Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Áttetsző falak New Yorkban is

Üvegbetonból készült asztali lámpát dobott piacra Losonczi Áron, a különleges anyag feltalálója. Bár a csongrádi fiatalembert továbbra is ellátják megrendelésekkel, így hamarosan New Yorkban, Pécsett és Budapesten is átlátható lesz néhány fal, a találmányból készült termékek ipari szintű gyártása még várat magára, mert a korábbi befektetőjelölt kihátrált az üzletből.
Az újonnan kifejlesztett asztali lámpából Távol-Keletről is rendeltek. DM/DV-fotó
Nemrég a németországi Hamburg közelében nyílt meg az a kísérleti lakóház, amelynek egyes részeit üvegbetonból építették. A csongrádi Losonczi Áron személyesen is részt vett az ünnepségen, majd egy autógyár és egy neves építésztársaság képviselőinek tartott előadást találmányáról. Az áttetsző anyag iránt továbbra sem csökkent az érdeklődés, ezt bizonyítja, hogy már Magyarországról is egyre többen keresik fel a fiatal mérnököt. Orsós Jakab László, a New York-i Magyar Kulturális Intézet nemrégiben kinevezett igazgatójának felkérésére az intézmény új székhelyén egy belsőépítészeti elem készül majd üvegbetonból, amit – tervei szerint januárban – személyesen is megtekint feltalálója, mivel a jövő év elején Washingtonba látogat egy szakmai bemutatóra.

Hazánkban Pécsett és Budapesten terveznek olyan épületet, amelyben kiemelt szerepet játszik a speciális beton. A baranyai megyeszékhely székesegyházának közelében feltárt ókeresztény romok megmentése és bemutatása érdekében egy földalatti múzeum épül az egykoron hét szentélyes templom maradványaira, s ennek főbejáratát a tervező építész Bachmann Zoltán üvegbetonból képzelte el. A fővárosban egy exkluzív Duna-parti iroda- és lakóház megvalósításánál használják majd a különleges anyagot, amelyből Losonczi Áron egy hozzáértő barátjával közösen asztali lámpát tervezett és dobott piacra. Az 520 eurós ár ellenére jól fogy a termék, már Távol-Keletről is rendeltek belőle.

– Nyolc hónapos egyeztetés után tulajdonosváltás miatt kihátrált az üzletből a német befektetőjelölt, ezért most új partner után kell néznem – nyilatkozta lapunknak a csongrádi fiatalember. Ajánlatokból nincs hiány, hiszen svájci, olasz és japán üzletemberek érdeklődnek a találmány iránt, a magyar vállalkozók azonban továbbra sem látnak fantáziát az üvegbetonban. Losonczi Áron érdeklődésünkre úgy fogalmazott: ilyen körülmények között nincs realitása az ipari méretű hazai gyártásnak. Mivel költséges kutatást és fejlesztést igényel a gyártási technológia tökéletesítése, komoly befektetőre van szükség, s Magyarország e tekintetben – úgy tűnik – hiányt szenved.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hollandokkal kell megküzdeni a piacért

Tavaly szeptember óta mostanáig több mint 70 millió palántát neveltek a Grow Group Kft. felgyői… Tovább olvasom