Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Átutazók nélkül nem fogy a lángos

Csongrád - Az elkerülő út átadásának pozitív és negatív hatásai már érzékelhetők Csongrádon: szinte megszűnt az átmenő forgalom, emiatt viszont több vállalkozás is nehéz helyzetbe került.
Az elkerülő út átadásának köszönhetően szinte eltűnt Csongrádról az átmenő forgalom. Ezt a legtöbben üdvözlik, de néhány vállalkozás már most lépésekre kényszerült, hogy az átutazók nélkül is tovább tudjon működni. A Vasút utcai pecsenyesütő üzemeltetője, Petró Dezső lapunk érdeklődésére elárulta, egy alkalmazottat már elküldött, a nyitva tartást pedig 4 órával csökkentette, hogy mérsékelje veszteségeit. A vállalkozó szerint várhatóan 50 százalékkal csökken az árbevétele, ha azok a vendégek is elszoknak, akik most még betérnek Csongrádra.

Néhány sarokkal odébb, a lángososnál még rosszabb a helyzet. Ahol mindig nagy volt sor, most üres a járda. Győri Istvánnétól megtudtuk, hétköznap a régi harmadára-negyedére, hétvégén felére esett vissza a forgalom, ezért a férje – akivel közösen vitték a boltot – munkanélkülire ment. Mihamarabb át szeretnének települni az elkerülő és a szentesi út találkozásához, de az önkormányzat csak néhány hete módosította úgy a település rendezési tervét, hogy ott is engedéllyel működhessenek. A költözés eltart egy darabig, éppen ezért félő, hogy a vendégkört nehéz lesz az új helyre szoktatni.

Győri Istvánné az elkerülő út mellé költöztetné lángososát, mert a Vasút utcán negyedére csökkent a forgalom. A szerző felvétele
Győri Istvánné az elkerülő út mellé költöztetné lángososát, mert a Vasút utcán negyedére csökkent a forgalom.
A szerző felvétele

Csongrád mindkét benzinkútja a várost átszelő főút mentén épült, ezért kíváncsiak voltunk, náluk mit érzékeltek az elmúlt másfél hónapban. A Molnál azt mondták, nem adhatnak információt a forgalom változásáról. A Széchenyi úti töltőállomás üzemeltetője 5–10 százalékosra becsülte a kiesés mértékét. A Vasút utcai autósboltból is eltűntek a vidéki vásárlók – tudtuk meg az üzletben, ahol azt is kijelentették: kell az elkerülő út, a gazdaság helyi szereplőinek pedig az a dolguk, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez.

A városvezetés nem tett le arról, hogy további befektetőket csábítson az új elkerülő vonzáskörzetébe. Ennek példája lett volna a Tesco Áruház, amelynek építését a multicég tavaly félbehagyta. A képviselő-testület legutóbbi ülésén a rendezési terv lehetséges módosításai között szerepelt, hogy a szegedi és a szentesi út közötti szakaszon egy nagyobb, kereskedelmi és szolgáltató gazdasági területet jelöljenek ki.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2011. február 16. 16:56
  „Kis hazánkban a városok vezetésének olyasmi a sok kisvállalkozás, mint tisztes polgári családokban a Trabant meg az
  elqurvult nagylány:
  Szükség van rá, élvezzük, amit hoz a konyhára-
  de nyilvánosság előtt szégyelljük, mint örömlány a liliom bélyeget, és inkább megtagadjuk-és dehogyis költünk rá!”
 • 12. tromi 2011. február 15. 14:35
  „Mi rendszeres lángos fogyasztók vagyunk (hajnalos munka miatt). Azt tudom, hogy a csongrádi lángosok a legjobbak között van az egész országban. Sokan álltak meg miatta, szerették a sofőrök, és most is szeretik. De az elkerülő út számukra is fontosabb! És számunkra is. Sajnálom hogy odáig jutottunk, hogy a földön fekvőt rugdossuk. Én kívánom a lángososoknak, hogy továbbra is megtalálják a boldogulásukat itt, és remélem ehhez minden segítséget megkapnak.
  A fogyasztás mindenütt csökkent. Köszönhető ez annak is, hogy decembertől a közmunkának vége, de még nem kezdődött meg az új, mindenkinek csökken a fizetése, bár annak adóbevallása már lassan egy blokkon is elfér, nemhogy sör alátéten. Csongrád a minimálbérből élők városa. Elkeseredettek vagyunk, mindenkit sért valamilyen megszorítás, a politikusok pedig lubickolnak a vagyonokban...ez a legnagyobb bajunk és nem a lángos vagy az elkerülő út! Ha mindenkinek meglenne a jövőképe, és a létbiztonsága nem bántatnánk egymást!”
 • 11. szkata40 2011. február 14. 13:22
  „Maug!remélem soha nem kerülsz olyan helyzetben hogy el kell döntened maradj-e a városba vagy pakolj össze mindent és menj el mert a családod létfenntartása veszélyben van.
  Balotelli! Ha irigyled a Körös-toroki vállalkozókat akkor lehet velük cserélni és csinálni helyettük.Ha jó a vizállás de rossz az idő vagy remek idő van de magas a vizállás---- forgalom semmi.Van olyan vállalkozó lennt aki a téli megélhetéshez szükséges pénzt szeretné megkeresni az alatt a pár hét alatt.Ki lehet próbálni és utánna lehet irigykedni vagy megszólni a másikat.”
 • 10. hajdan61 2011. február 14. 13:05
  „De idáig meg jól ment!”
 • 9. keletaru 2011. február 13. 14:00
  „Szánalmas itt mindig utólag kapkodnak , persze bent minden megbocsátható . Hisz értünk miattunk cselekednek agyoniskolázottak , csak épp előre látóan gondolkodni nem tudnak :-( Lásd elkerülő, mennyi probléma is került elő át adás előtt után . Szánalmassak ... Szentes alsó lennénk jobban járnánk !!! Úgye a testület költsége egyből megmaradna ( mer úgye nem lenne ennyi ilyen meg olyan p...mester, bizottság ) , lehet még fejlődnénk is mint látni azt 13-km arréb Tiszán-túl . Nem csak a bent ülök illetménye fejlődne vastagon ami már a megyén is szemet szúrt. ( forgószék ki tudja mennyiért stb. értünk ,nekünk ,miattunk ) Nekem olybá tünik óvodában a gyerekeknek nagyobb a felelősség tudata mint az itt bent ülő képviselőknek , külső tagoknak !!!!! Üdv Kuci”
 • 8. Norbi56 2011. február 13. 12:09
  „7. kispipin 2011.02.13. 11:13
  "Az előrelátó gondolkodás MUNKA. Erről - és ezekről - ennyit."
  Az előrelátó gondolkodás (TERVEZÉS) MUNKA ! nem szocialista csökevény ! EGYETÉRTÜNK! de sokaknak meg kellene tanulni ezt !”
 • 7. kispipin 2011. február 13. 11:13
  „Az előrelátó gondolkodás MUNKA. Erről - és ezekről - ennyit.”
 • 6. faQtya 2011. február 12. 21:24
  „Sajnálatos, hogy bizonyos emberek megélhetését nehezíti az elkerülő út.
  Viszont, a "Félegyházi út - Vasút utca" útvonalon élőknek nagy könnyebbség. (Kisebb forgalom miatt csökkenő balesetveszély, nem repedeznek tovább a házak, stb.)
  Viszont sajnos azt kell mondanom, ismét csongrádi mentalitás: "az önkormányzat csak néhány hete módosította úgy a település rendezési tervét, hogy ott is engedéllyel működhessenek"
  Már évekkel ezelőtt el kellett volna ilyen lehetőségeken gondolkozni a városnak (és a vállalkozóknak is megpróbálni tartalékolni), így már az átadáskor viszonylag zökkenőmentesen mehetett volna a váltás... Csongrád, én így "szeretlek"...”
 • 5. nemecsek 2011. február 12. 17:33
  „Nem akarok akadékoskodni, de ha a városvezetés szívén viseli a helyi vállalakozók sorsát, akkor korábban is módosíthatta volna a rendezési tervet. Mondjuk mikor megkezdődött az útépítés.”
 • 4. Balotelli 2011. február 12. 16:35
  „#1-nek
  Na de ott van még a Körös-torok.....”
 • 3. deszkás 2011. február 12. 15:12
  „Erre a sorsra jut Deszk Klárafalva Ferencszállás Kiszombor is.”
 • 2. maug 2011. február 12. 14:38
  „Ha így gondolkodsz, akkor fagyjál meg a hidegben, azért, hogy egy fa tovább élhessen. Az ilyenek mint Te, csak akadályozzák a normális életet! Sajnálom, hogy van akinek az elkerülő út nehézséget okoz, de ez elmondható az élet bármely területéről. Ha az ilyen maradi emberek döntenének fontos dolgokban, akkor minden maradna a régiben.

  DE!

  Régen sem volt minden szép és jó. Akkor is volt akinek nem tetszett valami, volt akinek rosszabbra fordult a sorsa.”
 • 1. szkata40 2011. február 12. 13:20
  „Kellett nekünk elkerülő út!! Senkit nem érdekel ha tönkre mennek a kisvállakozások csak a nagyok megélhessenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntettek az elütött csongrádi kislány háza előtt

Rendőrök és kommandósok biztosították a helyszínt, miután Csongrádon, a Nagymező utcában gárdisták és helyi lakosok gyűltek össze demonstrálni. Tovább olvasom