Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Az iskolafelújítások éve 2009

Csongrád - A Széchenyi úti mellett a piroskavárosi iskola felújítása is megkezdődhet jövőre Csongrádon. A két fejlesztésre pályázaton nyert közel negyedmilliárdos támogatást a fenntartó kistérségi társulás. Az épületek külső renoválása már a tanévben megkezdődhet, a belső korszerűsítések viszont a nyári szünetre maradnak.
Ha más okból nem is, az utóbbi évtizedek legnagyobb iskolafelújítási programja miatt bizonyára emlékezetes esztendő lesz a 2009-es Csongrádon. Mint arról korábban beszámoltunk, 120 millió forint támogatást nyert az alapfokú oktatási intézményeket működtető csongrádi kistérségi társulás a Széchenyi úti iskola felújítására. A teljes beruházás 133 millióba kerül, a hiányzó összeget önrészként a városnak kell biztosítania. Szintén megfelelő volt a Kossuth- és a piroskavárosi iskola felújítására beadott pályázat, de forráshiány miatt nyáron ezek a fejlesztések nem kaptak támogatást. Utóbbi esetében viszont kedvező döntés született a napokban.

A város második legrégebben, 1927-ben épült iskolája a piroskavárosi. Az egykori zárdaiskolával szomszédos Szent József-templomot néhány éve felújították, így ha jövőre az iskolaépület is elkészülne, a városrész legpatinásabb épületegyüttese régi pompájában tündökölne. Mint megtudtuk, a projekt célja elsősorban a működési költségek csökkentése lenne, ezért kicserélik az iskola nyílászáróit, s az épület külső hőszigetelést kap. Emellett eszközfejlesztés és akadálymentesítés is lesz a tagintézménynél, felújítják a vizesblokkokat, illetve néhány tanteremben az elhasználódott padozatot is kicserélik, valamint az elektromos hálózatot is korszerűsítik.

Játék a suliudvaron. Tavasszal kívül, nyáron pedig belül újítanák föl a piroskavárosi iskolát. Fotó: Tésik Attila
Játék a suliudvaron. Tavasszal kívül, nyáron pedig belül újítanák föl a piroskavárosi iskolát.
Fotó: Tésik Attila

– A támogatási szerződést várhatóan márciusban írjuk alá – mondta lapunknak Bedő Tamás. A korszerűsítésre elnyert összegről még nem tudott nyilatkozni a polgármester, mert arról még nincs konkrét döntés, de mivel az elbírálók magas pontszámot adtak a pályázatnak, feltehető, hogy a Széchenyivel közösen mintegy negyedmilliárd forintos forrás érkezik Csongrádra. Előzetesen egyébként 120 millió forint támogatást igényeltek a piroskavárosi iskola fejlesztésére. Bedő a munkák ütemezéséről elmondta, a Széchenyinél már tavasszal megkezdenék a külső renoválást, és a piroskavárosinál is ez lenne a cél, hogy a nyári szünetben épületen belül dolgozhassanak a szakemberek.

Olvasóink írták

 • 14. benq 2008. december 29. 20:03
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 13. Sziti 2008. december 25. 18:17
  „Kedves Manyi61

  Javaslom olvasd el a vásárhelyi kerékpárúttal kapcsolatos hozzászólásokat és azt fogod mondani igazam van.”
 • 12. KovácsPistike 2008. december 23. 21:25
  „Áldott Karácsonyt kívánok minden fórumozónak!”
 • 11. Sziti 2008. december 23. 21:03
  „Kedves kuci.
  Nélküled ez a fórum üres lenne. Kívánok boldog békés karácsonyi ünnepeket neked és a többi fórumozónak is.”
 • 10. keletaru 2008. december 23. 20:42
  „Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Minden Fórumozónak ! Mint a Mikrobiba volt szokás ( már aki még emlékszik ) ki kapcs ! ( találkozunk ünnep után ) Üdv Kuci”
 • 9. KovácsPistike 2008. december 23. 20:25
  „Manyikának!
  Ön téved, mert nem csak a településen hoznak rossz döntéseket. Sajnálatos, hogy egy polgármester-képviselő a parlamenti padsorban nem ismeri a szavazó gombokat és össze-vissza nyomkodja azokat. Nekem például ezzel nagyon tele van már a hócipőm!”
 • 8. Sziti 2008. december 23. 20:20
  „Kedves Manyi61
  Nem igaz, hogy csak rosszindulatú hozzászólások vannak.
  Van itt azért jobbító szándékú írás is. Gondolom te nem csongrádi vagy. Mindegy honnan írsz de én is néztem a szentesi és a vásárhelyi leveleket is de a csongrádi még szolídnak mondható.”
 • 7. dodó 2008. december 23. 20:16
  „Jobban jár a vevő - és természetesen zsebbe az eladó is - ha felújítva jut hozzá szokás szerint (MO-on szokás!) alulértékelt áron! Mintha már hallottunk volna ilyet...”
 • 6. keletaru 2008. december 23. 20:15
  „" Ja és mi lessz a hamisított szavazócédulákkal amit láthatunk a híradásokban ! Abban is van csongrádi szereplő ha jól tudom ! Üdv Kuci Ez csak egy magán vélemény nem kell vele eggyet érteni ! "”
 • 5. keletaru 2008. december 23. 20:11
  „Tisztelt Manyi61 !

  Éljen itt , s megérti ! Szeretném ha meg cáfolna pozítiv fejlődésekkel ! Amit mi itt lakók nem észlelünk , vagy nem látunk ! Lehet Őn onnan igen , de mi itt nem ! Üdv Kuci”
 • 4. Sziti 2008. december 23. 20:08
  „Azt én sem értem,hogy bezárták, de ugyanúgy működtetik most is olyan feladatokkal amit azelőtt más intézményekben megoldottak. Hol itt a takarékosság?”
 • 3. Manyi61 2008. december 23. 20:07
  „Tisztelt Csongrádi Hozzászólók!
  Rendszeresen figyelemmel kísérem a városukban történő változásokat. Úgy gondolom, hogy Önök csak rosszat tudnak írni! Az Önök tollából még láttam jó indulatú hozzászólást! Vajon miért? Nem tudom elképzelni, hogy egy településen a képviselők és a polgármester csak rossz döntéseket hoz!”
 • 2. Piskóta 2008. december 23. 19:19
  „A röhej az,hogy a város legmodernebb iskoláját bezárták.(Síp) Ilyen határozatot valóban csak egy alulkvalifikált,dilettáns önkormányzat hozhat.De hát ez van, mi választottuk.”
 • 1. keletaru 2008. december 23. 17:00
  „" Bedő Tamás. A korszerűsítésre elnyert összegről még nem tudott nyilatkozni a polgármester, mert arról még nincs konkrét döntés, de mivel az elbírálók magas pontszámot adtak a pályázatnak, feltehető, " A párt katona majd megmodják neki mire költheti ( Dobrevcsak Klára , a Bulgár ) Ebből nem lessz fejlődéscsak náluk !Röhej , hogy ennek van cikk értéke ! RÖHEJ ! Olvassa mindenki hangossan magának , ha meg akkarja érteni ! Ez is csak félre vezuetés , a valós problmától !! Kac kac ! Kuci”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lesz a kéményseprés Csongrádon

Csongrád - A közüzemi szolgáltatások közül csak a kéményseprés díja emelkedik jelentős mértékben 2009-től Csongrádon. Az új távhődíjak december 15-étől léptek életbe. Tovább olvasom