Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Billegnek a térkövek a főtéren

Csongrád - Mozognak a csongrádi városháza előtti tér díszburkolatának kövei – másfél hónappal az avatás után. A kivitelező megírta: garanciális javítás márpedig nem lesz. A történet nem egyedi.
Megújult a csongrádi főtér, díszburkolat vezeti a szemet a templom előtt álló szobortól át a városháza elé, ahol a burkolat szintjéből tör föl a szökőkút. Más városokban is látni ilyet, közel lehet menni hozzá, otthonossá teszi a teret. A csongrádiak mégsem tudnak örülni az újnak, mert a szeptember 11-i téravató óta szemlátomást romlik a díszburkolat állapota. A kövek elmozdulnak a járókelő lába alatt. Az egymilliárdos, európai uniós beruházásról a képviselő-testület legutóbbi ülésén is szó esett. Murányi László képviselő arról beszélt, hogy a szeme láttára ültették sóderbe a virágokat, és amikor szóvá tette, nem értették, mi a baja. Kőrösi Tibor polgármester pedig azt mondta, ha az ő szakképző iskolájuk diákjainak ez a térkőburkolás lett volna a vizsgamunkája, megbuktak volna. Levélben kért tájékoztatást a kivitelező konzorciumtól, amelyet a Sade Magyarország Mélyépítő Kft. és a Colas Út Zrt. alkotott. – Felemás, a felelősséget elhárító választ kaptam tőlük, amiből az derült ki, hogy a garanciális javításból nem lesz semmi, közben a helyzet napról napra romlik, a fugákból kijön a marosi homok – mondta lapunknak a polgármester. A város kivizsgáltatja a zajló beruházások pluszmunkaigényét, és azt is, hogy ezekért ki felel.

A városháza előtti díszburkolat nem bírja el az autók súlyát. Az építők nem javítják ki garanciában. Fotó: Bíró Dániel
A városháza előtti díszburkolat nem bírja el az autók súlyát. Az építők nem javítják ki garanciában.
Fotó: Bíró Dániel

A korábbi projektmenedzser a választások óta nem dolgozik az önkormányzatnál, a kapott telefonszámon sikerült elérni az építés műszaki vezetőjét. Ő az egyedüli, aki nyilatkozhatna a kivitelezők nevében – de mint mondja, erre nem hatalmazták föl. Nem hivatalosan mégis kiderül, miért nem vállalják a garanciális javítást. Levelük mellé csatolták a beruházás műszaki leírását, amelyből szerintük egyértelműen kiderül, hogy ők a megrendelt burkolatot készítették el. Arról nem tehetnek, hogy ez a fajta klinkerkő, és így – vagyis nem kötésben rakva – nem bírja el az autóforgalmat. A kocsik súlyát még viselné, de a forduló kerék nyomását nem. Újra lehet rakni huszonhatszor, mindig ki fog mozogni. A díszburkolattal kirakott parkolókban kötésben rakott, más formájú köveket szokás használni. Azt nem mondta senki – tudtuk meg a kivitelezőtől –, hogy ez itt parkoló lesz. Márpedig a városháza előtt korábban is megálltak, most is megállnak az autók.

Ménes – állatorvosi lovakból

Az uniós csatlakozás óta majdnem minden nagyobb településen zajlott olyan beruházás, amelyre keserű szájízzel gondolnak a helybeliek valami miatt. A megkérdezettek sokféle okot sorolnak, amelyek között az umbulda gyanúja és a gazdasági válság is szerepel. Legtöbben az uniós pályázatok elbírálásának rendjére és a közbeszerzésekre hivatkoznak: ezek miatt gyakran ősszel, télen kell elkezdeni az építkezést, amikor nem lenne szabad. Másrészt az önkormányzatoknak jó pályázatíróik vannak, de ami a műszaki szakértőket, a beruházások ellenőreit – akik átveszik a kész munkát – és előkészítőit illeti, már nem ilyen jó a helyzet. Csongrád polgármestere a minap levelet kapott az új utak kivitelezőjétől, amely nem vállalja a felelősséget azért, hogy az új utak idő előtt fognak tönkremenni. 3,5 tonnás teherbírásra készültek, márpedig a csongrádi szemétszállító autók üres állapotban nyomnak ennyit.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. jozko 2010. november 14. 15:32
  „Lehet, hogy nem is rossz ötlet kirúgni a "közszolgák" 30%-át?
  Vagy inkább a felét!
  Az mondjuk, nem mindegy, melyik felét!

  Borítékolom : aki így dolgozik, marad !
  Legfeljebb magasabb csapásszámra kapcsol...”
 • 22. deszkás 2010. november 14. 08:34
  „Wazze SADE ki vagy te hogy nem vállalsz garanciát? A teLepjáró azért jól fut ugye?”
 • 21. csongroud 2010. november 10. 19:46
  „A két támfal közötti területet a Tisztelt képviselő asszonyok és urak ha nem parkolónak használnák, hanem járdának az sem mozgósodna tovább, ugyanis az bizony nem erre lett tervezve!”
 • 20. csucsu2 2010. november 09. 12:26
  „faQtya
  Ez nagyon tetszik: "Úgy látszik az előző városvezetés mindent "követ megmozgat"".
  Ehhez már csak egy régi mondás passzol:
  "A politikus mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér, azt is megtartja." Lehet, hogy itt is ez volt, a maradék ígéretből, meg csak mozgó kövekre futotta. Amúgy is a templom előtt van zarándokhelyet kell csinálni.”
 • 19. faQtya 2010. november 09. 11:59
  „Itt valahogy semmi sem megy..
  Ismerve a városban történteket (ill. meg nem történteket) pl. elkerülőút, tesco, Piroska isk. mozgó kövek stb...
  nem Csongrád ez kérem, hanem Szívásvárad.
  Úgy látszik az előző városvezetés mindent "követ megmozgat"”
 • 18. izek 2010. november 09. 11:34
  „nem értem. Ha a cégnél, ahol dolgozom, ennyire nem figyelek a saját dolgomra, akkor kivágnak. Ezekkel mi van? Tisztára mint valami elcseszett kommunizmus. Attól, hogy kapun belül van, és nem munkanélküli, még nem biztos, hogy alkalmas a feladatára. Hogy írták ki a pályázatot, ha ilyen hibák lehetnek?
  Amikor rendszerszervezést tanultam, mindig első volt az igényfelmérés. Hahó, Csongrád, itt a XXI. század... Tudom, hogy sokszor csak papíron, meg egyéb kommunikációban érhető utol az új idő, de azért szép lassan a mezőváros jellegbe egy kis modernség jó lenne. Nem csak pénz kérdése az, hogy ki mennyire tud gondolkodni.
  Alázat és tudni akarás, csókolom.”
 • 17. csucsu2 2010. november 09. 10:24
  „Én csinálom a forgalomlassító táblákat oda, stipi-stopi.
  Az minden úthibára jó.”
 • 16. én12 2010. november 09. 08:09
  „Esetleg az is lehet, hogy diavetítés.:D”
 • 15. én12 2010. november 09. 08:08
  „Balotelli! Nem hinném, hogy nézőkre is lehetett pályázni:). De állítólag 3D-s lett volna a mozi, így talán vonzotta volna a látogatókat. Ezek után azért lehet, hogy csak matiné lesz. Ha egyáltalán bármi is lesz, mert a hangtechnika sem lett felújítva.”
 • 14. lapszemle 2010. november 09. 05:06
  „Az Önkormányzati választásokra kész kellett lenni!”
 • 13. hank 2010. november 08. 23:36
  „"Azt nem mondta senki - tudtuk meg a kivitelezőtől -, hogy ez itt parkoló lesz. Márpedig a városháza előtt korábban is megálltak, most is megállnak az autók." ---> Lehet így van, de nagyon furcsa. Milyen engedélyezési eljárások, vizsgálatok, tervek vannak egy tervezésnél. Most komolyan: ha elfelejtették közölni, hogy ott autók lesznek (és fognak áthaladni a templom és a Városháza között), akkor ott komolyan le kellene vonni a tanulságokat...
  Azért én kíváncsi lennék a másik oldalra is, hogy hogyan felejthették ki ezt.

  Volt már hasonló pár éve, amikor a csatorznázás ment és megsüllyedt többször a csatorna feletti beton. A város a kivitelezőt hibáztatta, a kivitelező meg azt állította, hogy a város "kérte", hogy mihamarabb fejezzék be és nem kell azt annyira "tömöríteni". (Ha jól emlékszem valahol ilyet olvastam/hallottam.)

  Egyébként meg a Körös-torok felől haladva a Vashíd felé. A fénysorompó és az előtte levő (gátat védő) sorompó között (gyakorlatilag a gátőrház vonala) áll a sár, és 2 nyomban meg van süllyedve pár centire az aszfalt.

  Feltételezem, hogy a 1-2 tonnás és ennél nagyobb tömegű, és széles gumikkal közlekedő görkorcsolyások, kerékpárosok és motorosok a felelősek midnezért.

  Mégis ki ad engedélyt erre? És a rend őrei miért nem őrzki a rendet és tartatják be a KRESZ-t (V. rész 63§ 1 és 2 bekezdések)”
 • 12. keletaru 2010. november 08. 20:21
  „Nem véletlen az EU. erre ad saját befizettet ( adónkból ) pénzükből !!! Szobor parkra ,játszó parkra , sétáló utcára , szökőkútra , nem iparira !! Nem munkahelyekre, saját iparosaik konkurenciáira nem eresztenek ingyen ! Hisz komoly konkurenciát így lehetett el tüntetni a közös piacról , s ebben a helyi és országos vezető értelmiségben partnerére is találtak bagóért!!! ( több fórum is meg írta pl.: HVG ) De ettől független még így is elvárják igyuk szavukat, ne használjuk agyunkat !!! Nevetséges most meg eljátsszák nem is tudtak semmiről .......Sajna még mindig az a dilemma mikor melyik értelmiségi réteg bérét hozzák, nem a gazdaság rendbe tétele a régi szoci eszmék idegződése ki ki csoda kinek a kije még aktívan jelen van ....nem kell vele egyet érteni , de ez a település hű tükre a Magyarországon történteknek . Ne feledjük közép EURÓPA legnagyobb légtechnikai cége itt volt , hűtőgép gyárunk is volt. Melyeket mind sikeresen "privatizáltak " a konkurenciáknak BAGÓÉRT értünk !!! Most meg néznek össze vissza hova tünt a bevétel .......Üdv Kuci”
 • 11. SBetti 2010. november 08. 18:22
  „Most sok százmillióért felverik a Fő utca normális burkolatát és újra aszfaltozzák. Azt nem értem, hogy miért?
  A parkolóhelyek valóban logikusnak tűnnek a központban (bíróság épülete előtt), arra azt mondom, hogy megérte költeni. Azt viszont nem hiszem el, hogy a normális szélkövet miért kellett felszedni és újra megcsinálni azt, ami 98%-os állapotú volt. Jó tudom, hogy erre nyertek pályázati pénzeket, de mégsem hiszem el, hogy ne lenne ennél látványosabb beruházás, aminek lenne némi plusz értelme és igazi látszata.

  Az EU-nak miért célja az, hogy országos szinten euró milliárdokat költsenek el "látványberuházásokra"? Jó persze így lett sok munkahely + tőke került az ágazatba, de miért nem lehet olyan dolgokra kiírni ezeket a pályázatokat, aminek lenne valami valódi értéke is?
  pl. a Kereszt utca egyik oldalán a gyalogos közlekedés szinte balesetveszélyes a sok régi tégla és kinőtt gyökerek miatt. A babakocsis anyukák nem tudják végigtolni a kocsit a járdán, mert lépésenként elakad a kerék... Sok évvel ezelőtt is téma volt valamelyik napirendi pontnál, de azóta sem fordítottak rá pénzt, hogy ezt megcsinálják. Ez ahhoz képest egy minimális költségű beruházás, talán minden utcában lehetne néhány ilyen "apróságot" találni, amire lehetne költeni és azzal valódi fejlődést érnénk el...”
 • 10. Zsoltee0716 2010. november 08. 18:13
  „26x újra lehet rakni, akkor fogja meg valaki azt szedje fel azt rakja le.
  Hullám követ szoktak rakni. Meg elég szerény a fugázó(szoró) anyag benne!”
 • 9. lapszemle 2010. november 08. 16:42
  „Tudom egyes hozzászólóknak nem fog tetszeni, de egyes érintett személyek esetében eltudnék képzelni az APEH részéről lefolytatott vagyonosodási vizsgálatot is lehet, hogy meglepődne Csongrád város lakossága.”
 • 8. Balotelli 2010. november 08. 16:20
  „"én12"-nek
  Még egy aprócska kérdés: mozilátogatóra,nézőre lehetett-e pályázni? Vagy kire gondoltak hogy látogatni fogja a filmvetítéseket?”
 • 7. én12 2010. november 08. 15:24
  „5. A moziban a filmvetítés jelenleg technikai okok miatt szünetel, mert a pályázatból a vetítőgép beszerzése kimaradt:) A legutóbbi testületi ülés szerves témája volt többek között ez is.....”
 • 6. anonymus93616 2010. november 08. 15:14
  „nem lepett meg ez a hír... már amikor letették a burkolatot akkor lehetett tudni h meg fog süllyedni,billegni fog. ez lesz Szentesen is.”
 • 5. Balotelli 2010. november 08. 14:44
  „A moziban hány filmet vetítettek a felújítás óta? Vagy mi is a szerepe a több tízmillión felújított filmszínháznak?”
 • 4. Juccus 2010. november 08. 14:41
  „Kedves lapszemle, most komolyan neked külön benne van a munkaköri leírásodban, hogy folyamatosan - hozzászólásoknak álcázva :) - mostani városvezetésünket éltető, és az előzőt "negatív színben feltüntető" spam-eket írj, vagy csupán önszorgalomból teszed?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leghamarabb jövőre nyit a csongrádi Tesco

Nem nyitja meg idén csongrádi áruházát a Tesco. A multinacionális céggel szerződött kivitelezők levonultak a munkaterületről. Tovább olvasom