Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csongrád hűséges hattyúi

Csongrád – Gyerekkoromban egyszer karácsonyra megkaptam Brehm könyvét az állatokról, napokig néztem a képeket, szagolgattam is; én akkor igenis éreztem a zsiráf szagát - mondja egyik csongrádi olvasónk.
– Nagyon szerettem volna, ha az ártéri erdőnkbe farkas, oroszlán költözik, és ha hattyúkat etethetnék a holtágon. Ezért amikor megláttam itt az első fehér madarakat, kicsit olyan érzésem volt, mintha az én kedvemet keresték volna; nagyon örültem – mondja egyik csongrádi olvasónk. Akitől – mint ahogy másoktól is – azt szerettük volna megtudni, mióta járnak a Holt-Tiszára ezek a vízimadarak. Végül az derült ki, hogy „régóta", illetve „nem is olyan régóta"; de nem ez a lényeg, hanem az: mindenki örül annak, hogy itt vannak.

Ezt a képet Fehér József készítette és küldte el hozzánk: a fotón látható madarak hivatalos nevükön bütykös hattyúk. Vízinövényen, magvakon, férgeken, kagylókon, halon élnek, és monogámok, vagyis mindvégig hűségesek a párjukhoz.

A vízimadarak tudják, hol úszkálhatnak ilyenkor is viszonylag meleg vízben. Például a csongrádi Holt-Tiszán. Fotó: Fehér József
A vízimadarak tudják, hol úszkálhatnak ilyenkor is viszonylag meleg vízben.
Például a csongrádi Holt-Tiszán. Fotó: Fehér József

Az már nem rájuk, hanem ránk jellemző, hogy a Balatonnál, ahol nagyon elszaporodtak, megnyerő tulajdonságaik nem kerülnek szóba az internetes fórumokon, ahol a tó „elhattyúsodásának" következményeiről vitáznak. A hattyú például piszkít(!), agresszívan védi a fészkét, és megeszi a pontyoknak beszórt kukoricát... A csongrádi Holt-Tiszán azonban a horgászok is jóban vannak a fehér madarakkal, és ezt a békességet érdemes megőrizni, mert érték.

Olvasóink írták

 • 3. Sziti 2009. január 10. 14:07
  „Kedves LocalPt!
  Az internet nyelve a tegeződés.
  Javaslom tegeződjünk.”
 • 2. LocalPt 2009. január 10. 14:03
  „Jólvan Sziti igazat adok Önnek!”
 • 1. Sziti 2009. január 09. 23:27
  „A hattyúkat többen megnézik mint bármelyik kiállítást.
  Ez a környék egyik látványossága.
  Őket mindenki szereti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesen elzárta a jég a nagyrétiek útját

Csongrád - 5 helyett 51 kilométerre kerültek Csongrádtól a Tisza bal partján fekvő Nagyrétben élők,… Tovább olvasom