Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Csongrád-Bokros lakói ma döntenek különválásukról

Az elszakadásról szavaznak Csongrád-Bokroson. A művelődési házban kialakított egyetlen szavazóhelyen nyolcszáznegyven szavazásra jogosult adhatja le voksát este hét óráig. Ha a leválást támogató voksok lesznek többségben, a köztársasági elnök jövő év végén dönt a kérdésről.
Vasárnap reggel 6-tól este 7-ig voksolhatnak a bokrosiak a helyi véleménynyilvánító népszavazáson, amelynek kérdése: akarja-e ön, hogy Csongrád-Bokros városrész ismét önálló település legyen? Az 1040 lakos közül mintegy 840 választópolgár jogosult leadni szavazatát. Az egyetlen szavazóhelyiséget a művelődési házban alakítják ki. A vidéken tartózkodó bokrosiak nem voksolhatnak. Mozgóurnát csak írásban lehet igényelni a hivatal kirendeltségén, illetve a szavazás napján a művelődési házban. A szavazatokat először helyben számolják meg, majd beviszik Csongrádra, ahol a választási bizottság teszi hivatalossá az eredményt.

Berkes István csongrádi jegyző lapunknak elmondta: ha minden gördülékenyen fog működni, és semmi nem zavarja meg a népszavazás menetét, vasárnap este fél 8 körül már eredményt tudnak hirdetni. Ami a referendum végkimenetelét illeti: ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, a választópolgárok több mint felének (50 százalék plusz 1 fő) el kell mennie szavazni. Eredményes pedig akkor lesz, ha az urnához járulók több mint fele (50 százalék plusz 1 fő) egyféleképpen dönt a városrész jövőjéről.

Berkes István, Csongrád jegyzőjének tájékoztatása szerint, ha a leválást támogató voksok lesznek többségben, akkor arról előterjesztés készül, amit a szakminisztérium véleményez, és végül a köztársasági elnök jövő év végén dönt a kérdésről.

Véleménynyilvánító népszavazás a Miskolchoz tartó Miskolctapolcán is

A városrész önállósodásáról, a választásra jogosult 2.447 lakos este hét óráig adhatja le voksát a helyi általános iskolában, két szavazókörben.

Olvasóink írták

 • 3. TELSTAR 2008. december 07. 11:49
  „Tápé is próbálkozott ilyennel 91-ben (és nem 92-ben, mint a cikk írta!) - az ottani lakosság meg nagy ívben sz...t az egészre, így maradtak Szegeden. Szerintem nem is bánták meg!”
 • 2. vau 2008. december 07. 11:01
  „ROTFL: az index és a Független Hírügynökség szerint Csongrád-Bokros válik ki Szegedből

  http://index.hu/politika/belfold/voks4117/”
 • 1. Manyi61 2008. december 07. 09:48
  „Remélem a józan ész győzedelmeskedik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon már nyitva van az aranykapu

Csongrád - A városban már megnyílt, Szentesen pedig egy hét múlva nyílik a karácsonyi vásár. A… Tovább olvasom