Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Csongrád-Alsóváros vize nem folyik le

Nincs ugyan még vészhelyzet Csongrádon és környékén, de már most védekezni kell a belvíz ellen. Sajnos vannak évek óta visszatérő, akut problémák a mélyen fekvő, csatornázatlan Alsóvárosban. A Tisza menti Kilences határrészben lévő vizet hétfőtől a vízgazdálkodási társulat a folyóba emeli át.
Csongrádon, a szegények lakta Alsóvárosban áll a víz, nem tud elfolyni. A kriminális helyzetet Murányi László önkormányzati képviselő többször ismertette már a képviselő-testület ülésein, indítványozta a mielőbbi megoldást, de egyelőre Alsóvárosban a helyzet változatlan. Sajnos a közeli tó is megtelt. Háborognak a Tópart utca lakói is, mert az út járhatatlan.

A város másik részében ennél jobb a helyzet, bár a Nyíl utca környékén is panaszkodnak a víz miatt. Havasi Jánosné, a városgazdasági bizottság tagja szerint az pillanatnyilag megnyugtatja az embereket, hogy nem zuhog az eső, de a képviselői fogadóórákon elhangzó panaszok is megerősítik: ebben az évben az egyik legfontosabb városi feladat a csapadékvíz-elvezető csatornahálózat szakszerű rendbe tétele lesz.
Egyelőre csak kisebb problémákat okozott a belvíz – tudtuk meg Gyovai Gáspártól, Csongrád alpolgármesterétől, aki ehhez még hozzáfűzte: a teendőket egyeztetik a helyi vízgazdálkodási társulattal.

Felgyő belterületén jól működnek a csatornák – közölte Ábel István polgármester, a külterületről még nem kértek segítséget. Csanyteleken rosszabb a helyzet, nemcsak a földeken, hanem a faluban is. Forgó Henrik polgármester azt mondja, első fokú készültség van, szivattyúznak a Radnóti és Petőfi utca találkozásánál, a Szent László utcában, és a többi, mélyebben fekvő területen. Jó az, hogy időben elkezdődött a védekezés és senki nem halogatta, pénzhiányra hivatkozva.

– Csongrádon és környékén „közepesen rossz" a belvízi helyzet, a jelenlegi száraz idő arra jó, hogy a nagyobb védekezésre fölkészüljünk – mondta Jakus József, a víztársulat vezetője. A Tisza mentén lévő Kilences határrészben annyi víz gyűlt össze, hogy a jövő héten beindítják a nagy teljesítményű szivattyút. Harmincöt éve készült csatornákat lehetne újból összekötni, ha a gazdák összefognának, s a beszántott csatornarészek nem állnának a víz útjába – mondta a Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távolsági busz megáll a Tescónál

A híresztelésekkel ellentétben megállnak a Csongrád és Szentes között közlekedő helyközi buszok a… Tovább olvasom