő [namelink name="Bottyán István"] kizártnak tartja, hogy a vízjárta üdülőterületen gyomirtó szert lehetne használni. A vízügyi igazgatóságra csak annyi tartozik, hogy a hullámtérben rendben legyen a víz, a jég és a hordalék levonulása, a kompetenciájuk nem terjed ki a gyomirtó szerek alkalmazására, írta [namelink name="Kádár Mihály"], az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Szerintük ez a kormányhivatal asztala. Amint választ kapunk tőlük a kérdéseinkre, visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!