Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A diákok fele Csongrádon is dohányzik – az utcán

Tehetetlenek a pedagógusok a középiskolai dohányzással szemben: a lapunk által megkérdezett fiatalok szerint a diákok fele hódol a káros szenvedélynek, egyre több lány nyúl cigarettához. A törvényi tiltás miatt a tanulók szünetben kimennek az utcára rágyújtani, a hátrahagyott csikkek pedig a környéken élőket bosszantják. A pszichológus a túlzott stresszel magyarázza a szülők engedékenységét.
Füstbe ment terv. Jogszabállyal nem sikerült gátat vetni a dohányzás terjedésének. Illusztráció: Tésik Attila
Mostanában már messziről látszik, mikor van két óra között szünet a középiskolákban. Amint kicsöngetnek, több tucat, olykor száznál is több diák lepi el a környező utcákat. Jönnek rágyújtani.

– Ha lehet, minden szünetben kijövök – mondja Tamás, aki tizenegyedikes a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban. – Tizennégy évesen gyújtottam rá először, de rendszeresen csak egy éve szívom, naponta körülbelül egy dobozt. A mentolosat nem szeretem, de egyébként nem válogatok, olyat veszek, amilyenre van pénzem – avat be a tizenhét éves srác, de hozzáteszi, ő akár ezer forintból is megoldja a heti mennyiség beszerzését. A megoldás: csempészcigit vesz. Vannak jó emberek – nem az iskolában –, akik felveszik a rendelést, minden olajozottan működik. – A szüleim egy éve tudják, nem örülnek, de nem is tudnak mit csinálni. Nem vagyok egyedül – néz körbe, hisz mialatt beszélgetünk, sorra érkeznek a tizenéves dohányosok, akik Tamás szerint egy átlagos osztály felét teszik ki.

– Jobb lenne a régi rendszer, amikor a suliban, kijelölt helyen lehetett rágyújtani – vélekedik Brigitta. A gimnázium végzős tanulója lányosztályba jár, másodikban kezdte szívni a cigit, most viszont már leszokóban van, egy pakli elég neki egy hétre. Édesanyja is bagózik, de megbeszélték, hogy ez nem vezet jóra, ezért szeretné mihamarabb letenni. Úgy érzi, nem a fiúk és a lányok csoporton belüli arányán múlik, hogy mennyien cigarettáznak egy adott közösségben, hiszen náluk is több mint a fél osztály szívja rendszeresen. Amit maga Brigitta is elszomorítónak tart, hogy a tizennégy éven aluliak közül szinte mindenki kipróbálja a bagót a nyolcosztályos gimiben.

– Kapunk megjegyzéseket a tanároktól, ez a dolguk, de érdemben ez senkit sem befolyásol – mondja Anikó, aki negyedikes a szentesi Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában, és éppen rágyújt az iskolaépület szomszédos intézmény bejáratánál. – A társaság fele biztosan cigizik, a szüleink pedig nem nézik jó szemmel, de ez van – teszi hozzá iparkodva, mert már csöngettek.

– Nem tudunk mit kezdeni a problémával – fogalmaz Fábián György. A csongrádi gimnázium igazgatója szerint jobb volt, amikor a 18 éven felüli nebulók kijelölt helyen dohányozhattak. Bár az a szisztéma sem működött igazán, hiszen a korhatáros szabályozás betartatása gondot okozott. A januártól érvényben lévő törvény miatt viszont szemetes az iskola környéke, és a diákok késnek az órákról. – Hiába próbálunk rájuk hatni, ha a szülők engedik, vagy közömbösen állnak a kérdéshez – mondja Fábián György.

– A kamaszkori utánzásnak, a feszültségoldásnak, illetve a kudarcélmény feldolgozásának eszköze a dohányzás, amit vagy enged a szülő, vagy mindenáron tilt – véli Pacskó Andrea pszichológus. A szakember szerint manapság jóval nagyobb a stressz a felnőttek körében, mint akár tíz évvel ezelőtt. Az egyre nehezedő tehertől nem tudják függetleníteni magukat, ezért a gyermeknevelés terén a végleteket alkalmazzák, az idő- és energiaigényes megoldások háttérbe szorulnak.


Lebukott boltok

Évente egy-két alkalommal ellenőrzi a dohánytermékeket árusító üzleteket a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség. Pálkúti Istvánné igazgatónő érdeklődésünkre elmondta, rossz tapasztalataik vannak, a kereskedők nemigen veszik figyelembe a szabályozást, amely tiltja, hogy 18 éven aluliak cigarettát vásároljanak. Legutóbb 30 üzletből 22 megbukott az ellenőrzésnél, náluk esetenként ötven-, százezer forintos bírságot rótt ki a felügyelőség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi babamodellek

Nyugodtan várták a sorukat, és nem ijedtek meg a vakuvillanástól a csongrádi kisgyerekek. A lapunk… Tovább olvasom