Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A Leader-program a pritaminból élőket segíti

Év végéig kiválasztják tíz Csongrád megyei településen azt a nyolcvan termelőt, aki részt vehet a pritaminpaprika-programban. Az unió Leader-programja által segített kezdeményezés előkészítésére már nyertek kilencvenmillió forintot. Hamarosan elkezdődik a résztvevők fölkészítése.
Táblák Felgyő határában. Itt is tudják, hogy a Leader jót jelent Fotó: Bíró Dániel
Tömörkény, Csanytelek, Felgyő, Baks, Mindszent, Szegvár, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Nagymágocs és Eperjes őstermelőinek nyújt lehetőséget az a Leader-program, amelynek megvalósítására korábban kilencvenmillió forint támogatást nyertek az együttműködők. A terv a kertészekre és a pritaminpaprikára épít, a növény egységes és ellenőrzött termesztését, feldolgozását, értékesítését szolgálja. A zöldségfajtából paprikakrémeket, ételízesítőket, különleges helyi készítményeket lehetne előállítani, de kivont színezőanyaga is hasznosítható.

Az elképzelést tíz lépésben valósítják meg, a különböző feladatokra pályáztatás útján választják ki a szolgáltatókat, mégpedig úgy, hogy az elbírálás során kedvezményezettek lesznek a kiválasztott termelők – várhatóan településenként nyolc, összesen nyolcvan fő. E feladatok közé tartozik egyebek mellett a marketingtevékenység, a minőségbiztosítási rendszer, a szaktanácsadás, az előfeldolgozás, a feldolgozás, a logisztika, valamint a termelők oktatása és képzése is.

A termelők örülnek a lehetőségnek. Ősszel rendezik meg azokat a fórumokat, amelyeken már részletes tájékoztatást kapnak. A program gesztor önkormányzata Csanytelek. Forgó Henrik polgármester arról számolt be, már sokan jelezték, hogy pályáznak a meghirdetett tíz feladat elvégzésére. A pályamunkák benyújtásának határideje szeptember elseje. A termelőknek szeptemberben írják ki a pályázatot, és decemberig választanak a jelentkezők közül. A pritaminpaprika feldolgozásának első fázisát Csanyteleken végeznék el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon ingyen is lehet kampányolni

Körzetenként egy-egy órában, élőben mutatkozhatnak be a képviselőjelöltek a Csongrádióban –… Tovább olvasom