Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Börcsök Mónika lett az első Talentum díjas gimnazista

Csongrád - Végzős gimnazisták elismerésére Talentum Díjat alapított Csongrádon egy helyi vállalkozó. A Pusztai Zsolt által felajánlott 100 ezer forintot elsőként Börcsök Mónika vehette át, aki néhány hete a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatója.
Kivételes elismerésben részesült néhány napja Börcsök Mónika. A Batsányi János Gimnázium májusban elballagott csongrádi diákja vehette át elsőként az idén alapított Talentum Díjat, s vele a 100 ezer forintot. Az alapító kérésére a diákoknak kellett önmaguk közül jelölteket állítaniuk, de a kitüntetés odaítélésénél több szempontot is figyelembe vettek. Lapunk érdeklődésére Kiss Attila tagintézmény-vezető elmondta, mindegyik végzős osztály ajánlhatott egy diákot, őket a jelöltek szociális helyzete alapján rangsorolták az osztályfőnökök, és természetesen döntő volt a tanulmányi és az érettségin elért eredmény is.

– Annak akartuk odaítélni ezt a díjat, aki jól tanul, rátermett, talpraesett, és diáktársai is büszkék rá – nyilatkozta Kiss Attila, aki elárulta, az ötletgazda mecénást is meg kellett győzniük, hogy vállalja a nyilvánosságot. Hozzátette, hagyományt szeretnének teremteni, így minden évnyitón kitüntethetnének egy végzős gimnazistát. Az első ilyen elismerést mindenképpen csongrádinak szerették volna adni, de a jövőben a kistérség községeiből származó tanulók is elnyerhetik a díjat.

Börcsök Mónika érdemelte ki először a csongrádi Talentum Díjat, s a vele járó 100 ezer forintot. Fotó: Segesvári Csaba
Börcsök Mónika érdemelte ki először a csongrádi Talentum Díjat, s a vele járó 100 ezer forintot. Fotó: Segesvári Csaba

– Éppen Szegedre buszoztam, hogy előkészítsem egyetemi tanulmányaimat, amikor megcsörrent a telefonom. Kiss Attila igazgató úr volt a vonal másik végén, és közölte, hogy én kaptam a Talentum Díjat. Nagyon meglepődtem, mert nem számítottam rá, hiszen mások ugyanúgy megérdemelték volna – mondta lapunknak Börcsök Mónika, aki néhány hete a Szegedi Tudományegyetem pedagógia szakos hallgatója. A sikeres felvételi mellett az útmutatásért is köszönettel tartozik egykori iskolájának, hiszen a gimnáziumban fogant a pedagógia iránti vonzalma, tudásvágya pedig most bontakozhat ki igazán.

Az SZTE immáron kitüntetett gólyája – akit édesanyja egyedül nevel – albérletben lakik a megyeszékhelyen. Még nem döntötte el, hogy mire költse el a 100 ezer forintot: egyelőre jegyzet-, illetve laptopvásárlás között vacillál. Bármennyire is dolgosak a szegedi hétköznapok, elfoglaltságai nem feledtetik szülővárosát, már most honvágya van. Később, diplomaszerzés után legszívesebben visszatérne Csongrádra, ott szeretne dolgozni, hogy minél többet együtt lehessen anyukájával és barátaival.

2010-ben félmilliót adnának

Egy sítúrán pattant ki Pusztai Zsolt fejéből, hogy valamilyen útonmódon segíteni kellene a csongrádi tehetségeket, mert egyre nehezebb elindulni, és sokszor a pénz hiánya lehetetleníti el a talentumok kibontakozását. A cél az volt, hogy olyan diákot találjanak a gimnáziumi közösségben, aki minden tekintetben „ember a talpán". A vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozó reményei szerint a díj összegét 2010-ig félmillióra tudják felemelni, méghozzá csongrádi magánszemélyek felajánlásával.

Olvasóink írták

  • 1. Kuci 2008. szeptember 21. 16:04
    „Grt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél házzal működik a csongrádi ifjúsági ház

Csongrád - A felújított intézmény utáni érdeklődés hétvégenként a legnagyobb, ezért pénteken,… Tovább olvasom