Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A siket feleség 43, a vak férj csak 90 százalékosan rokkant

Csongrád - A szakvélemények azt sugallják: egyre jobban van a mindkét fülére siket csongrádi asszony, a papírok szerint ugyanis csökken rokkantságának mértéke. Valószínű, hogy a számadatok zavarnák legkevésbé, most azonban a munkahelye és a tétlenség közül is választania kell.
– A feleségem háromévesen, betegség következtében veszítette el a hallását. Az egyik fülére teljesen siket, a másiknál némi kis hallásmaradványt állapítottak meg. Van ugyan készüléke, de az nem sokat segít: szájról olvas – avatott be a részletekbe a csongrádi Deák Pál. A férfi azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmesélje a hétköznapi ember történetét, aki a saját bőrén érzi meg a törvény változásait.

– A párom korábban 67 százalékos rokkant volt, amelyet később 57, néhány napja az orvos szakértői bizottság pedig 43 százalékos mértékűnek nyilvánított. A tanult szakmája kötő-hurkoló, dolgozott is ilyen területen, de súlyos asztmája lett, így munkahelyet váltott. Évek óta alkalmazzák a Főkefe csongrádi üzeménél, 6 órás munkarendben. Szereti a munkahelyét, dolgozni akar, de most mégis választania kell a tétlenség és a tevékenység között – panaszolta a férj.

Átalakult a rendszer

Idén megszűnt a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék és a bányászok egészségkárosodási járadéka, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át. A döntéshozók célja egy átláthatóbb rendszer kialakítása volt. A megyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Még az év elején szavazta meg az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a korábbi rokkantsági nyugdíjat – amilyet Deák Pálné is kapott – felváltotta a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás. Az 52 éves asszonynak a szakértő bizottság az előbbit javasolta, amelynek havi 57 ezer forint az összege, és nem lehet mellette dolgozni. Eddig a közel 40 ezres rokkantnyugdíjhoz még ennél egy kicsivel többet megkeresett a Főkefénél, december 1-jétől azonban ennek vége: vagy munka, vagy ellátás. A bevételkiesés mellett a választás kényszere is elszomorítja a házaspárt, hiszen a feleség úgy tervezte, hogy még egy jó évtizeden át maradhat a cégnél.

– Fellebbeztünk a döntés ellen, olyan ellátást szeretnénk, amely nem zárja ki a munkavégzést. További csavar a történetben, hogy ameddig nem mondják ki a végleges határozatot – ami a másodfokkal együtt akár egy év is lehet –, visszatartanak minden utalást. Nem is tudom, hogyan oldja ezt meg, aki egyedül él – hallottuk Deák Páltól. Segíti, támogatja feleségét, miközben az ő helyzete sem irigylésre méltó: három éve mindkét szemére teljesen megvakult. Rokkantsága mértékét előbb 100, később 90 százalékosnak ítélték. – De legalább nekem már nem kell felülvizsgálatra járni a korom miatt: 57 éves vagyok – tette hozzá keserűen.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. csiperó 2012. október 15. 09:49
  „39. exdeus

  Aki rokkantnyugdíjas, és megfelelő mértékben az..... Ez a kulcsfontosságú mondat. De jelen helyzetben az emberek többsége nem a betegségéhez mérten kapja a leszázalékolást. Szándékosan alákalkulálnak, hogy vagy ne kapjon már pénzbeli juttatást, vagy csak minimálisat. Aki meg 40% körül mozog, annak még lehet, hogy hátrány is. És ha csak 300 Ft-tal léped át az 1 főre esőt, még egyéni elbírálás alapján, méltányosságra való tekintettel sem kapod meg a gyógyszerekre a támogatást. Örülök, hogy nálatok legalább ehhez van segítség, de sajnos ez elég ritka.”
 • 41. történész 2012. október 13. 20:49
  „39. exdeus

  Hát ha itt lennél ebben a hazában akkor tudnád ez nem így van.A rokkantak nagy része meg sem tudja venni a gyógyszerét, mivel egy cukor,vérnyomás,asztma betegség havi gyógyszerei 30 ezer ft fölött van
  ez a baj,hogy eszünket vesztve mást sem tudunk csak egymást marni, mindig a másét sokallni,sőt kivonjuk vegyék el tőlük...pont úgy mint az állatvilágban, nem az számít ki fogta,hanem ki tudja megtartani?
  És vajon a mi gyermekeink nem nőttek fel a 60-as években,ha nem tudtunk nekik mindent megadni.Felneveltük...nem volt gyed,sőt 50 ft-al több volt a kétkezi jövedelmem és családi pótlék sem volt..mégis felnőttek.”
 • 40. Queenmargareth 2012. október 13. 17:32
  „Azt a hülyeséget honnan vettétek, hogy egy csökk. munkaképességűnek alanyi jogon jár a közgyógy?Nem, drágám nekem pl tuti nem járt!Vagy, senki nem szólt én ezt nem is kutattam, ugyanúgy kifizettem a havi 15 e ft-ot a kötelező gyógyszerekre!Nincs egészségpénztár!!!Nincs munkahelyi támogatás!!!Illetve, egy éve megkérdeztem az orvost, kérhetek-e közgyógy. ig-t.közölte, hogy igen és az alapokra meg is kaptam!De pl annyi mindent letiltottak, hogy fájdalomcsillapítót sem írhatnak fel közgyógyra. Tehát én azokat külön fizetem ki!!!És egy hónapban ez 4-5 doboz.Naponta, most már csak 8 szem gyógyszert szedek, de nagy dózisban.
  Vagy cak én nyugodtam bele a sorsomba és mindenki más pedig jól kihasználta csökkentségét?Nem tudom.De ingyenes közgyógyért nem érdemes a csökkentett életet választanotok.”
 • 39. exdeus 2012. október 13. 16:38
  „26, azért nem értek veled egyet. Én dolgozom, sőt a családban mindenki. De van egy gyermekünk, akinek szintén meg kellene mindent adjuk a lehetőségeinkhez képest. De ebből az ötfős családból 3 felnőttnek állandó gyógyszerezést igénylő betegsége van, ami a rokkantsághoz kevés - sőt, amíg tudnak, dolgoznak -, de a havi büdzséből elvisz 20-25 ezer Ft-ot.
  Aki rokkantnyugdíjas, és megfelelő mértékben az, annak alanyi jogon jár a közgyógyellátás. Tehát neki a gyógyszer egy fillérjébe sem kerül, tehát erre nem kell költenie.”
 • 38. angyal1064@freemail.hu 2012. október 13. 14:45
  „Aki még az egészségesek táborát gyarapítja ,az bármikor megrokkanhat és megismerheti milyen az egészségkárosodott emberek élete!”
 • 37. info 2012. október 13. 09:04
  „36. ossian33 2012.10.12. 22:04 -ilyenkor szokták mondani, ma nekem holnap neked!”
 • 36. ossian33 2012. október 12. 22:04
  „Postboy
  Neked is mondom, aki 30-35 évig becsületesen dolgozott, fizetett, a munkában ment tönkre, annak most odavetnek 30 ezer Ft-ot, h éljen meg belőle. Megváltozott a törvény, pedig a rokkant nyugdíj is szerzett jog volt, a befizetéseik alapján legalább 80-90 ezret kéne kapniuk. Gondolom, nem kalkulálod be, h te is belerokkanhatsz a munkába, azért ilyen nagy a mellényed.”
 • 35. ossian33 2012. október 12. 21:52
  „"...a másodfokkal együtt akár egy év is lehet -,..."
  Na tényleg jól átlátható lett a rendszer, ha ennyire kitolódik az ügyintézési határidő...

  Hogy lehet a rehab járadék 57ezer? Ez még nagyon szép ahhoz képest, h csak a minimálbér 30-, max. 40 %át adják ezen a címen. Nem egy ismerősöm 30 évi munka, járulékfizetés után most 29ezret kap. Méghogy 47ezerből nem lehet megélni! És ebből a 29ezerből????”
 • 34. rezice 2012. október 12. 17:55
  „Ebben az országban nem biztos,hogy van normális döntéshozó politikus!!!”
 • 33. Queenmargareth 2012. október 12. 17:32
  „800000 vagy nettó 32 e helyett én 290 ft-ot kapok.fantasztikus...
  pedig azt is Ti fizetitek”
 • 32. vári 2012. október 12. 16:48
  „joy
  "Pusztuljon szegény, beteg!"
  Nekem is ez a benyomásom...”
 • 31. vári 2012. október 12. 16:46
  „postboy
  Nem gondolod, hogy a rokkantaknak "picivel" kevesebb lehetőségük van a munkaerő-piacon?
  Persze, miért nem vállal a hölgy 8 órás munkát. Garantálod, hogy van is, lesz is?
  Nem ezeket a szerencsétleneket kellene cseszegetni, ugyanis nem ők húzzák ki a zsebedből a pénzt.”
 • 30. Léni 2012. október 12. 16:24
  „Az előttem gúnyolódó, vádaskodó rosszindulatúaknak kívánok nagyon hosszú járókeretes,
  fájdalommal teli életet, úgy, hogy havonta szembesül azzal, hogy az addig szedett, bevált
  gyógyszereiről az állam levette a támogatást, ráadásul a jövedelme reálértéke napról-napra
  csökken és választania kelljen a rezsifizetés, étkezés vagy gyógyszerszedés között!
  Szép öregséget!”
 • 29. joy 2012. október 12. 15:52
  „Pusztuljon szegény, beteg!
  Csak a gazdag dőzsöljön, szaporodjon, tanuljon!
  Ez az orbáni prolitika.

  De mibül, kibül, ha nem marad meglopható, zsarolható rabszolga?
  :o(”
 • 28. KamuNeni 2012. október 12. 14:58
  „Hajra magyarok.!”
 • 27. 86j16 2012. október 12. 13:43
  „Hmm, ismerem a családot...érdekes. 80.000 Ft.. és mostantól 57.000 Ft-ot fog kapni. Ha dolgozik mellette a fizetése nem fogja elérni az 57.000 Ft-ot. Ja és a betegsége miatt gyógyszerekre is szüksége van.. ami havonta kb. 10.000 Ft, mivel asztmás és a gyógyszertámogatást sem kap.. marad 47.000 Ft, ebből éljenek meg... a férj se kap sok támogatást..”
 • 26. csiperó 2012. október 12. 13:19
  „Postboy!
  Miért a rokkantakat támadod?Vagy miért a segélyeken élőket? Miért nem a drága kormányod tagjait? Akiknek a havi fizetéseik többet tesznek ki, mint a rokkantak. Azért nem hőbörögsz? Az általad befizetett adó zöme az ő zsebükbe vándorol, nem a beteg emberekébe. Sajnálod tőlük a pénzt? Én meg személy sezrint tőled. Meg a munkádat is. Sajnálom, hogy olyan ember munkahelyét foglalod, aki esetleg tényleg szeretne tenni vmit, nem csak értelmetlenül szidni egy amúgyis hányattatott helyzetű réteget.

  Más: Mi az, hogy átlagos bevételből kellene a rokkantaknak megélni? Tessen már számolni egy picit!! Nekik lényegesen több akiadásuk, mint gey egészséges embernek. Gyógyszerekre 20-40ezreket kell költeniük, kezelésekre járni (ha épp van rá lehetőség), amik ha ingyenesek is, a bejárás is nem kevés költség. Nem mki lakik 200 méterre a kórháztól.
  Lehet megnézni a kisebb falvakat. Kiöregedett, leépült öregek, akik egy életet dolgoztak végig, földeken, állatok óljában, szünet és ünnepnap nélkül. Púposak, gerincbajosak, mozgásképtelenek. Havi 30-40 ezerből megélniük lehetetlen. Gyógyszerre elmegy az összes. Gazdálkodni már fizikálisan nem tudnak, így lassan éhen is halnak. Sajnos a rokkantak 70% az ténylegesen beteg. A 30% miatt meg szív az összes. Majd ha drága képviselőink a saját béreiket marcangolják meg úgy, ahogy a kisemberek pénzét, akkor majd lehet itt szidni bárkit: rokkantat, segélyest, és bárki mást.”
 • 25. papagalya 2012. október 12. 13:05
  „Barmok ezek, nem emberek!”
 • 24. Queenmargareth 2012. október 12. 12:51
  „Utána hátha nem kellene a becsületesen megkeresett fizetésem egy részét adóként befizetnem...ha-ha-ha-ha:)))))))))))))))Hú, én naiv vagyok, de ez nem semmi!”
 • 23. macs 2012. október 12. 12:48
  „20. postboy,
  bocs a kérdésért, rendelkezel megfelelő tartalékokkal, amiből fenn tudnád tartani magadat, amennyiben történne veled valami és mondjuk tolószékbe kerülnél, vagy megvakulnál, illetve elvesztenéd az állásodat és hosszú hónapokon keresztül nem lenne munkád?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi testületi ülés és koszorúzás Csongrádon

A csongrádi önkormányzat ünnepi testületi ülést és koszorúzási ünnepséget tart október 23-án. Tovább olvasom