Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Belerokkant a perbe a honvédség ellenfele

Csongrád - Három éve perli a honvédséget egy csongrádi vállalkozás. Szeretné megkapni munkadíját: 270 tonna fémhulladékot és 220 köbméter fát, amiért cserébe kitakarított két laktanyát. A bt. vezetője belerokkant az eljárásba. Ez magánügy – de az már nem, hogy a bíróságon sem derült fény arra, ki vihetett ki ennyi holmit az őrzött kapun 2006 tavaszán.
„Gyula, eltart ez még két-három évig" – ezt mondta a megyei bíróságon szeptember 16-án egy tanú mosolyogva Seres Gyulának, a Ser-Vas-Bau Bt. beltagjának, amíg a bíróra vártunk. Seres ettől nem lett vidámabb. A tanú egy tábornok, akinek nevét – mivel kérte adatainak titkos kezelését – nem szabad leírni. Bár az utóbb, szeptember 30-án kihirdetett ítéletben a bt.-nek adott igazat Szűcs Károly megyei bíró, a határozat nem jogerős. Merthogy – mint kérdésünkre a HM sajtóosztálya közölte –: „a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj alperes a Csongrád Megyei Bíróság ítélete ellen fellebbezést nyújt be a Szegedi Ítélőtáblához". Vagyis igaza lesz a tábornok úrnak.

– Három év alatt, amióta ez a per tart, 54 százalékban rokkant lettem, és több üzlettől elestem, a házunk is majdnem elúszott – magyarázza a csongrádi Seres Gyula. – Annyiban én is hibás voltam, hogy amikor megállapodtunk, már előre örültem, és nem ügyeltem eléggé. A hulladék tényleg nagy üzlet, de persze ezzel nem mondok újat.

Seres Gyula a honvédséggel csatázik. A háborút még nem nyerte meg. Fotó: Tésik Attila
Seres Gyula a honvédséggel csatázik. A háborút még nem nyerte meg.
Fotó: Tésik Attila

Seres bt.-je 2006 februárjában állapodott meg a szentesi II. Rákóczi Ferenc dandárral arról, hogy kitakarítja a Damjanich János és az Esze Tamás laktanyát, az értéktelen szemetet elviszi a hulladéktelepre. A honvédség természetbeni fizetést ígért, a nagy mennyiségű értékes, de már „nullára írt" anyag – 76 köbméter fenyőrönkfa, 144 köbméter fűrészáru, 270 tonna vegyes fémhulladék – a kitakarítandó holmik mellett volt. Seres az április 11-étől május 9-éig tartó munkákról naplót vezetett, ennek minden oldalát aláírta a logisztikai főnök helyettese. A bt. mégsem jutott hozzá a fizetségül félretett anyagokhoz. Először megpróbált tárgyalni a honvédség különböző szintű vezetőivel, aztán pert indított. Első fokon elbukta, majd a Szegedi Ítélőtábla úgy döntött, újra kell kezdeni az eljárást. A Csongrád Megyei Bíróság újrakezdte, és úgy döntött, hogy a felperest megilleti a kártérítés: több mint 17 millió forint, valamint a 2006. július elseje óta esedékes késedelmi kamatok.

Ezt október 1-jei számunkban megírtuk, de a történetben legalább ilyen érdekes az is, hogy a honvédség végig azt állította: a kérdéses anyagokat a bt. vitte el. Ezt igazolni is kellett volna, ám, mint a bíró megállapította, „ezen alperesi bizonyítás sem az alapeljárásban, sem a megismételt eljárásban nem sikerült". A tárgyaláson elhangzott, azért, mert a legtöbb dokumentumot a dandár megszűntével megsemmisítették. Bár hulladéknak minősített fáról és fémről van szó, a laikus számára különös volt hallani, hogy három év távolából már nem állapítható meg a honvédségnél, ki, milyen jogon, hogyan és mikor vitt ki ennyi anyagot az őrzött laktanyakapun.

Olvasóink írták

 • 9. mgab84 2010. március 06. 11:56
  „Na igen. Ez a Magyar Honvédség.A szentesi alakulatról csak rossz tapasztalatokat hallottam,főleg a parancsnoki állományról.”
 • 8. KovácsPistike 2009. október 23. 12:31
  „A Gyurcsány-kormány és Gyurcsány Bajnai-kormányának színvonalára, vagy annál alacsonyabbra süllyedni már nem lehet.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  A vallás és az erkölcs a jogrend és társadalmi közérzet alapja. E kettő nélkül maradt a dudva.”
 • 7. Pengemester 2009. október 19. 08:53
  „A honvédségnél mindig nagyokat lehetett zabrálni,amikor egy alakulat megszűnt,ráadásul erre igen sűrűn volt példa az utóbbi 20 évben. Egyébként én azt tartom mókásnak,hogy "A Tanú" ennyire titkolódzik. Oké,joga van hozzá. Egyébként Funny sejti kiről lehet szó.”
 • 6. Funny 2009. október 16. 21:21
  „Ez szörnyi! :)”
 • 5. KovácsPistike 2009. október 16. 18:44
  „Elég egy barom és az egészséges emberekből rokkantak lesznek.”
 • 4. flexsnake 2009. október 15. 14:33
  „oh :)”
 • 3. sörpocak 2009. október 15. 13:40
  „Kérdem én. Mióta kell megszüntetni, megsemmisíteni hivatalos anyagokat. mert a dandár átalakult? Ez akkora baromság. pláne egy állami katonaságnál erre hivatkozni. Akkor a dolgozók hogyan bizonyíthatják, hogy előzőleg is ott dolgozak?A másik, hogy a bíró is úgy ítél, ahogyan a meggyőződése akarja.Nem a törvények szerint."Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj alperes a Csongrád Megyei Bíróság ítélete ellen fellebbezést nyújt be a Szegedi Ítélőtáblához". Vagyis igaza lesz a tábornok úrnak."
  Már előre tudják? Lekenyerezik, vagy valamilyen úton tesznek róla? Aki volt katona, tudjamilyen eszközökre is képesek. Azt hiszik, dívik még az ingyenmunka. Olyan mint az állam!”
 • 2. gedeon 2009. október 15. 13:18
  „Az igazságszolgáltatás malmai nagyon lassan őrölnek!”
 • 1. Power 2009. október 15. 11:54
  „Úgy hallottam, hogy a 37. Rákóczi Ferenc szentesi laktanya az üres honvédségi lakások után sem fizet fűtési díjat Szentesen és a saját dolgozóikat rövidítik meg. Idáig süllyedt a katonaság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leköpték a kutyatartók a sintért

Beadta felmondását a csongrádi gyepmester, mert nem bírta tovább a sorozatos megaláztatást: beszóltak neki, és az egyik játszótéren leköpték. Tovább olvasom