Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Csapás a hó Csanyteleken

Csanytelek - Újrakezdhetik a harcot a belvízzel a csanytelekiek, ha elolvad a falut borító 15 centis hólepel. A község eddig 7,5 milliót költött védekezésre, önerejéből többet már nem nagyon bír. A vis major támogatásra vár.
Hatalmas tavak állnak Csanytelek belterületén, főképp az úgynevezett Nagynyomás településrészen. A Szent László és a Nagy Imre utca, Szegedi út, Damjanich és Pókföld utca által határolt terület házait alaposan megrongálta a belvíz. Az önkormányzat még a jég alól is szivattyúzta a vizet, ennek köszönhető, hogy 53 nap után másod-, majd első fokúra mérsékelhették a belvízvédelmi készültséget. Ekkor érkezett a nem várt hó múlt csütörtökön és pénteken. Azt, hogy a 15 centi olvadás után mennyi vizet jelent, senki sem tudja pontosan.

– Nem maradt pénzünk a védekezésre. Ha a vis major támogatást később kapjuk meg, mint ahogy az újabb olvadás vagy az újabb csapadék után ismét megindulnak a vizek, jelentősen akadályozni fogja a munkát – mondta Forgó Henrik polgármester, a helyi védelem vezetője. Ennek tudható be, hogy a hét végén már a tűzoltók segítségét kellett kérniük a belvíz eltávolításához. Csanytelek jelenleg belvízzel sújtott részein annak idején mocsaras területek voltak. A víz – az évtizedeken át tartó viszonylagos szárazság után – visszatalált ugyanide.

Tó a község belterületén. Nem emlékeznek ennyi csapadékra az 50-es évek óta. Fotó: Karnok Csaba
Tó a község belterületén. Nem emlékeznek ennyi csapadékra az 50-es évek óta.
Fotó: Karnok Csaba

– Már tavaly nyáron is itt volt a kertek alatt a belvíz, decemberben azonban akkorára nőtt, hogy feljött az udvarunkba, és kiöntötte a házunk melletti disznóólat. Azóta megrepedt az udvari melléképületünk, és a 70-es években épült házunk talapzatán is felszivárgott – mondta a Szent László utca egyik házában élő Patai Jánosné. Az asszony nincs egyedül, hiszen Bali Ferenc hazaköltözött Szegedről édesanyjához, hogy megpróbálja menteni Damjanich utcai otthonát. – Az a kisebbik baj, hogy a kertet egy éve nem tudtuk használni. A nagyobb, hogy a házat is veszélyezteti a víz – mondta, miközben a bejáróra csorgó hólevet próbálta lapáttal arrébb terelni. Szemmel láthatóan sziszifuszi munka ez.

A szomszédban lakó Berényi Imréné otthonában már a szobabelső vakolatát is kikezdte a víz. Manci néni az udvari melléképületben húzta meg magát, söprűvel és hólapáttal próbálja távol tartani a faltól a havat és a vizet. Hiába, hiszen a víz jól láthatóan rombolja az épület lábazatát.

– Nagyon szomorú vagyok, hogy időskoromra ide jutottam, a szemem láttára megy tönkre az otthonom. Nem emlékszem rá, hogy ennyi csapadék esett volna, amióta az 50-es években beköltöztünk a házunkba – panaszkodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányablak a háznál

Csanádpalota - Megalapítása óta most először „ment házhoz" a Csongrád megyei kormányablak. Tovább olvasom