Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Balogh János bokros teendői

Bokros - Egy gazdálkodót választott elnöknek a bokrosi önállósodási bizottság – Balogh János még akkor költözött Bokros határába, amikor Csongrádtól független volt a falu. A kertész azt mondja: most azon dolgozik, hogy a helybeliek is tisztán lássanak, de ha elbukik az ügy, örökre leveszi saját napirendjéről a kérdést.
Ha 2010-ben önálló településsé válik Bokros, az utókor helytörténészei számára bizonyára nevezetes dátum lesz 2007. december 17-e. Tudniillik ezen a napon telt be a pohár Balogh Jánosnál, akit nemrégiben a csongrádi településrész önállósodási kezdeményezését koordináló bizottság élére választott meg a kilencfős tagság. Mint érdeklődő lokálpatrióta indult be a faluba azon a téli napon, és csupán arra volt kíváncsi, hogy hol tart az orvosi rendelő felújítása, az átadást ugyanis januárra ígérte a beruházó csongrádi önkormányzat. – Körbenéztem, de sehol sámli – mondta sajátos szófordulattal, s hozzátette: akkor érezte, ez így nem mehet tovább.

Harcsabajuszos fizimiskája és szúrós tekintete önmagában is tiszteletet parancsoló, mégsem ezért választották a bokrosi grémium élére a nyolc általánost végzett gazdálkodót. Sokkal inkább azért, mert immár évtizedek óta ő volt a szószólója a mára alig több mint ezer lelket számláló falu függetlenedésének. A mostani nekifutás előtt kétszer, 1990-ben és 1994-ben vetette föl, hogy önmagában nagyobb fejlődésre lenne képes Bokros, mint a megye névadó városával karöltve. Pedig felmenői nem is idevalósiak voltak. Balogh János 1951-ben Erdősmárokon látta meg a napvilágot. Növényvédőnek, sofőrnek, sőt még rendőrnek is tanult. 1972-ben nősült ide, és 1975-ben tanyát vásárolt az akkor még önálló Bokros határában. A termelőszövetkezetben tehenészként, kőművesként, szőlészként és gépjárművezetőként is dolgozott. Amikor 1976-ban a közeli vízlépcsőépítés miatt Bokrost Csongrádhoz csatolták, maguk sem gondolták, hogy egyszer az elválásért kell majd dolgozniuk. Nem sokkal később kiderült, hogy a gigantikus tiszai beruházásból nem lesz semmi.

Balogh János társadalmi munkában vállalna képviselőséget, ha 2010-től függetlenné válna Bokros. A szerző felvétele
Balogh János társadalmi munkában vállalna képviselőséget, ha 2010-től függetlenné válna Bokros. A szerző felvétele

A nyolcvanas évek közepén Balogh János megalapította családi gazdaságát, ami mára négyhektáros ültetvénnyé nőtte ki magát. Exportra termel paprikát és kínai kelt, kilenc éve ugyanannak a felvásárlónak adja el terményeit. Mivel versenyhelyzetben éli mindennapjait – ahol nagyon fontos a minőség és a pontosság –, hasonló hozzáállást várna el az önkormányzatoktól is. – Ha valamiért nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, és ezért megszorítunk, mindenkinek éreznie kell, hogy közösen toljuk a szekeret. Így működik ez nálunk, a családban is, ha beüt a ménkő – mondja az 57 éves kertész.

Nem lenne polgármester

Balogh János a közösség erejében hisz, a pártokban viszont nem. Ha sikerül véghez vinni tervüket, képviselőként – társadalmi munkában – vállalna ugyan feladatot, de a polgármesteri széket a fiataloknak hagyná. Ha viszont a többség végül elveti az önállósodást, vagy a többi felső fórumon bukik el a leválás, Balogh János egy életre leveszi napirendjéről a kérdést, és megmarad szókimondó csongrád-bokrosinak.

Olvasóink írták

  • 2. Anonym 2008. június 21. 09:39
    „Tisztelem BAlogh ur törekvéseit.Ahogy elnézem az utóbbi időben hajrázó csatornázást,az utszél rendbe rakását Csongrád épp az Ő vitorlájából igyekszik kifogni a szelet.Sajnos sok embert megtévesztenek ezek a dolgok,meg nem is akarnak a saját fejükkel gondolkodni.HAjrá BAlogh Ur,és sok kitartást kivánok!”
  • 1. Balogh Gábor 2008. június 20. 05:56
    „Nagyon jó ! Nem lehetne az ország élére is egy ilyen igaz embert találni ???!!!
    bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád lesz a mozivásznon

Csongrád - Művészetek hete elnevezéssel Csongrád idei legnagyobb kulturális rendezvénysorozata veszi kezdetét vasárnap. Lesz kovácstalálkozó, iparművészeti vásár, filmvetítés. Tovább olvasom