Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A magyar borokat népszerűsítik

Csongrád - A magyar szőlő- és borkultúra bemutatását és népszerűsítését tűzte ki céljául a szentesi Gólyás Galéria ajándékbolt, amely 1 hónapja borházként is működik. A hangulatos üzletben 12 vidék közel 100 fajta borából válogathatunk. A különböző borok készítésével, történetével hangulatos esteken ismerkedhetünk meg.
Gólyás Borház és Galéria – ez az új neve a szentesi művészetek házában működő hangulatos kis ajándékboltnak, amely nem csupán a kézi iparművészet, a népművészet és festészet fellegvára, hanem immár egy hónapja a magyar minőségi borok Mekkája is.

– Magyarország mindig híres volt különleges borairól, nem csupán Európában, az egész világon. Az elmúlt években azonban a kézműves borok után megcsappant a kereslet, helyüket pedig az olcsó, gyakran dobozban kapható „szőlőlevek" vették át – mondja Kálmán Tibor, a bolt üzletvezetője. A 27 éves férfi elhatározta, hogy a művészetek házával karöltve nemcsak elhozza a különböző magyar borvidékek remekeit, de borestek keretében meg is ismerteti azokat a Kurca-parti településen élőkkel.

Az üzletben jelenleg 12 magyar borvidék összesen 95 fajta kézműves borából válogathatunk méltó környezetben. Az élményt Szabó Csaba helyi művész parafadugókból készült különböző alkotásai fokozzák. A polcokon többek között villányi, pannonhalmi, balatoni, kunsági, ásotthalmi, tokaji – egyébként Tibornak ez a kedvenc bortermelő vidéke –, illetve csongrádi borok palackjai sorakoznak. Utóbbi terület hangsúlyos szerepet kapott, de nem azért, mert a régióban van: a világ távoli pontjain nagyon jól ismerik, s kedvelik az itt termesztett borokat, nálunk azonban kevésbé megbecsült fajta.

A magyar borok szentesi Mekkája lett a művészetek házában működő üzlet. Fotó: Tésik Attila
A magyar borok szentesi Mekkája lett a művészetek házában működő üzlet.
Fotó: Tésik Attila

Az esteken a kóstolás mellett neves szakértők beszélnek az adott vidék borainak történetéről és kultúrájáról. Most szombaton a soltvadkerti Font Gábort látják majd vendégül, februárban pedig a csongrádi pincészet ügyvezetője, Pálfi György érkezik.

Kálmán Tibor elvégezte a Magyar Borkollégiumot, így szakértői szemmel tudja nézni, és ajánlani vevőinek a különböző szőlőfajtákból készült nedűket. Elmondta, a borászok előadásait mindig gazdagítják valamilyen színes műsorral, a szentesi Horváth Mihály gimnázium dráma tagozatosai például borral kapcsolatos verseket szavaltak és dalokat énekeltek, de volt már sajtbemutató is.

Olvasóink írták

 • 9. odivrob 2009. január 06. 16:52
  „Tibor!!! Gratula!!!

  Nagy ölelés innen Pécsről! Aztán majd január végén, ha arra járok, betérek hozzád is!

  Csőszicső”
 • 8. h.jimi 2009. január 06. 16:34
  „amint arra járok, hát betérek, fantasztikus hely, egyszer, mikor arra jártam, bánattal bélelt gúnyámmal, hát ez a kedves ember finom rozéval és unicummal hessegette bánatos mibenlétem szomorú szeleit talán csongrád felé, s nem maradt más, mint a zamat, meg a második olimpiai arany...akkor földig hajoltam, s mindezt megköszöntem!

  ...de ettől függetlenül Aupa Athletic!”
 • 7. Sziti 2008. december 22. 19:21
  „Tisztelt LocalPt

  Lehet, hogy a Vinotéka is ilyesmi valami, nem tudom. Ott is a borokat népszerűsitik? Ha igen kevés a reklámja.”
 • 6. LocalPt 2008. december 22. 16:44
  „T. Sziti!

  Akkor elnézést, de én azt hittem, a Vinotéka az ilyesmi valami.”
 • 5. Sziti 2008. december 21. 21:13
  „Mielőtt még bárki azt mondaná, hogy de ráérek itt firkálni, azt mondom most éppen tényleg ráérek de nem mindig van így. Más is ráérne biztosan néha. Ehhez a cikkhez is nagyon sok hozzászólás lehetne. Én ebben sem vagyok érintett de nagyon sokan igen, mégis nagy az érdektelenség. Azt hiszem el lehet mondani, mindenre azt mondják az emberek, hogy ők úgysem tehetnek semmit úgysem lessz úgy ahogy ők akarják. Nem biztos. Aki teheti nyilvánítsa ki véleményét legalább itt.”
 • 4. Sziti 2008. december 21. 20:46
  „Unger úr arrol nyilatkozott a minap, hogy a magyar borokat elismerik mindenhol, a világon és díjnyertes boraink vannak. A csongrádi borversenyen is sokan nyernek aranyérmet de az nem jelenti azt, hogy el is tudnák adni a borukat. A marketing szerintem egy másik szakma. Lehet, hogy olyan szakembereket kellene bevonni akik értenek az értékesítéshez és akkor nem mondanák azt szüret előtt, hogy még mindig tele a pince.”
 • 3. Sziti 2008. december 21. 20:21
  „Tisztelt Local Pt
  Ön félreértette amit írtam. Természetesen jó, hogy szentesen is népszerűsitik a csongrádi borokat. Én azt hiányolom, hogy Csongrádon is meg lehetne tenni mindezt hisz a mi borainkról van szó.”
 • 2. LocalPt 2008. december 21. 10:40
  „Ön nem tenné meg fordított esetben?? Azt hiszi, ilyen csak itt fordult elő? Ugyan már... A Tokajit is reklámozzák Egerben, és fordítva. Csongrádon meg ott a Vinotéka.”
 • 1. Sziti 2008. december 20. 18:13
  „Örülök, hogy népszerűsítik a csongrádi borokat de már ezt is a szentesiek? Nem is tudom a csongrádi boltokban kapható-e egyáltalán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleltetik a csongrádi fahidat

Csongrád - Szétszedték és félreállították a csongrádi fahidat, tegnap délután óta komp közlekedik a révnél. Lehet, hogy az 51 éves monstrum téli pihenője a szokásosnál tovább tart majd. Tovább olvasom