Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Az '56-os diák és a megbocsátás

Negyedikes gimnazistaként került bele az 1956-os eseményekbe Csongrádon Botos József, aki jelenleg a fővárosban él, de szoros kapcsolatot tart szülővárosával. Az idei ünnepségeken is aktívan vett részt, megnyitotta az emlékkiállítást és fölavatta a bokrosi iskola udvarán lévő 56-os kopjafát.
Botos József: A forradalom úgy születik az ifjúság lelkében, mint a szerelem. Fotó: Bálint Gyula György
Botos József szerint a forradalmat sohasem az ész, hanem a szív emberei robbantják ki. Főként a fiatalok, akik fogékonyak a gyors változásokra. „A forradalom úgy születik az ifjúság lelkében, mint a szerelem. Nincs tekintettel semmire" – állítja Botos József.

– Harminchárom évig hallgatnunk kellett, de most már beszélni kell róla, ahol csak lehet, és tanúságot tenni a forradalom tisztasága mellett. Emlékezzünk és beszéljünk, mert annyi mocskot hordtak rá azok, akik az igazság elrejtésében voltak érdekeltek. A csongrádi 56-os kiállításon Palásti tanár története fogott meg, akit jól ismertem, nekem rajztanárom volt és máig szeretettel emlékezek rá. Példát adott az emberi becsületből – emlékezett Botos József.

Botost 1957 januárjában a gimnáziumból vitték el vallatni az ávósok és a helyi rendőrök. Egy éjszakán át többen ütötték, verték. Ha az édesanyja és egy jó barátja nem vár rá a vallatóhely közelében, egy kapualjban meghúzódva, s nem kap tőlük gyors ápolást, amikor kilökték az épületből a jéghideg utcára, akkor most ő se tudna emlékezni.

Hogy jó keresztényként meg tud-e bocsátani az ellene vétőknek? „A magam nevében igen, másokat ért sérelmek tekintetében nem. Mások helyett nagyon nehéz. Jézus is azt mondta: az én utam, nem a ti utatok... Szerintem előzékeny és udvarias megbocsátó csak az tud lenni, aki igen erős" – mondta Botos József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi szükség

Kistérségi kényszerpályára került Csongrád és a három közeli kistelepülés: a közszolgálati feladatok… Tovább olvasom