Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Átépítik a tiszai sarkantyút

Csongrád - A Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával modellezték a folyó áramlását, majd bebizonyosodott, hogy át kell építeni a sarkantyút a Tiszában. Ha nem tennék, előbb-utóbb eltűnne a homokföveny.
Megvizsgálták a város kérését, és az árvíz levonulása után megkezdik a Tisza medrében lévő sarkantyú átépítését, jelentette be Kőrösi Tibor polgármester a legutóbbi testületi ülésen. A műtárgy egy betonépítmény a Körös-torok fölött, amely három évtizede épült azért, hogy segítségével a Hármas-Körös és a Tisza találkozásánál ideális áramlási viszonyok alakuljanak ki, csökkenjen az erózió, könnyebb legyen az árvizek, a jég és a hordalék átvezetése, valamint megfelelően széles legyen a hajóút. A munkálatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a helybeliek azonban megfigyelték: a szőke folyó áramlása már nem a régi, nagy darabokat harap ki a homokos üdülőövezetből. Erre tavaly februárban hívta fel a képviselő-testület és a közvélemény figyelmét Murányi László városatya.

A Körös-torok homokfövenyét akarják megvédeni a betonépítmény átalakításával. Fotó: DM/DV
A Körös-torok homokfövenyét akarják megvédeni a betonépítmény átalakításával.
Fotó: DM/DV

– A Körös-torokban vállalkozó Szigeti Szabolcs jelzése nyomán indult el a történet. A város vezetése az ügy mellé állt, felvette a kapcsolatot a terület vízügyi kezelőjével, az Ativiziggel, majd megkezdődtek a vizsgálatok – tájékoztatott a képviselő. Terepasztalon, a Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával modellezték a folyó áramlását, mérték az adatokat, majd bebizonyosodott, hogy jogos volt a csongrádiak aggodalma. Nemrég azt a tájékoztatást adta a vízügyi igazgatóság, erősíti meg Kőrösi Tibor polgármester az internetes blogjában, hogy át kell építeni a sarkantyút ahhoz, hogy a homokfövenyt a Tisza ne hordja el. Amint a folyó vízállása lehetővé teszi, kezdődhet a munka, amelyre 80 millió forintot különít el a cég.

– Csongrád egyik legjelentősebb természeti kincse a homokos part, örülök, hogy nem tűnik el – tette hozzá Murányi László.

Olvasóink írták

 • 4. hank 2013. május 12. 13:19
  „Én nem érzem úgy, hogy a Körös-torok Csongrád kincse lenne. Ezért több mindent kellene tenni.”
 • 3. jambrik 2013. május 09. 15:43
  „Au én időmben nem ilyen volt a homokplázs----hanem , bársonyos, és világosabb színű!!!”
 • 2. ajhossi 2013. május 08. 13:50
  „1. sultane 2013.05.08. 12:37

  Szovegertelemzesbol 1-es.”
 • 1. sultane 2013. május 08. 12:37
  „"Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával modellezték a folyó áramlását," ezt nem lehetett volna az építés előtt? Gratulálok a tervezőnek! Igazán "jó" munkát végzett a mi pénzünkön :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhes volt, vasat lopott

Csongrád - Nem volt mit ennie, ezért vasat lopott egy 42 éves csongrádi férfi. Tovább olvasom