Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

˝Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy koporsóban kell laknom˝

Csanytelek - Csanyteleken fokozódott a helyzet. A belvíz nem akar elfogyni, két újabb ház életveszélyessé vált. Megérkeztek a mobilházak is.
– Tegnap délután megérkezett két darab irodakonténer – tájékoztatta lapunkat Forgó Henrik, Csanytelek polgármestere. a községvezető szavai szerint kérésükre egy összkomfortos konténert ajánlottak fel, de a kialakult belvízhelyzet miatt inkább kettő – ám nem annyira komfortos ideiglenes lakást kért. – Amikor szóba került, még csak egy kellett. Azóta a kettő is kevés.

Megtudtuk a Szent László utcai ingatlannál, Gyöngyi Istvánéknál sikerült a villanyt is a konténerbe bekötni – fűtés és világítás is van az ideiglenes „lakóépületben". A Pusztaszeri utcai ingatlannál viszont még nem ennyire jó a helyzet – a mobilház megérkezett, ellenben áram még nincs. Ellátogattunk Gyöngyiékhez – a férfi a ház előtt fogadott bennünket.


Mobilházak, konténerek érkeztek Csanytelekre. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mivel segíthetnénk Csanyteleken?

Ha levonul a víz, az újjáépítéshez segítségre is szükség lesz. A házakat meg kell tervezni - ehhez szívesen veszik tervezők segítségét -, fel kell építeni - bármilyen, akár jó állapotú bontott anyagokat is felhasználnának.

– Úgy, ahogy be tudtunk rendezkedni. Nem nagy, de sokkal jobb, mintha el kellett volna költöznünk – mutatta a linóleumpadlós, udvarra telepített mobilházát Gyöngyi István. – Kedden volt kint a statikus, bontani kell a házat. A fiam a bútorok egy részét elvitte, az ágyat, a tévét, a tűzhelyet áttelepítettük. Most jó meleg van, szerencsére a villanyt is átkötötték – mondta István, aki elárulta, hogy szerda este 6-kor végeztek az EDF-Démász munkatársai. „Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy 'koporsóban’ kell laknom. Még az ellenségeimnek sem kívánnám, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek" – magyarázta a szombaton életveszélyessé vált ház tulajdonosa. Pista bácsi a mobilházat koporsónak nevezi – ennek ellenére többször hangot adott hálájának. A jövőt emlegetve az idős férfi elmondta, legjobban építőanyagnak örülnének – lehet az bontott is, mindenből tudnak házat építeni.

A Szent László utcától alig 50 méterre két házat is életveszélyessé nyilvánítottak. – Nem akarunk elmenni. Nem hagyjuk itt a dolgainkat – magyarázta a a ház tulajdonosa. A közel egy hektár fólia, üvegház mellett élő férfi szerint az 5000 négyzetméternyi fedett termőterületről a házukra folyik a víz. – Télen, nyáron szivattyúzunk. Ha csak az átlagos – 500 milliméter/évnyi – csapadékkal számolunk, akkor az üvegházak miatt több száz köbméter csapadék zúdul ránk. Nincs, ami ezt is elvezesse – magyarázták a „tóval" körbevett háznál. „Kanállal merjük a vizet – nyugodtan írja le. Ilyen ez a küzdelem" – mondta búcsúzóul. A Járandó utca felől is járhatatlan ingatlan tulajdonosa azt kérdezte: – Hogy jön ide be a mentő? Helikopter fognak értünk küldeni?

Mobilházak, konténerek érkeztek Csanytelekre. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Pusztaszeri utca 44-ben rosszabb a helyzet. A szombaton megrogyott házhoz is megérkezett a mobilház, ám a villany kikötése miatt bajban vannak. Juhász Máriáék a szomszéd és az önkormányzat segítségével éppen otthonossá próbálták tenni a konténert. – Mobilfalakat rakunk be, hogy a tisztálkodás, öltözés ne okozzon gondot – magyarázták. Juhászék mindössze három ágyat pakoltak át, várják, hogy áram legyen a telken. – Nem tudjuk mi lesz. Most házakat nézünk, talán 5 millióért találunk egy jó állapotban lévőt – mesélte a Szegeden dolgozó asszony.

– Inkább a konténer, mint az átmeneti szálló. Utóbbi Csongrádon van, nem szívesen hagyják itt értékeiket a csanytelekiek – mondta a polgármester, aki örülne, ha találna egy olyan céget, aki közelebbről is tudna szükség esetén ilyen lakóegységet biztosítani. A mostaniakat a Fejér megyei Martonvásárról hozták. Megtudtuk: az elmúlt napokban újabb házak váltak életveszélyessé, több ingatlant alá kellett dúcolni. Egy Járandó úti ingatlanból az omlásveszély ellenére sem akarnak kiköltözni – féltik a műhelyben lévő gépeiket.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. DMagóg 2011. január 19. 10:40
  „Az alábbi pofátlan körlevelet olvasva, megkérdeztem, hogy belvízkárra milyen biztosítás köthető?
  Ja, arra semmilyen!
  Cumi!

  ,,Komoly problémákat okozhat az idei változékony időjárás!
  A folyamatos hőmérsékletingadozás, az olvadás majd a gyorsan jött és kemény fagyok nagy igénybevételnek teszik ki környezetünket, így otthonunkban és ingóságainkban is könnyen kárt tehetnek.

  Magyarországon a lakóingatlanok több mint 30% egyáltalán nem rendelkezik biztosítással. A régen kötött lakásbiztosításoknál pedig sokszor probléma, hogy mára már nem a megfelelő értéket biztosítjuk velük, hiszen azóta jelentősen megnőhetett, megváltozhatott ingatlanunk értéke és megszaporodhattak a biztosítandó ingóságok is."”
 • 48. lotusz 2011. január 17. 20:49
  „Én sajnálom eszt a bácsit , én lehet ideg összeroppanást kapnék :((((

  Hol van a segítség, mér a külföldieknek segít ez a magyar kormány !!!”
 • 47. szilléri 2011. január 17. 11:26
  „5000 nm x 0,5 m = 2500 köbméter vízmennyiség !

  Talán kéne beszélgetni a fóliás szomszéddal.
  A vonatkozó építési előírások szerint minden tulajdonos, használó köteles a felszíni csapadékvíz elvezetéséről gondoskodni a saját portáján.”
 • 46. jozko 2011. január 16. 16:08
  „41.
  Tisztelt dc :

  Ne fogd vissza magadat-még egy lépés, és olyan közönséges leszel, mint Hidegen/43./, aki viszont engem hagy hidegen.
  Mint ahogyan-engedelmeddel- Te is!
  Részemről nincs harag.
  Ha most azt mondod, pofátlanság megbocsátást mutatni afelé, akit én sértettem meg: egyszerűen nem vitatkozom.
  Ha viszont eszedbe jutott, egy filozófus veszett el Benned!

  A zokogókórushoz nem csatlakozom.
  A kötelességemet mindig tudtam és nem is mulasztottam el teljesíteni.
  Mert ideje van a szájtépésnek és megint csak ideje van a munkának.
  Gondolom, ez már nem érdekel!

  Hát akkor elmész Te ... Csanytelekre.
  Minden jót kivánok.”
 • 45. Takavaka 2011. január 15. 21:49
  „"Pista bácsi a mobilházat koporsónak nevezi - ennek ellenére többször hangot adott hálájának."

  "A közel egy hektár fólia, üvegház mellett élő férfi szerint az 5000 négyzetméternyi fedett termőterületről a házukra folyik a víz. - Télen, nyáron szivattyúzunk. Ha csak az átlagos - 500 milliméter/évnyi - csapadékkal számolunk, akkor az üvegházak miatt több száz köbméter csapadék zúdul ránk. Nincs, ami ezt is elvezesse - magyarázták a ,,tóval" körbevett háznál. ,,Kanállal merjük a vizet - nyugodtan írja le. Ilyen ez a küzdelem" - mondta búcsúzóul."
  Csak el kellene olvasni figyemesen a cikket és megérteni az abban leírtakat. Azután keellene háborogni!
  A fólián, meg az üvegen nem folyik át a víz. Ekkora terület vízelvezetése, ha nincs megoldva, a tetemes mennyiségű víz, megkeresi az utat magaának.
  Hazánk egykori vidékfejlesztési minisztere, amikor a földeken állt a belvíz, az nyilatkozta: "Ahol sok a víz ott halastavat kell csinálni!" Ha egy vidékfejlesztési miniszter ilyen nyilatkozatot megengedhet magának, akkor mit csodálkozzak egyes kommenteken?”
 • 44. szilléri 2011. január 15. 20:56
  „Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy koporsóban kell laknom˝
  Galéria Hozzászólok! 43 hozzászólás
  Segesvári Csaba
  2011.01.13. 05:45

  Használtan 700 000 Ft-tól kezdődik. Új ára 1,1 -16 millió forint. ( eddig csak iroda céljából telepítettünk, de nagyjából e körül lehet az ára )

  Koporsónak azért nem olcsó megoldás ! Gondolom közpénzből finanszírozva !
  Kedves Csaba azért valamivel több információra lenne szükség, szociális helyzet, család, gyerekek, vagyon stb. !!!!!!”
 • 43. Hidegen 2011. január 14. 23:27
  „36. jozko 2011.01.14. 08:17

  "Én-amíg elértem a 60 évet-kaptam a sorstól hideget is, meleget is!
  Segélyt soha nem is kértem, nem is kaptam!
  Nagyobb bajból is kénytelen voltam már kimászni, mint amiről a cikk ír:
  Saját erőből!"

  Jozko, amit írtál nem tartozik a témához egyrészt.
  Másrészt hogy én se maradjak le a Te stílusodtól
  (igaz kicsit profán leszek), de ki nem sz@rja le?

  Nem tudom ez Neked tetszik-e?”
 • 42. tol 2011. január 14. 20:45
  „bizony-bizony, a kommentek azért vannak, hogy mindenki leírja a véleményét - az éppen esedékes cikkről és annak tartalmáról. Ha egyeseknek nem tetszik a másik véleménye, akkor több mindent tehet. Vitatkozhat kulturáltan avagy sem és pityereghet, mint egy kislány. Vagy oda megy, ahol mindenki révülten lesi szavait vita nélkül és minden jobb mondás után elismerően csettint az ujjával.”
 • 41. dc 2011. január 14. 20:30
  „Tisztelt H3N3 és jozko !

  El mész te ahová gondolom. Miért vagytok ekkora taplók? Csak a rossz indulat és a köcsögség szól belőletek.
  Ha értelmeset nem tudtok hozzá szólni csak embertelenül ,akkor kár is bosszantani a másikat. Az ilyen megnyilvánulással csak az indulatokat gerjesztitek.Én is (nem munkanélküli) hanem állás nélküli vagyok most ,de adakoztam és mentem a Szegedi barátaimmal segíteni önzetlenül. Még annyit ,hogy ennek az embernek
  nincs eladva a lelke és a családja, bankoknak egy fikás nyugati autóért és a házán sem volt jelzálog kölcsön.
  Ma a családok 70% hitellel terhelt háza vagy az autója.
  Üdv: egy Csanyteleki lakos.”
 • 40. H3N3 2011. január 14. 19:34
  „ki mondta hogy költözzön oda? én meg azt sajnálom, nem keresek havi másfélmilliót.... oszt?”
 • 39. tromi 2011. január 14. 11:41
  „kedves mindenki! Hol van az leírva, hogy nekem az önkormányzatnak adnia kell?
  miért gondolja mindenki, hogy neki jár? 20 éve volt rendszerváltás, de ezt még a mai napig nem tudtuk kinőni...”
 • 38. jozko 2011. január 14. 11:24
  „140.

  Bocsáss meg, de én csak egy mércével tudok hitelesen mérni.
  A saccolás, becslés-az más.

  A cikkben szereplő károsult emberek többsége már nem fiatal.
  Megéltek ők is jobbat is, rosszabbat is.

  És ne vedd zokon:
  Az az idős ember, aki élete alkonyára nem tudott - a folyamataosan teljesítendő kötelezettségei mellett-
  egy biztonságos, túlzások nélküli fedelet teremteni a feje fölé-
  valami nagyon komoly életvezetési hibát vétett!”
 • 37. 140 2011. január 14. 08:38
  „jozko,
  Igen, mi küzdőbbek vagyunk(voltunk), viszont azt se felejtsd el, hogy életünk viszonylag nagy részében más volt az ár-jövedelem arány.
  Ma az átlagos jövedelmekből csak vegetálni lehet. Haladni nem.
  Ha most érne ilyen baj, lehet, hogy Te sem tudnád megoldani saját erőből.”
 • 36. jozko 2011. január 14. 08:17
  „Valamit azért nem értek!

  Annyi itt a jóindulatú, /a magáéból?/ adakozó szándékú ember:
  Hogyan lehetnek itt segítség nélül maradt károsultak?
  Hiszen minden ujjukra jut egy /vagy több!/ jótét lélek!

  Én-amíg elértem a 60 évet-kaptam a sorstól hideget is, meleget is!
  Segélyt soha nem is kértem, nem is kaptam!
  Nagyobb bajból is kénytelen voltam már kimászni, mint amiről a cikk ír:
  Saját erőből!

  Adósa nem maradtam sem az államnak, sem magánembereknek!
  Lehet, hogy mások szerint egy-két élethelyzetből-látszólag- jobban kijöttem, mint egyesek:
  Érdekes, kevesen voltak kíváncsiak a mikéntjére....mert elég sok erőfeszítést igényelt!

  Nagy szerencse nélkül tisztességes munkából meggazdagodni nem lehet.
  Ez az állapot keveseknek vonzó-viszont remek módszer a méltóság megőrzésére!
  Akik pedig ismernek, nem tartanak lelketlennek...
  A téméhoz fűzött kommentjeimhez tartom magamat.”
 • 35. sajtkukac 2011. január 14. 06:39
  „Milyen mszp, miket ásatott be, milyen koporsó, milyen domb, milyen kavalkád van itt már megint?
  Én az mszp 8 éve alatt nem olvastam-hallottam olyan rendelkezésüket, hogy a földet művelőknek be KELL szántania, vetnie a földeken lévő csatornákat, mégis megtették, nemcsak Csanyteleken, szinte mindenhol, most meg, amikor a Jóisten télen telet, nyáron nyarat, ősszel őszt és tavasszal tavaszt "csinál" itt nekünk és esőt-havat küld le ránk, csak csodálkozunk, meg siránkozunk? Milyen a magyar? Háhá, majd ott azt én beszántom, bevetem, mert akkor 4 sorral több kukoricám lesz, mint a szomszéd Pistának, a szomszéd Pista már 5 sorral többet szánt-vet, és így tovább, és így tovább, mígnem egyszercsak elfogy a csatornarendszer és igen, a víznek van olyan tulajdonsága, hogy oda megy, ahova bír. A lefotózott embereket természetesen én is nagyon sajnálom, de gondoljon abba - tudom ez nem vígasz - hogy nem minden kis faluban lévő önkormányzatnál jutna bárkinek is eszébe az, hogy ilyen gyors megoldást találjon a bajban lévő lakosai számára, sőt, van ahol még kárörvendően állnának hozzá! Hát dombunk meg itt az Alföldön igen kevés adatott, emiatt is elég ócska a síturizmusból befolyt pénzünk :D Remélem nem tűntem senki számára antiszociálisnak, vagy bántónak, nem ez volt a célom, ´csak" a véleményemet írtam le. :P”
 • 34. bigroy 2011. január 14. 05:54
  „6.Mignon
  Azt írod hogy nyafogás helyett dombra kellett volna építeni az ott élőknek...az egyik kidőlt falu ház épp egy kisebb emelkedőn áll azaz nem mélyedésben!!
  Az itt élők többsége nincs olyan anyagi helyzetben,hogy egyik pillanatról a másikra elköltözzenek és vegyenek vagy építsenek máshol!!
  Ha az emberek nem tudnak segíteni a másiknak akkor legalább ne lennének cinikusak!!!!
  Azok akik ilyenek nem tudom mit szólnának ha ők kerülnének bajba és róluk is így beszélnének!!
  Sajnos ez az ország az utóbbi évtizedekben elég cinikussá vált....
  Kissé furcsa,hogy amikor a saját honfitársaink segítségre szorulnak akkor az emberek egy része ilyen....de bezzeg amikor a nagy adakozásra van felszólítás pl.Haiti vagy más külföldi bajba jutott akkor hú de sokan adakoznak!!!!
  Elgondolkodtató,hogy miért nem az itthoniakat segítjük a bajban és miért az idegeneket!!!”
 • 33. Hidegen 2011. január 14. 04:37
  „Elképesztően sok az érzéketlen ember ma MO-n sajnos. Szerintem aki érzéketlen tuskó a mások baja iránt, az inkább ne írjon kommentet ide (és az ehhez hasonló cikkekhez). Részükről ez volna az egyetlen és legnagyobb segítség. Rosszindulatú, okoskodó bunkók!”
 • 32. tol 2011. január 13. 21:34
  „az agressziv kismalacnak megérkezett a segítség...”
 • 31. nagyi17 2011. január 13. 21:16
  „Olvasom az okos kommenteket. Hát tudjátok senkinek nem kívánom ezt a helyzetet amiben ezek az emberek vannak. Mi is kuporgatuk a kis pénzünket , összejött egy régi kis házra való, boldogan beköltöztünk, eltelt 2 év és jött a belvíz , a szobában csicsogott a padlón a víz. az udvaron már a gumicsizma is bemerült. Annyi segítséget kaptunk, hogy azt mondták az önkormányzatnál, hogy költözzünk ki mert ránk fog dölni, életveszélyessé nyilvánították. Mi nem adtuk fel a mai napig nem tudom, hogy honnan volt erőnk és energiánk, hogy felújítsuk a házat, de volt. A mai napig hálásak vagyunk azoknak a barátoknak akik heteken keresztül ott voltak és segítettek. A biztosító nekünk sem fizetett.
  Eltelt 10 év most pedig a jég tette tönkre a tetőt 100%-os kár, teljes tetőcsere. Most 60%-át megtérítette a biztosító a kárnak, de a legtöbb segítséget ismét a barátoktól kaptuk, az önkormányzat ismét kitett magáert "Menjenek a biztosítóhoz ha van az majd fizet" Se munkában se anyagilag nem kaptunk segítséget.”
 • 30. jozko 2011. január 13. 17:40
  „17, 20. kiokushyn:

  mazsolaszőlő, dodó, Mignoon, varadipal igazat beszélnek, ami a a látványos siránkozást illeti!

  Gondolom, a legtöbben tudják, hogy az a vidék, konkrétan Csany már az árpádházi királyok óta halászó-vadászó terület volt-és ez a török hódoltság alatt sem változott.
  A Tisza szabályozása után a mai belertület "magassága" jelentett biztos építési lehetőséget 30-50 porta számára!

  A település lélekszáma jelentősen megnőtt-a belvízvédelmi infrastruktúrát viszont jelentősen tgönkretették!
  Nézzetek a műholdtérképre!
  A féányes területek megannyi fóliasátor-nem a belvizes tocsogókban állnak-lehet , hogy pont az ilyen kertekből töltötték fel, ahol pont a kerítés határolja a belvízzel elöntött mélyebb területet??

  A sátrak-feltehetően egy vagy nagyrészük dohánypalánta nevelő, az első cikk fénykpe dohánytermesztésre utal-
  vizet ősszegyüjtve a fóliákon, a mélyfekvésű területekre "irányítják"...
  A termőföldek nagyobbik része sem a vizenyős területen áll.
  A gazdák inkább meghúzódtak valahol, a termőföld mindig nagyobb becsben volt.

  Ez a legalább száz éves /vagymég idősebb/ korú és technológiájú épület megért már pár vizes tavaszt, és közben senkinek nem jutott eszébe a korszerűsítés?
  Nem voltunk mindig a gödör alján-lett volna lehetőség a feltöltésre, átépítésre...

  A koprsó " helyett kacsalábon forgó vár tényleg jobban illene a környezetbe...
  Villany már van, az ablakból látható parabolaantenna jelét be lehet kötni a konténerbe, -
  és igaz, hogy az asztalon lévő Ice Tea -régi falusi ital-nem a lejobb búfelejtő, de majd lesz valahogy, amíg a jótét lelke összedobják az új ház árát.

  Most ez a trendi.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatértek a kórházból a csongrádi hármas ikrek

Néhány napja költöztek be saját otthonukba a csongrádi hármas ikrek. Tovább olvasom