Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Búfelejtő aranykapu Csongrádon

Csongrád - Igényes karácsonyi vásárral feledtetnék Csongrádon a tavalyi advent sok vitát kavart sátorállítását. Akkor 700 ezer forintot költöttek a – végül sikertelen – rendezvényre, idén 900 ezret szánnak rá.

Decemberben nyolc faházat állítanak és díszítenek föl a művelődési központ előtt, ahol a kézművesek ingyen kapnak elárusító helyet. Az ünnepi hangulat fokozása érdekében új díszvilágítást kap a Kossuth tér.

Mély nyomott hagyott a csongrádiakban a tavalyi adventre felállított – és hetekig üresen kongó – vásársátor, ezért idén már fel sem merült, hogy újra a mozi előtti parkoló legyen a karácsonyi vásár helyszíne. Mivel a betonplacc feldíszítése túl sokba kerülne, a művelődési központ olyan javaslattal állt elő, hogy az intézmény előtti Fő utcai járdaszakaszon kapjanak helyet az árusok, mégpedig a lehető legünnepibb környezetben.

Az elfogadott tervek szerint nyolc faházat telepítenek a patinás épület elé. Itt részben kézművesek kapnának ingyen elárusítóhelyet, de kínálnának a sokadalomnak forralt bort, teakülönlegességeket, illetve hagyományos édességeket, mint például aszalt gyümölcsöt, sült gesztenyét és tököt, valamint csíramálét. Mivel a szervezők szerint félő, hogy az igényes munkákat készítő kézművesek távol maradnak, ha bérleti díjat kérnek tőlük, ezért lemondtak erről a bevételről.

A december 7-étől 22-éig tartó vásár tervezett rendezési költsége 900 ezer forint. Ez fedezi a dekorációs fények és a karácsonyfa-állítás költségeit, illetve a bódék éjszakai őrzését, a zeneszolgáltatás szerzői jogdíját és vevőcsalogató regölős játékok rendezését is.

Az ünnepi hangulatot azzal is fokoznák Csongrádon, hogy új díszkivilágítást kap decembertől a Kossuth tér. Ennek érdekében az önkormányzat pályázatot nyújtott be az ünnepi külcsín fejlesztésére. Az 1,7 milliós ráfordítás 70 százalékát kellene fedeznie önrészként a városnak. Ha sikerrel zárul a pályázat, három fadíszt szerelnének föl a Nagyboldogasszony-templom köré, a Fő utca városháza előtti szakaszára pedig 12 új kandeláberdíszt. Emellett a városháza feldíszítésére további 300 ezer forintot helyezett céltartalékba az önkormányzat. A díszek le- és felszerelésének költségeivel együtt idén közel 2,5 millió forintot költ a város az adventi kivilágításra.

Olvasóink írták

  • 1. b.tam 2007. november 06. 13:32
    „És az alpolgármester - aki nem kis pénzért elintézte a 700 ezres sátrat - befizette már a város kasszájába az általa okozott kárt??
    Vagy nagyvonalúan átsiklanak a csongrádi politikusok ezen a kérdésen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád törvényt sért azzal, hogy segíti a pártokat

Csongrád - Az ÁSZ és a jegyző szerint törvényt sért a csongrádi önkormányzat azzal, hogy bújtatva… Tovább olvasom