Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A napsütéses hét végén Csongrád-Bokroson is szüreteltek

Bár a fürtök lazák, az idei szőlőtermésből finom bor készülhet Csongrádon. A hét végén a szép őszi időben a csongrádi és a bokrosi pince is fogadta a szállítmányokat. Igen jó a szőlő cukorfoka, nem ritka a 19-es érték sem, és hektáronként 60-70 mázsa az átlagtermés. A felvásárlási ár nőtt. A termelők kiszámolták: még a végén megéri szőlőt termeszteni.
Gyovai Kristóf, a legfiatalabb szüretelő örül a nagy fürtöknek. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi hegybíróval, Kiss Istvánnal közösen kerestük a hét végén a szüretelőket a bokrosi dűlőutakon. Az elkerülő út közelében szedte az egyik család aparaja-nagyja a kékfrankost. A legkisebb fiú, Gyovai Kristóf örömmel mutatta, milyen szép fürtöket talált. Gyovai gazda pedig azon bosszankodott, némelyik tőkén kevés termett, a termés a közepesnél kicsit jobb. Összeszokott brigád szedte a szőlőt a Bodor család birtokán is, örültek a jó időnek, ami a korábbi években nem kényeztette el a szőlőkben dolgozókat. A bokrosi pince vezetőjével, Bodor Istvánnal szombat délután találkoztunk. Néhány napja Szegeden, a Széchenyi téren kínálta a csongrádi vörösbort a megyeszékhely finn vendégeinek. Első kérdésünk: ízlett-e nekik? Olyannyira – mondta –, hogy miután a cabernet és a kékfrankos fajtát megkóstolták, megígérték, amikor a jónak ígérkező 2006-os évjáratú boraink piacképesek lesznek, eljönnek Csongrádra.

A bokrosi pincébe péntektől vasárnapig a kékfrankost szállítottak be legnagyobb mennyiségben. Igen jó a szőlő cukorfoka, nem ritka a 19-es érték sem. Nem a minőséggel van a baj, hanem azzal, hogy a vártnál kevesebb termett: hektáronként 60-70 mázsa az átlag. A felvásárlási árat növelte a pince. Csak emlékeztetőül: tavaly még 50 forintért vették át a kékfrankost. Most 70-nel kezdődik, cukorfokonként 4-5 forint különbség lehet.

A bokrosi pince vezetője elmondta: az előzetes termésbecslés alapján 15 ezer mázsa szőlőre számítottak, ez beérkezik, vagyis 10 ezer hektoliter újbor készülhet Bokroson.

A csongrádi pince vezetője, Pálfi György szüret idején rendszeresen járja a szőlőhegyet, tájékozódik. Régebben ünnep volt a szüret, birkát vágtak, összejöttek a rokonok. Ma nem szokás birkát vágni, csak munka van. Meg ellenőrök is járják a határt, a rokon is feketemunkásnak számíthat.
Ez a pince a felvásárlás harmadik harmadát kezdi meg kedden, addigra lefut a kékfrankos, és meg lehet kezdeni a cabernet szüretét. Eddig hétezer mázsát vettek át, s körülbelül ezerötszáz mázsával számolnak még. A korábbi évekhez képest ez igen kevés, többre számítottak. A termelők is. Sokszor csalódottak, amikor a mérlegelés megtörténik, mert lazák a fürtök. Az viszont nem kétséges, az idei termésből jó, ízletes, szép borok készülhetnek.

A két pince között nem alakult ki árverseny, néhány forintos a különbség.


Rentábilis lesz?

A szőlő felvásárlási ára növekvő tendenciát mutat, ami betudható annak is, hogy mintegy 5 ezer hektár szőlőt – uniós támogatással – kivágtak. Emellett a pénzügyőrök az elmúlt egy évben hatékonyabban ellenőrizték az illegális borforgalmazást, s így kevesebb a nem szőlőből készült, bornak csúfolt silány, de olcsó ital a piacon – véli a csongrádi hegybíró. Kedvező továbbá az is, hogy Szlovákia, Csehország és Szlovénia egyre több szőlőt vásárol fel. Ha a kedvező fordulat nem áll le, akkor néhány év múlva rentábilissá válhat a szőlőtermesztés. A csongrádi hegyközség területén a fehér szőlő ára 50 és 60 forint között, a kék szőlő pedig 60 és 80 forint között ingadozik, fajtától és minőségtől függően. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltoztak a buszállomáson

Amikor megújult az autóbusz-pályaudvar Csongrádon, elhangzott az ígéret: újjáépül az igen rossz… Tovább olvasom