Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A holt tőke ára Csongrádon

Nem tudja, mibe vág, aki úgy dönt Csongrádon, hogy kivágja az öreg szőlőt. Az unió elvileg ezt támogatja – ahogy a telepítést is –, azt viszont nem lehet megtudni, mikor kell kivágni a tőkéket, és mikorra jön meg a támogatás.
Nem tudja, mibe vág, aki úgy dönt Csongrádon, hogy kivágja az öreg szőlőt. Az unió elvileg ezt támogatja – ahogy a telepítést is –, azt viszont nem lehet megtudni, mikor kell kivágni a tőkéket, és mikorra jön meg a támogatás. A gazda hiába kérdi a hegybírót, az nem tudja a választ. Megkérdezi a képviselőt is, az meg a minisztert, de a válaszból nem derült ki: most megmetssze-e még a szőlőt, vagy jöjjön a fűrész.

Nyugtalanok és nagyon tanácstalanok a csongrádi szőlőtermelők. Mind a támogatott kivágásokat kérelmezők, mind az új telepítéshez uniós forrást igénylők hiába járnak a hegybíró nyakára, nem látnak világosan. Arra senki nem tud válaszolni, mikor érkezik meg a várva várt pénz a számlájukra. Szabadkai Imre szőlőtermelő, a hegyközség vezetőségének tagja úgy gondolja, hogy elszabotálták a támogatott szőlőkivágásról szóló rendeletet, Vincze László országgyűlési képviselőhöz fordult, kérve segítségét. Lépését a következőkkel indokolta: a termelők 2005- ben értesültek erről a lehetőségről, mely öt évig lehetővé teszi, hogy a ráfizetéses vagy lepusztult kis szőlőterületeiket fölszámolják. Ez akár segíthet a borpiacon a tisztább helyzet megteremtéséhez, mivel a bizonytalan származású borokat az említett területekről származónak tüntethetik fel, és hazai borként hozzák forgalomba. Úgy hírlik, hogy az egyik déli országból behozott 100 ezer hektoliter bort könnyedén átváltoztathatták olcsó árfekvésű hazaivá. Ezért (is) káros nem termő szőlőterületeket fenntartani. Kinek rossz az, ha rend lesz a borpiacon? Kinek jó az, ha a gazdák nem juthatnak hozzá, amit az unió biztosít számukra? Ezeken a kérdéseken rágódnak a szőlősgazdák.

Vincze László megkérdezte a földművelésügyi minisztert, mit szándékozik tenni a szőlőtermelő gazdák érdekében. Gráf József szerint az Európai Unióból érkező szerkezetátalakítási támogatásra bizton számíthatnak a gazdák. Elsőrendű cél, hogy a szőlőültetvények a leghatékonyabban korszerűsödjenek. Az idei borpiaci évben 1211 hektár újulhat meg, mintegy 2,7 milliárd forint közösségi forrásból. A szőlőkivágások iránt nagy az érdeklődés, a támogatás sem szűnik meg, az elmúlt évi borpiaci tapasztalatok, a Szőlő és Bor Termékpálya Bizottság döntése alapján készülőben van az ezzel foglalkozó miniszteri rendelet, mely 2000 hektár szőlőültetvény kivágását teszi lehetővé. A miniszter leszögezte: a két támogatási forma révén a szőlőtermelőnek lehetősége van eldönteni, hogy ültetvényeinek megújításával a fejlesztés, a modernizáció és a versenyképesség felé veszi az irányt, vagy elfogadható támogatás mellett felhagy a termesztéssel.

A képviselő több konkrétumot várt a minisztertől. Szabadkai Imre és társai meg azt, hogy időben, az év elején megszületik a kivágásnak zöld utat adó rendelet, hogy a tavalyi helyzet ne ismétlődjön meg: szüret előtt egy hónappal, félérett szőlővel együtt vágták ki jó néhányan az ültetvényt. A beismert késésnek egyértelműen a gazdák látják a kárát, szerintük a minisztérium a tavalyi panaszokból semmit sem tanult.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon már-már követhetetlen a vita

Elfogadta ugyan az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági és munkaprogramjának első olvasatát a… Tovább olvasom