Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A Csongrádi Borvidék új központja: Csongrád

Csongrád - Csongrád lett a Csongrádi Borvidék központja. A Tisza-parti város önkormányzata ingyen ad irodát a szervezetnek, amely korábban 11 évig Mórahalmon, előtte Szegeden működött. A legtöbb termelő viszont mindig Csongrádon élt, és ott működnek a meghatározó borgazdaságok is. A döntésnek nem csak reklámértéke van.
Csongrád, Justh Gyula utca 2/B. Ez a Csongrádi Borvidék új, hivatalos címe. Az irodahelyiséget ingyen kapja a csongrádi képviselő-testülettől a borvidék. Bedő Tamás polgármester – aki, lévén szőlőtermelő, maga is tagja a hegyközségnek – azt mondta, az önkormányzat a kezdetektől támogatta a helyiek kezdeményezését, hogy kerüljön ide a központ. Ezt sok minden indokolja, legfőképp talán az, hogy itt él a legtöbb hegyközségi tag.

– A borvidéket alkotó csongrádi, mórahalmi és pusztamérgesi hegyközség két-két képviselője, összesen hat fő konszenzusos döntése nyomán kerül Csongrádra a központ – mondta Géczi Lajos, a borvidék elnöke.

Ungerbauer György szerint csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon. Fotó: Tésik Attila
Ungerbauer György szerint csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon.
Fotó: Tésik Attila

Ez a harmadik helyszín, mióta a törvény értelmében létre kellett hozni a szőlészek és borászok hivatalos háttérszervezeteit. Először Szegeden intézték az ügyeket, majd tizenegy éven át Mórahalmon. Ott lakott ugyanis az a munkatárs, aki vállalta a feladatot. Egy éve viszont már a kisteleki, de csongrádi hegybíróként dolgozó Papp Ferenc a titkár, ezért is célszerű volt váltani.

A csongrádi hegyközség elnöke, Ungerbauer György a helyi termelők, szőlészek, borászok kérésére már megválasztásakor kezdeményezte, kerüljön át a központ Csongrádra. Ez nem ment könnyen. A hatfős testület februárban úgy tervezte, márciusban tárgyal az ügyről, aztán ez mégis későbbre halasztódott. A többiek írásbeli ígérvényt kértek a város önkormányzatától, hogy tényleg ingyen fogja adni az irodát. A döntés után viszont azt kérték Ungerbauer Györgytől, hagyja, hogy „szépen lassan menjen át a köztudatba" a változás, várjon még a bejelentéssel. A kérést tiszteletben tartotta, eddig tudott várni. Először ezennel a városi önkormányzatnak mond köszönetet a támogatásért.

Korábban Szegeden, majd Mórahalmon intézték a szőlőből élők közös dolgait.
Korábban Szegeden, majd Mórahalmon intézték a szőlőből élők közös dolgait.
Fotó: DM/DV

A három hegyközség közül Csongrád nemcsak a tagok száma, de a meghatározó borgazdaságok és a termőterület nagysága miatt is vezető szerepet visz. Ungerbauer szerint mégsem csak emiatt fontos, hogy most már a központ is Csongrádon van. Azért is, mert csak összefogással lehet boldogulni a borpiacon, ahol huszonkét borvidék versenyez, köztük három alföldi. A központnak az a feladata, hogy az összefogást erősítse. Másrészt egyértelmű marketing is kell a boldoguláshoz, és ennek az alapja az, hogy ha már Sopron a Soproni Borvidék központja, Eger pedig az egrié, legyen Csongrád a csongrádié.

Olvasóink írták

 • 3. Jancsi 2009. május 29. 23:02
  „Olvasom az elmúlt napokban az éredeklődéseket kommetelők között ! Na ez jelemző ahogy" Kuci " (keletaru)írja a "településre" vagy "FALU" ! No para ,no zsezsgés ! Tényleg ennyire konzervatívak az itt lakók , vagy ennyire mindegy a mindegy ! Vagy ha jól olvastam ennyire jó az állóvíz egyeseknek akik mint látszik mindenki nevében cselekednek felelőségnélkül !”
 • 2. szemlelodo 2009. május 28. 06:13
  „Ennél ütősebb reklám nem ia kellene a borvidéket egy helyi alkesz reklámozza.”
 • 1. keletaru 2009. május 27. 21:08
  „" Az irodahelyiséget ingyen kapja a csongrádi "képviselő-testülettől " a borvidék. " Na itt bújt ki a szög a zsákból ! Kiktől ?! Nem a településtől , nem az adó fizető polgároktól . Jól olvassák a "testülettől" (bagázs)hát ez már tényleg röhej ! A végén még mik ki nem derülenek . Honaptól lehet meg tudjuk a Tisza is miattuk folyik erre ! Nem tudom azokkal a szüretelökkel mi a helyzet akik A:M: kiskönyv nélkül dolgoztak drága képviselőinknél ! A bor védék meg röhejes kijelntés,mikor ha arra járunk meg lehet nézni mi/-k teremnek a "tőke"-alatt helyén . Ezt is megcsinálták gombnyomkodó választottjaink ! " Csongrád a csongrádié" ami bokroson terem , vicc kategória Antal imre élne biztos valami jót mondana eeeeeeerre ! Üdv Kuci
  Ui.: De a mienk .......na ja ! Más madár tollával vagy valami ilyesmi , létezik ha jól tudom !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki felkavarta a Torok állóvizét

Csongrád - Kása István felkavarta az állóvizet a csongrádi Körös-torokban. A vállalkozó eddig játszóteret, tengó- és strandfocipályát épített a Torokban, hétvégére pedig elkészül az üdülőterület új automata beléptetőrendszere. Tovább olvasom